belépés∆

Hula Girls (2006)

Hula Girls (2006)

iMDB


Japán iskolás lányok és igéző, erotikus, hawaii hastánc? Sokan nyilván most előre dőlnek a székükben, de jobb, ha gyorsan lehűtöm a kedélyeket. A Hula Girls nem valami új sexploitation film, vagy soft pornó, hanem az egyik legújabb japán ifjúsági mozi, a Scrap Heaven rendezőjének, a koreai Lee Sang-il-nek tollából.

Hula Girls (2006)

A film valós eseményeket dolgoz fel. A hatvanas évek közepén járunk, s egy kis bányász falucska élete teljesen felbolydul, mikor a lakosság döntő többségét foglalkoztató cég bejelenti, hogy befejezi tevékenységét, s szépen lassan mindenkit elbocsát. Egyetlen kiutat csak egy új befektető felbukkanása jelentene, aki egy Hawaii Központot szeretne felépíteni a falu mellett. Természetesen a bányász mesterség és a szórakoztatóipar nem áll túl közel egymáshoz, így a lakók csak szkeptikusan tekintenek az egész kezdeményezésre, kivéve néhány fiatal lányt, akik elhatározzák, hogy megtanulják a hula táncot, s megmentik családjuk életét.

Hula Girls (2006)

Aki látott már japán ifjúsági filmet, az szinte semmi újat nem fog találni a Hula Girls-ben. A filmben gyakorlatilag megtalálható az összes sablon, ami ezeket az alkotásokat jellemzi, a szerencsétlen, ügyefogyott főszereplőktől kezdve, a lehetetlennek tűnő feladaton át egészen a könnyfakasztóan drámai jelenetekig. Van benne fájdalmas búcsú, halál, a szülők ellenkezése, szóval egy csomó akadály, ami a főszereplőket gátolná eme nem túl bonyolult, ámbár mutatós tánc elsajátításában, de persze ők nem adják meg magukat a sorsnak. A végkifejleten sem kell ezek után persze sokat törni a fejünket.

Így most hirtelen el is tanácsoltam volna mindenkit a film megtekintésétől, ám ismét közbeszól két tényező, melyeket mindig próbálok szem előtt tartani. Az egyik az általános vélekedés a filmről, a másik pedig az állandó kontrollcsoportom (a barátnőm) reakcióinak feltárása. Ez utóbbi, mint oly sokszor, most is meglepetéssel szolgált, miután az első, számomra szörnyen túlliheget, egyértelműen a néző megríkatását célzó jelenethez elértünk. Ekkor ugyanis azt kellett tapasztalnom, hogy a jelenet tökéletesen működik, s eléri a célját. Ezután még több alkalommal képes volt a film kiváltani ugyanezt a reakciót, illetve azt a védekezést, miszerint: „Jól van na! Ez egy lány-film!”.

Hula Girls (2006)

Nyilván szintén a gyengébb nem tagjai lehettek azok, akik a kritikákat írták, mivel mind igencsak elismerően nyilatkoztak, s szintén igaz lehet ez a mozi nézők többségére is, mivel elég nagy sikert lett a film. Megjegyezném, én két értékelhető dolgot fedeztem fel benne. Az egyik a japán film új üdvöskéjének Yu Aoi-nak (Honey and Clover , Memories of Matsuko , Tetsujin 28 , Hana and Alice) szerepeltetése, akinek ugyan nem a játékát szeretem igazán. A másik a zárójelenetben látható igen látványos táncjelenet, mely hosszú idő óta először, mindenféle effektus használata nélkül tudott a székemhez szögezni.

Hula Girls (2006)

Tehát lányok előre, ha igazi, szívet melengetős filmre vágytok elő a zsebkendőkkel és lehet betenni a Hula Girls DVD-t a lejátszóba. Esetleg fűszoknyát is érdemes beszerezni, hiszen ha figyelmesen nézitek a filmet, könnyedén el tudjátok majd mondani a tánc nyelvén kedveseteknek, mennyire is szeretitek őt. A férfiaknak pedig akkor (és csak akkor) ajánlom, ha szívük hölgyének szeretnének kedveskedni egy (számára) kellemes estével. Aloha!

 

Hozzászólások   

#5 Guest 2008-05-20 00:34
Azért az valóban fura miért vonzódnak Hawaiihoz és kultúrájához. Szebbnél-szebb szigeteik vannak a japánoknak...a kultúráról nem is beszélnék... :-)
arnold !
megnéztem a tyúbon az Attention Please-t, nagyon tetszett!
szerintem Ueto Aya nagyon tehetséges.
#4 fea 2007-03-23 13:13
Idézet:
azért az nem tudom, mennyire a lánykritikusok rovására írható, hogy Japán ezt a filmet nevezte be az idei Oscarra
Na. Ez a film pont oda való :-)
#3 arnold 2007-03-23 09:21
Japánban ennyre népszerű lenne ez a hula?! :eek: Ueto Aya is nagyon erőltette a dolgot az Attention Please special-ban.
#2 Ramiz 2007-03-22 23:00
\"Japán iskolás lányok és igéző, erotikus, hawaii hastánc? Sokan nyilván most előre dőlnek a székükben, de jobb, ha gyorsan lehűtöm a kedélyeket. A Hula Girl nem valami új sexploitation film, vagy soft pornó (...)\"

Én még csak nem is ilyesmikre számítottam, amikor leszedtem a filmet, \"csupán\" egy swing girls szintű komikus, szexis, vicces, nagyon gyengén drámai filmre. De úgy látszik, ez nem jött be...
#1 asiafan 2007-03-22 19:43
azért az nem tudom, mennyire a lánykritikusok rovására írható, hogy Japán ezt a filmet nevezte be az idei Oscarra

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

A vietnami háborúról az átlagembernek leginkább az amerikai filmipar szolgált információval. Valószínűleg mindenki fel tud sorolni jópár, az akkori eseményekkel foglalkozó alkotást, amik között éppúgy akadnak kultfilmek, mind hatalmas sikert aratott, nemzetközi visszhangot is kiváltó...

The Warrior and the Wolf (Lang zai ji) (2009)

The Warrior and the Wolf (Lang zai ji) (2009)

Ha egy egykoron fotósként, illetőleg operatőrként dolgozó rendező első ízben rendez filmet, akkor mindig kétséges, hogy milyen lesz a végeredmény, hiszen azzal, hogy végre a saját szájuk íze szerint dolgozhatnak, rendszerint túlzásba viszik a játékot...

Kidnap (Bong ga) (2007)

Kidnap (Bong ga) (2007)

Kidnap (Bong ga) (2007)iMDBValószínűleg óriási újdonságot írok le azzal, ha kijelentem, hogy a hongkongi filmrajongók körében a különféle „zsarus” történetek mindig is óriási népszerűségnek örvendtek. Se szeri se száma az erre a témára épülő akciófilmeknek,...

The Show Must Go On (2007)

The Show Must Go On (2007)

IMDb  A főnökéhez végtelenül lojális, ám az események szerencsétlen alakulása miatt vele, és saját bandájával mégis szembeforduló gengszter figuráját már jól ismerjük mindannyian. Kevés olyan recept van a filmiparban, mely az esetek döntő többségében...