belépés∆

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

Breathe in breathe out (深呼吸の必要) (2004)

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

iMDB

Ennek a filmnek a címe talán nem annyira izgalmas, azonban egyrészt a témája és a történet helyszíne, másrészt a rendező személye miatt mindenképpen figyelemre méltó. A filmet ugyanis a viszonylag fiatal japán rendezőnemzedék egyik jeles tagja, Shinohara Tetsuo rendezte, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a First Love, a Heaven’s Bookstore, vagy éppen a Yokubou. A történet színhelye pedig az igazi földi paradicsom, Okinawa egyik kis szigete, azon belül is egy cukornádültetvény. Eddig két Okinawán forgatott filmet láttam, mindkettőnek lenyűgöző hangulata volt (Nabbie szerelme és Hotel Hibiscus) és a várakozásaimnak megfelelően ez a film is hasonló színvonalú, igaz, a vígjátéki részek ezúttal elmaradtak.

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

A történet egyszerű, mondhatnánk teljesen hétköznapi. Egy okinawai farmer, egy tisztességben megöregedett parasztember újsághirdetésekben keres idénymunkásokat, akik segítségével learathatja a cukornádültetvényét. A hirdetésnek köszönhetően végül hat ember érkezik a szigetre, egyikük már rutinos arató, a gazdával is dolgozott már együtt, rajta kívül pedig öt fiatal, három lány és két fiú. Összesen 35 napjuk van az aratásra és a film azt mutatja be, ahogy az aratás során a társaság csapattá kovácsolódik, valamint az eleinte csak “muszájmunkának” induló tevékenységet hogyan kezdik magukénak érezni.

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

Shinohara ezúttal is remekel, akárcsak a Heaven’s Bookstore esetében. Abszolúte hiteles karaktereket mutat be, nem túlzottan híres, de remek színészeket alkalmaz (a legismertebb talán közülük a Memories of Matsuko-ban és a Love.Com-ban is szereplő Tanihara Shosuke), az aratás során felmerülő problémák is életszerűek (semmi erőltetettség sincs a néha előforduló feszültségek bemutatásában, akárcsak a bekövetkező balesetek során). A film legnagyobb erénye azonban ismételten az okinawai emberek bemutatása, akárcsak a fentebb már említett két másik Okinawán forgatott film esetében. Az öregúr és a felesége határtalan szeretettel és bizalommal fogadja a társaságot, egy rossz szavuk sincs senkihez sem, és ez, valamint az optimizmusuk nemcsak a nézőre, hanem a filmben szereplő “dolgozókra” is hat. Egyetlen dalocska erejéig ugyan, de szerencsére a helyi zene is helyet kapott az öregúr előadásában. A szigetet (és a cukornádültetvényt) is gyönyörű képekben mutatja be a rendező, a nézőnek szinte kedve támad részt venni a munkában.

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

A film lenyűgöző látványvilágáért a kinematográfiáért felelő Shibanushi Takahide megkapta a Yokohamai Fesztivál Fesztivál díját, igaz, két másik filmjével együtt érdemelte ki az elsimerést (a Swing Girls és a Gege volt a másik kettő).
A Breathe in breathe out tehát a japán film legszebb hagyományait folytatja, nagyszerű hangulatú, lenyűgöző képi világú, emberi történet, mindenkinek csak ajánlani tudom. Reméljük, Shinohara még sok ehhez hasonló színvonalú filmet fog készíteni és a Riding the metro csak egy kisiklás volt tőle.

Hozzászólások   

#1 fea 2007-04-15 13:28
Teljesen egyetértek, tényleg igazi, emberi szinten mozgó japán teenager dráma. Azért én Nao Omorit (aka. Ichi) is kiemelném, ő sem most kezdte a pályát :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Lee Byung-Hun

Lee Byung-Hun

Lee Byung-Hun (이병헌)Lee Byung-Hun 1970 július 12-én született Szöulban. Tanulmányait 1991-ben fejezte be, a Hanyang Egyetemen diplomázott francia nyelvből. Nyelvérzékének köszönhetően remekül beszél angolul és kínai mandarin nyelven is. A Chung-Ang Egyetemnek is volt hallgatója,...

Dhoom 2 (2006)

Dhoom 2 (2006)

IMDb Mire asszociálsz, ha ezt hallod: Hrithik Rosan? Bevallom, ha nem tudom, hogy egy színészről van szó, először valami cseh rózsaolajra gondolnék, már csak hangzása miatt is. De nem, ő egy színész, aki a Dhoom 2-ben...

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 2. rész

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 2. rész

A vízesés varázsa Tolsztoj Feltámadásának stílusában alkotta meg a rendező A vízesés varázsa (1933) című filmjét, mely Izumi Kyoka múlt századi darabján alapult. Taki no Shiraito játssza azt az akrobatát, aki egy vízi számáról híres vándor...

Happy Together (1997)

Happy Together (1997)

    iMDB Háttérkép   Igazi, átütő erejű Wong Kar-wai klasszikus, amiben minden benne van, amit e rendezőben szeretünk, és ezt így látták a filmkritikusok is 1997-ben, Cannes-ban. Yiu-fai (Tony Leung) és barátja Po-wing (Leslie Cheung) idillinek ugyan nem mondható, de...