belépés∆

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

Sailor suit and machine gun (セーラー服と機関銃) (1981)

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

iMDB

A történet főszereplője egy kábé 15-16 éves diáklány, Hoshi Izumi, akinek élete gyökeresen megváltozik, amikor hírt kap arról, hogy apja elhalálozott. Egyrészt belép az életébe egy hölgy, Mayumi, aki azt állítja, hogy együtt élt a kedves papával, másrészt egyik nap az iskola előtt feltűnik egy yakuzákból álló hadsereg, akik feltétlenül szeretnének találkozni Izumi-val. Rövidesen kiderül, hogy egy egykoron szebb időket látott yakuza csoport következő vezetőjének Izumi van megjelölve, így neki kell visszaállítania a banda megtépázott tekintélyét. Persze ez nem megy könnyen, így a négy főre fogyatkozott brigád legértelmesebbje, Sakuma próbálja a naív diáklányt betanítani a szerepre.

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

Ez a film, amit Akagawa Jiro regényéből készítettek, akárcsak a School day of the dead-et majd 20 évvel később, egyfajta paródiája a gengszterfilmeknek, azonban a helyenkénti poénok ellenére se gondoljon senki se egy habkönnyű vígjátékra. Inkább úgy lehetne megfogalmazni a film hangulatát és történetét, hogy egy véresen komolyan vett marhaság, igyekeztek minél többet kihozni a gyakorlatilag abszurd alapötletből. Hogy ez mennyire sikerült, az már egy más kérdés, ráadásul a moziplakát jóval többet sejtet, mint amit végül kap a néző.

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

1981-ben ugyanis már messze nem voltak divatban a 70-es évek első felének erőszakos sexploitation filmjei, így ez sokkal inkább egy elsősorban tinédzsereknek készült film, akik ennek köszönhetően némiképpen átélhették, milyen is lehet az, ha valaki bekerül a yakuzák világába. A film a maga korában hatalmas népszerűségnek örvendett, persze elsősorban a fiatalok körében, a talán leghíresebb mondat, a főhősnő által előadott egyetlen gépfegyveres lövöldözés közbeni sajátos hangsúllyal elmondott „Kaikan!” (magyarul kb. fantasztikus!) valóságos szállóigévé vált akkoriban. 1982-ben a legnépszerűbb filmnek választották, akárcsak a főszereplő hölgyet, a máig is a filmvilágban mozgó Yakushimaru Hiroko-t, aki a legnépszerűbb színésznő volt a nyolcvanas évek elején és ezzel a filmmel került be az akkori idők legnagyobb japán filmsztárjai és popsztárjai közé (a film főcímdalát is ő énekelte).

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

A nagy siker és a díjak ellenére is úgy éreztem, hogy a sztoriból jóval többet is ki lehetett volna hozni, ha a drámaiság helyett inkább az akcióra helyezik a hangsúlyt. Így azonban csak egy közepes film, ami ad egy kis izelítőt a 70-es és a 80-as évek fordulója fiatalságának hangulatából és életérzéséből, egyszer nézhető és könnyen felejthető darab.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Hitokiri (Tenchu) (1969)

Hitokiri (Tenchu) (1969)

  Az archívumok mélyéről újra előbukkant egy kincsnek joggal nevezhető ritkaság. Gosha sokáig "elveszettnek" tartott filmje a rendező életművében kiemelkedő helyet foglal el. A Goyokin belföldi és nemzetközi sikere után Gosha szabadkezet kapott egy neki tetsző téma...

Sky of love (Oi duen liu sin) (2003)

Sky of love (Oi duen liu sin) (2003)

Sky of love (Oi duen liu sin) (2003) iMDB  

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akats…

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akatsuki no shito) (1982)

Magányos hősünk, a hegyvidéket járó „Tél-tavasz-nyár-ősz” nevű roninunk újra felbukkant, és ismét belekeveredik az események  sűrűjébe. Neki baj, nekünk viszont szerencse, mert  ebből izgalmas történet alakul ki.

A Chinese Ghost Story III (Sinnui yauwan III: Do do do) (1991)

A Chinese Ghost Story III (Sinnui yauwan III: Do do do) (1991)

A Chinese Ghost Story III (Sinnui yauwan III: Do do do) (1991) iMDB