belépés∆

Hold Up Down (2005)

ホールドアップダウン (2005)

Hold Up Down (2005)

iMDB

A 2003-ban bemutatott Hard Luck Hero után mintegy két évet kellett várni Sabu következő filmjére, ami Japánban 2005 novemberében került a mozikba. Talán sokakban csalódást kelthet, hogy ez a film igen sokban hasonlít is a Hard Luck Hero-ra, valamint felépítését tekintve is „tipikus” Sabu alkotás, ami nem hoz újat, azonban mindezekkel együtt sem szorul sajnálatra.

Hold Up Down (2005)

A történet egyes darabjai és a figurák közül néhány is ismerős lehet Sabu korábbi filmjeiből. Megismerhetünk két Mikulás gúnyába öltözött bankrablót, egy lepukkadt hippit, két rendőrt, akik közül az egyikük nagy autó (és sebesség) mániás, továbbá egy depressziós papot és egy, a vonatok terén teljesen profi rendőrnőt. Ha még azt is hozzátesszük, hogy „isten” is szerepel a filmben, valamint egy szép hosszú jelenetben a kísértetes és a zombi filmek is kifigurázására is sor kerül, látszik, hogy Sabu ezúttal sem fukarkodott az elborult ötletekkel (a többi általa rendezett filmhez hasonlóan ennek is ő írta a forgatókönyvét is). Természetesen ebben a filmben is minden és mindenki mindennel és mindenkivel összefügg és a legapróbb elejtett mondat, vagy éppencsak „elkapott” jelenet is fontossá válik a későbbiekben. Feltétlenül megemlítendő a szintén Sabura jellemző lassú tempó, ami esetleg zavaró lehet, de a film élvezhetőségét egyáltalán nem rontja. A humor is elsőosztályú, feltehetően, ha nem láttam volna már jópár korábbi Sabu filmet, az eredetiséggel sem volnának problémáim.

Hold Up Down (2005)

A film a Hard Luck Hero-hoz hasonlóan már „csak” a minden mindennel összefügg „sablonra” helyezi a hangsúlyt, ezzel próbálva fokozni a feszültséget. Sajnos a korai Sabu filmekre jellemző mondanivaló ezúttal elmarad, inkább poénra van véve az egész, de ha ilyen elvárásokkal ül le elé a néző, akkor jó szórakozást nyújt. A technikai kivitelezésre sem lehet panasz. Mind a kinematográfia, mind a zene, mind a fényképezés elsőosztályú, de mindezek fontossága eltörpül Sabu ötletei mellett.
További hasonlóság a HLH-val, hogy ebben a filmben is ugyanúgy a V6 néven elhíresült popcsapat tagjai a főszereplők (akárcsak a Cosmic Rescue-ban), név szerint Morita Go, Okada Junichi és Miyake Ken. Rajtuk kívül a film szereplői közül az ismertebbek közé tartozik még az egykor gyereksztárként startolt Ayumi Ito, aki a vonatőrült rendőrnőt játsza. Sabu korábbi filmjeinek főszereplői, Tsutsumi Shinichi és Terajima Susumu sajnos kimaradtak.

Hold Up Down (2005)

Összegezve tehát a Hold Up Down egy alapjában véve jó film, csak érződik rajta, hogy helyenként más filmekben már „lelőtt” ötleteket is felhasznált benne a rendező. Lehet, ő is érezte mindezt és eddigi legújabb filmjében, a Shissou-ban már más vizekre evezett.

Hozzászólások   

#2 Blackfield 2010-08-22 16:57
Erről a filmről az jutott az eszembe, hogy akár Guy Ritchie is rendezhette volna. Köszönöm a feliratot, igazán jól szórakoztam. 8)
#1 Guest 2007-08-03 02:13
Az elején nem gondoltam volna h ilyen lesz a vége :-) ezt még egy kicsit szoknom kell, de nagyon jól szórakoztam. Ez volt az első Sabu film amit láttam, de akkor most már utaánanézak a Hard Luck heronak is :-)

A vonatőrült zsarunő nem Ayumi Ito, hanem Kashii Yu amugy :-) (a Linda Lindában volt a gitáros leányzó)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Invasion of the Neptune Men (Uchuu kaisoku-sen) (1961)

Invasion of the Neptune Men (Uchuu kaisoku-sen) (1961)

Ha ránézünk ennek a filmnek az iMDB-s adatlapjára, igen hamar szembetűnik az 1.7-es átlag és a 41. helyezés a valaha készült legrosszabb filmek listáján. Adódhat a kérdés, hogy vajon tényleg ennyire borzasztó-e a...

Love My Life (2006)

Love My Life (2006)

iMDBKawano Kouji filmje egy Ázsiában (is) gyakran tabuként kezelt témáról, a másságról szól. A magam részéről sosem kedveltem az ilyen témájú filmeket, elsősorban amiatt, mert sokszor beleesnek a filmesek abba a hibába, hogy nem emberként,...

The Bounty Hunter (Shokin Kasegi)

The Bounty Hunter (Shokin Kasegi)

  Főszereplő: Wakayama Tomisaburo Rendezte: Ozawa Sigehiro Wakayama több filmben is eljátszotta Shikoro Ichibet fejvadászt, aki csak a sógunnak köteles engedelmeskedni. A legismertebb ezek közül a "KILLER'S MISSION" című film. Ezt követte a LONE WOLF AND CUB sorozat...

Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke) (1965)

Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke) (1965)

  1614-et írunk. Sasuke Sarutobi 14 éve járja Japán útjait, mint hírszerző. Jelentéseket küld, amikre nem kap választ. Klánurának szándékait nem ismeri. Elege van mindenből, csak békére vágyik. A Toyotomi klán még mindig uralja Osakát és...