belépés∆

Hold Up Down (2005)

ホールドアップダウン (2005)

Hold Up Down (2005)

iMDB

A 2003-ban bemutatott Hard Luck Hero után mintegy két évet kellett várni Sabu következő filmjére, ami Japánban 2005 novemberében került a mozikba. Talán sokakban csalódást kelthet, hogy ez a film igen sokban hasonlít is a Hard Luck Hero-ra, valamint felépítését tekintve is „tipikus” Sabu alkotás, ami nem hoz újat, azonban mindezekkel együtt sem szorul sajnálatra.

Hold Up Down (2005)

A történet egyes darabjai és a figurák közül néhány is ismerős lehet Sabu korábbi filmjeiből. Megismerhetünk két Mikulás gúnyába öltözött bankrablót, egy lepukkadt hippit, két rendőrt, akik közül az egyikük nagy autó (és sebesség) mániás, továbbá egy depressziós papot és egy, a vonatok terén teljesen profi rendőrnőt. Ha még azt is hozzátesszük, hogy „isten” is szerepel a filmben, valamint egy szép hosszú jelenetben a kísértetes és a zombi filmek is kifigurázására is sor kerül, látszik, hogy Sabu ezúttal sem fukarkodott az elborult ötletekkel (a többi általa rendezett filmhez hasonlóan ennek is ő írta a forgatókönyvét is). Természetesen ebben a filmben is minden és mindenki mindennel és mindenkivel összefügg és a legapróbb elejtett mondat, vagy éppencsak „elkapott” jelenet is fontossá válik a későbbiekben. Feltétlenül megemlítendő a szintén Sabura jellemző lassú tempó, ami esetleg zavaró lehet, de a film élvezhetőségét egyáltalán nem rontja. A humor is elsőosztályú, feltehetően, ha nem láttam volna már jópár korábbi Sabu filmet, az eredetiséggel sem volnának problémáim.

Hold Up Down (2005)

A film a Hard Luck Hero-hoz hasonlóan már „csak” a minden mindennel összefügg „sablonra” helyezi a hangsúlyt, ezzel próbálva fokozni a feszültséget. Sajnos a korai Sabu filmekre jellemző mondanivaló ezúttal elmarad, inkább poénra van véve az egész, de ha ilyen elvárásokkal ül le elé a néző, akkor jó szórakozást nyújt. A technikai kivitelezésre sem lehet panasz. Mind a kinematográfia, mind a zene, mind a fényképezés elsőosztályú, de mindezek fontossága eltörpül Sabu ötletei mellett.
További hasonlóság a HLH-val, hogy ebben a filmben is ugyanúgy a V6 néven elhíresült popcsapat tagjai a főszereplők (akárcsak a Cosmic Rescue-ban), név szerint Morita Go, Okada Junichi és Miyake Ken. Rajtuk kívül a film szereplői közül az ismertebbek közé tartozik még az egykor gyereksztárként startolt Ayumi Ito, aki a vonatőrült rendőrnőt játsza. Sabu korábbi filmjeinek főszereplői, Tsutsumi Shinichi és Terajima Susumu sajnos kimaradtak.

Hold Up Down (2005)

Összegezve tehát a Hold Up Down egy alapjában véve jó film, csak érződik rajta, hogy helyenként más filmekben már „lelőtt” ötleteket is felhasznált benne a rendező. Lehet, ő is érezte mindezt és eddigi legújabb filmjében, a Shissou-ban már más vizekre evezett.

Hozzászólások   

#2 Blackfield 2010-08-22 16:57
Erről a filmről az jutott az eszembe, hogy akár Guy Ritchie is rendezhette volna. Köszönöm a feliratot, igazán jól szórakoztam. 8)
#1 Guest 2007-08-03 02:13
Az elején nem gondoltam volna h ilyen lesz a vége :-) ezt még egy kicsit szoknom kell, de nagyon jól szórakoztam. Ez volt az első Sabu film amit láttam, de akkor most már utaánanézak a Hard Luck heronak is :-)

A vonatőrült zsarunő nem Ayumi Ito, hanem Kashii Yu amugy :-) (a Linda Lindában volt a gitáros leányzó)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Hot War (Waan ying dak gung) (1998)

Hot War (Waan ying dak gung) (1998)

Aki járatos a hongkongi film világában, az egy idő után óhatatlanul is felfedezi, hogy bizony a sziget filmiparában is érvényesültek a különféle divatirányzatok. Elég csak a 80-as évek vége felé kitört ugráló vámpíros sztorik hullámára,...

Ike Reiko

Ike Reiko

Ike Reiko 1953 május 25-én született Tokyo-ban. Még diák volt, amikor 1971-ben egy bárban „felfedezte” őt a Toei egyik producere, valamint Suzuki Norifumi filmrendező (más források szerint modellként szúrt szemet nekik). Hamarosan már első filmes...

Jun Ji-Hyun

Jun Ji-Hyun

Jun Ji-Hyun (전지현)Jun Ji-Hyun még Wang Ji-Hyun néven 1981. október 30-án született Szöulban a család második gyermekeként, egy bátyja van. Tanulmányait az Unbuk általános iskolában, az Unju és a Jinsun középiskolában (a koreai iskolarendszer hasonló...

Zatoichi - The Fugitive (Kyojo tabi) (1963)

Zatoichi - The Fugitive (Kyojo tabi) (1963)

  IMDb Főszereplők: Katsu Shintaro; Takada Miwa; Banri MasayoRendezte: Tanaka Tokuzo(1963, 86 perc)Az 1960-as években lassú változás indult el a japán filmstúdiók világában, még mazok között is, amelyek a DAIEI-hez hasonlóan a tradicionális szerepjátszást és filmkészítést részesítették...