belépés∆

Hold Up Down (2005)

ホールドアップダウン (2005)

Hold Up Down (2005)

iMDB

A 2003-ban bemutatott Hard Luck Hero után mintegy két évet kellett várni Sabu következő filmjére, ami Japánban 2005 novemberében került a mozikba. Talán sokakban csalódást kelthet, hogy ez a film igen sokban hasonlít is a Hard Luck Hero-ra, valamint felépítését tekintve is „tipikus” Sabu alkotás, ami nem hoz újat, azonban mindezekkel együtt sem szorul sajnálatra.

Hold Up Down (2005)

A történet egyes darabjai és a figurák közül néhány is ismerős lehet Sabu korábbi filmjeiből. Megismerhetünk két Mikulás gúnyába öltözött bankrablót, egy lepukkadt hippit, két rendőrt, akik közül az egyikük nagy autó (és sebesség) mániás, továbbá egy depressziós papot és egy, a vonatok terén teljesen profi rendőrnőt. Ha még azt is hozzátesszük, hogy „isten” is szerepel a filmben, valamint egy szép hosszú jelenetben a kísértetes és a zombi filmek is kifigurázására is sor kerül, látszik, hogy Sabu ezúttal sem fukarkodott az elborult ötletekkel (a többi általa rendezett filmhez hasonlóan ennek is ő írta a forgatókönyvét is). Természetesen ebben a filmben is minden és mindenki mindennel és mindenkivel összefügg és a legapróbb elejtett mondat, vagy éppencsak „elkapott” jelenet is fontossá válik a későbbiekben. Feltétlenül megemlítendő a szintén Sabura jellemző lassú tempó, ami esetleg zavaró lehet, de a film élvezhetőségét egyáltalán nem rontja. A humor is elsőosztályú, feltehetően, ha nem láttam volna már jópár korábbi Sabu filmet, az eredetiséggel sem volnának problémáim.

Hold Up Down (2005)

A film a Hard Luck Hero-hoz hasonlóan már „csak” a minden mindennel összefügg „sablonra” helyezi a hangsúlyt, ezzel próbálva fokozni a feszültséget. Sajnos a korai Sabu filmekre jellemző mondanivaló ezúttal elmarad, inkább poénra van véve az egész, de ha ilyen elvárásokkal ül le elé a néző, akkor jó szórakozást nyújt. A technikai kivitelezésre sem lehet panasz. Mind a kinematográfia, mind a zene, mind a fényképezés elsőosztályú, de mindezek fontossága eltörpül Sabu ötletei mellett.
További hasonlóság a HLH-val, hogy ebben a filmben is ugyanúgy a V6 néven elhíresült popcsapat tagjai a főszereplők (akárcsak a Cosmic Rescue-ban), név szerint Morita Go, Okada Junichi és Miyake Ken. Rajtuk kívül a film szereplői közül az ismertebbek közé tartozik még az egykor gyereksztárként startolt Ayumi Ito, aki a vonatőrült rendőrnőt játsza. Sabu korábbi filmjeinek főszereplői, Tsutsumi Shinichi és Terajima Susumu sajnos kimaradtak.

Hold Up Down (2005)

Összegezve tehát a Hold Up Down egy alapjában véve jó film, csak érződik rajta, hogy helyenként más filmekben már „lelőtt” ötleteket is felhasznált benne a rendező. Lehet, ő is érezte mindezt és eddigi legújabb filmjében, a Shissou-ban már más vizekre evezett.

Hozzászólások   

#2 Blackfield 2010-08-22 16:57
Erről a filmről az jutott az eszembe, hogy akár Guy Ritchie is rendezhette volna. Köszönöm a feliratot, igazán jól szórakoztam. 8)
#1 Guest 2007-08-03 02:13
Az elején nem gondoltam volna h ilyen lesz a vége :-) ezt még egy kicsit szoknom kell, de nagyon jól szórakoztam. Ez volt az első Sabu film amit láttam, de akkor most már utaánanézak a Hard Luck heronak is :-)

A vonatőrült zsarunő nem Ayumi Ito, hanem Kashii Yu amugy :-) (a Linda Lindában volt a gitáros leányzó)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Nemuri Kyoshiro 1 - The Adventures of Nemuri Kyoshiro (Nemuri Kyo…

Nemuri Kyoshiro 1 - The Adventures of Nemuri Kyoshiro (Nemuri Kyoshiro Sappocho) (1963)

     IMDb  Egyes forgalmazóknál: Nemuri Kyoshiro - The Chinese Jade Főszereplők: Ichikawa Raizo; Nakamura Tamao; Wakayama Tomisaburo Rendező: Tanaka Tokuzo (1963, 82 perc) A 60-as évek elején a japán filmstúdiók válságot éltek át. A közönségnek elege lett a lovagias, daliás, jótevő,...

Acacia (2003)

Acacia (2003)

 IMDb  Choi Mi-sook (Hye-jin Shim) és férje feladva a reményt, hogy saját gyermekük szülessen örökbefogadnak egy kisfiút, Kim Jin-seong-ot (Oh-bin Mun). A kisfiú tehetségesen rajzol, és furcsa mód nagyon vonzódik a fákhoz. A család kertjében álló,...

A Very Short Life (Duen chaam dik sung ming) (2009)

A Very Short Life (Duen chaam dik sung ming) (2009)

Az ingatlanügyletből meggazdagodott, majd a Milkyway Images finanszírozójává és elnökévé avanzsált Dennis Law 2005-ös direktori debütálása óta óriási lelkesedéssel igyekszik megszerezni a Hongkong legrosszabb rendezője díjat. Az alapevetően jó és érdekes ötletből kiinduló A Very...

Nemuri Kyoshiro - TV Special 3: The Man of No Tomorrow (1996)

Nemuri Kyoshiro - TV Special 3: The Man of No Tomorrow (1996)

A harmadik rész elején ezt a feliratot olvashatjuk: „Tamura Masazaku Special”. Ez azért sok mindent elárul. Ilyen csak közkedvelt chambara sztároknak jár, akiknek a nevével bízvást eladható az áru. Egyúttal nyilvánvaló, mire számíthatunk.