belépés∆

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

Breathe in breathe out (深呼吸の必要) (2004)

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

iMDB

Ennek a filmnek a címe talán nem annyira izgalmas, azonban egyrészt a témája és a történet helyszíne, másrészt a rendező személye miatt mindenképpen figyelemre méltó. A filmet ugyanis a viszonylag fiatal japán rendezőnemzedék egyik jeles tagja, Shinohara Tetsuo rendezte, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a First Love, a Heaven’s Bookstore, vagy éppen a Yokubou. A történet színhelye pedig az igazi földi paradicsom, Okinawa egyik kis szigete, azon belül is egy cukornádültetvény. Eddig két Okinawán forgatott filmet láttam, mindkettőnek lenyűgöző hangulata volt (Nabbie szerelme és Hotel Hibiscus) és a várakozásaimnak megfelelően ez a film is hasonló színvonalú, igaz, a vígjátéki részek ezúttal elmaradtak.

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

A történet egyszerű, mondhatnánk teljesen hétköznapi. Egy okinawai farmer, egy tisztességben megöregedett parasztember újsághirdetésekben keres idénymunkásokat, akik segítségével learathatja a cukornádültetvényét. A hirdetésnek köszönhetően végül hat ember érkezik a szigetre, egyikük már rutinos arató, a gazdával is dolgozott már együtt, rajta kívül pedig öt fiatal, három lány és két fiú. Összesen 35 napjuk van az aratásra és a film azt mutatja be, ahogy az aratás során a társaság csapattá kovácsolódik, valamint az eleinte csak “muszájmunkának” induló tevékenységet hogyan kezdik magukénak érezni.

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

Shinohara ezúttal is remekel, akárcsak a Heaven’s Bookstore esetében. Abszolúte hiteles karaktereket mutat be, nem túlzottan híres, de remek színészeket alkalmaz (a legismertebb talán közülük a Memories of Matsuko-ban és a Love.Com-ban is szereplő Tanihara Shosuke), az aratás során felmerülő problémák is életszerűek (semmi erőltetettség sincs a néha előforduló feszültségek bemutatásában, akárcsak a bekövetkező balesetek során). A film legnagyobb erénye azonban ismételten az okinawai emberek bemutatása, akárcsak a fentebb már említett két másik Okinawán forgatott film esetében. Az öregúr és a felesége határtalan szeretettel és bizalommal fogadja a társaságot, egy rossz szavuk sincs senkihez sem, és ez, valamint az optimizmusuk nemcsak a nézőre, hanem a filmben szereplő “dolgozókra” is hat. Egyetlen dalocska erejéig ugyan, de szerencsére a helyi zene is helyet kapott az öregúr előadásában. A szigetet (és a cukornádültetvényt) is gyönyörű képekben mutatja be a rendező, a nézőnek szinte kedve támad részt venni a munkában.

Breathe in breathe out (Shinkokyuu no hitsuyou) (2004)

A film lenyűgöző látványvilágáért a kinematográfiáért felelő Shibanushi Takahide megkapta a Yokohamai Fesztivál Fesztivál díját, igaz, két másik filmjével együtt érdemelte ki az elsimerést (a Swing Girls és a Gege volt a másik kettő).
A Breathe in breathe out tehát a japán film legszebb hagyományait folytatja, nagyszerű hangulatú, lenyűgöző képi világú, emberi történet, mindenkinek csak ajánlani tudom. Reméljük, Shinohara még sok ehhez hasonló színvonalú filmet fog készíteni és a Riding the metro csak egy kisiklás volt tőle.

Hozzászólások   

#1 fea 2007-04-15 13:28
Teljesen egyetértek, tényleg igazi, emberi szinten mozgó japán teenager dráma. Azért én Nao Omorit (aka. Ichi) is kiemelném, ő sem most kezdte a pályát :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)iMDBMint már megszokhattuk, új Twins album mellé új Twins film is dukál, hiszen legutóbb a Twins Mission idején jelent meg a lányok best of...

Secret Sunshine (2007)

Secret Sunshine (2007)

IMDb A kamera a szikrázóan kék eget szemléli mozdulatlanul egy autó szélvédője mögül. Egy koszos udvar egyik zuga, slag, cementes zsák, a nap egy foltban süti a földet, megszépítve az egyébként igen siralmas látványt....

Onibaba (1964)

Onibaba (1964)

  imdb1964-es horrorklasszikus, időtlen film. A mai rövidéletű popkultizmusban nehéz elképzelni olyan mozgókép-alkotást, melynek egy eleme sem veszti el aktualitását, az évtizedek alatt nem válnak nevetségessé az öltözetek, a színészi játék, vagy egyáltalán a történet. Az...

Loving You (Mo mei san taam) (1995)

Loving You (Mo mei san taam) (1995)

Loving You (Mo mei san taam) (1995)iMDBAz utóbbi idők egyik leghíresebb hongkongi rendező-színész párosa minden valószínűség szerint Johnny To és Lau Ching-Wan kettőse. Olyan nagyszerű filmeket készítettek együtt, mint az A Hero Never Dies, a...