belépés∆

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

Sailor suit and machine gun (セーラー服と機関銃) (1981)

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

iMDB

A történet főszereplője egy kábé 15-16 éves diáklány, Hoshi Izumi, akinek élete gyökeresen megváltozik, amikor hírt kap arról, hogy apja elhalálozott. Egyrészt belép az életébe egy hölgy, Mayumi, aki azt állítja, hogy együtt élt a kedves papával, másrészt egyik nap az iskola előtt feltűnik egy yakuzákból álló hadsereg, akik feltétlenül szeretnének találkozni Izumi-val. Rövidesen kiderül, hogy egy egykoron szebb időket látott yakuza csoport következő vezetőjének Izumi van megjelölve, így neki kell visszaállítania a banda megtépázott tekintélyét. Persze ez nem megy könnyen, így a négy főre fogyatkozott brigád legértelmesebbje, Sakuma próbálja a naív diáklányt betanítani a szerepre.

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

Ez a film, amit Akagawa Jiro regényéből készítettek, akárcsak a School day of the dead-et majd 20 évvel később, egyfajta paródiája a gengszterfilmeknek, azonban a helyenkénti poénok ellenére se gondoljon senki se egy habkönnyű vígjátékra. Inkább úgy lehetne megfogalmazni a film hangulatát és történetét, hogy egy véresen komolyan vett marhaság, igyekeztek minél többet kihozni a gyakorlatilag abszurd alapötletből. Hogy ez mennyire sikerült, az már egy más kérdés, ráadásul a moziplakát jóval többet sejtet, mint amit végül kap a néző.

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

1981-ben ugyanis már messze nem voltak divatban a 70-es évek első felének erőszakos sexploitation filmjei, így ez sokkal inkább egy elsősorban tinédzsereknek készült film, akik ennek köszönhetően némiképpen átélhették, milyen is lehet az, ha valaki bekerül a yakuzák világába. A film a maga korában hatalmas népszerűségnek örvendett, persze elsősorban a fiatalok körében, a talán leghíresebb mondat, a főhősnő által előadott egyetlen gépfegyveres lövöldözés közbeni sajátos hangsúllyal elmondott „Kaikan!” (magyarul kb. fantasztikus!) valóságos szállóigévé vált akkoriban. 1982-ben a legnépszerűbb filmnek választották, akárcsak a főszereplő hölgyet, a máig is a filmvilágban mozgó Yakushimaru Hiroko-t, aki a legnépszerűbb színésznő volt a nyolcvanas évek elején és ezzel a filmmel került be az akkori idők legnagyobb japán filmsztárjai és popsztárjai közé (a film főcímdalát is ő énekelte).

Sailor suit and machine gun (Sailor fuku to kikanjuu) (1981)

A nagy siker és a díjak ellenére is úgy éreztem, hogy a sztoriból jóval többet is ki lehetett volna hozni, ha a drámaiság helyett inkább az akcióra helyezik a hangsúlyt. Így azonban csak egy közepes film, ami ad egy kis izelítőt a 70-es és a 80-as évek fordulója fiatalságának hangulatából és életérzéséből, egyszer nézhető és könnyen felejthető darab.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

New Shadow Warriors 2 (Shin Kage no Gundan 2) (2003)

New Shadow Warriors 2 (Shin Kage no Gundan 2) (2003)

  A jól sikerült első rész végén beígérték a folytatást. Lássuk, mi lett belőle. Nem árulok zsákbamacskát, még jobb, mint az előző mozi.

Faithful Warriors (Kunoichi 5nin shuu vs Onna Dragon Gundan) (20…

Faithful Warriors (Kunoichi 5nin shuu vs Onna Dragon Gundan)  (2005)

 Kedvenc pinku kiadónk, a Museum GP Soft úgy látszik, arra specializálta magát, hogy bármit kiad, amit csak odavisznek a magukat filmesnek gondoló emberkék. A korábbi cikkek során bemutattunk már pár remekművet a kiadványaikból, de...

Aces Go Places I-V (Mad Mission - Őrült küldetés) (Zuijia Paidang…

Aces Go Places I-V (Mad Mission - Őrült küldetés) (Zuijia Paidang) (1982-1989)

1.rész                     2.rész                              3.rész                      4.rész            ...

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

Vajon ilyenek lesznek a jövő wuxia filmjei? Reméljük, nem!