belépés∆

Youth Of The Beast (1963)

 

Youth Of The Beast (1963)


Seijun Suzuki filmjeiben egyszerre vannak jelen a szórakoztató, ponyvaregény hangulatú tömegfilmek, valamint a művészi nézőpontú témák, jelenetek, gondolatok, és ettől válnak olyan egyénivé és jellegzetessé. Úttörő szerepet játszott a japán (s)exploitation filmes műfaj megszületésében is néhány filmes tabu ledöntésével is.

A Youth Of The Beast egy izgalmas krimi, két rivális jakuzabandával és egy ex-zsaruval a főszerepben (ez utóbbit a zseniális Jo Shishido játssza, akit a Branded To Kill óta imádok). Az ex-zsaru, Jo (ez a filmbeli neve is... érdekes módon Ázsiában elterjedt szokás a főszereplőt játszó színésznek a saját nevét adni), magát okolja, amiért volt társát a gengszterek megölték. Ezután erőszakos cselekedetei miatt börtönbe is kerül. Mivel más módot nem lát a gyilkos kilétének kiderítésére, szabadulása után beépül a jakuzák közé. A rendőrök közül csak egyvalaki tudja, hogy mi a terve, azonban mivel Jo a jakuzák bizalmának elnyerése érdekében valódi bűntetteket is el kell követnie, ő sem tud sokat segíteni rajta. Jo a két bandát egymás ellen kijátszva, pengeélen lavírozva próbálja megtudni az igazságot, hogy végül bosszút állhasson, közben persze gyakran kerül életveszélyes helyzetekbe, amikből csak gyors reflexei vagy merész blöffjei és a hihetetlen pókerarca mentik ki. Természetesen különféle szép és laza erkölcsű nők is belekeverednek a történetbe, ahogy az lenni szokott, a film végén Jo pedig megnyugtató mészárlás helyett erkölcsi dillemával szembesül...


A Tokyo Drifternél vagy a Branded To Killnél kevésbé művészi, de sok emlékezetes beállítást és érdekes helyzetet felvonultató film.

 

Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!
Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!
 

 

Számszerű értékelés: 8/10.

 
LINKEK:

A film imdb-s adatlapja
Criterion-os kritika

Hozzászólások   

#3 Ramiz 2007-03-06 02:39
Őszintén szólva én a sexploitation kifejezést csak a japán filmekkel kapcsolatban használom, mert könnyebb megjegyezni, mint azt, hogy pinku eiga (vagy valami ilyesmi 8) ), meg azért, mert a neten is sokszor találkoztam ebben a szövegkörnyezet ben a szóval. Furcsamód az amerikai exploitation filmeknél nem gyakran láttam 's' betűt a szó elején (pedig például a Russ Meyer filmekben főszerepet játszanak :D ). Végül is a filmes 'exploitation', a 'kihasználás' fogalmát az is kimeríti, ha látványos, olcsó erőszakot vár az ember a filmtől, amikor beül rá, vagy ciciket nagy mennyiségben, vagy a kevésbé "kifinomult" emberi igények másfajta egyszerű kielégítésére törekvő dolgokat.
#2 YEZy 2007-03-04 20:50
Miért, van különbség a kettő között? :eek: Mert ilyen alapon akkor mondjuk Kitano Violent Cop-ja, vagy a Brother is exploitation film (elvileg azokban nem nagyon van szexjelenet), de azokkal kapcsolatban ezt még nem láttam. :-) Mondjuk ennek Ramiz a nagy tudora, úgyhogy ő majd kiokosít bennünket. ;-)
#1 fea 2007-03-04 19:40
Valaki tegye nekem tisztába: az exploitation ugyanaz, mint a sexploitation csak cicik nélkül? :-? Tudom, ciki, hogy ezt kérdezem, de tényleg nem tudom :roll:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)IMDbEgy filmrendező, Sing (Leslie Cheung) akinek két előző filmje megbukott a moziban, de kap a producerétől (Kar-Ying Law) és a triádkapcsolatokkal rendelkező filmstúdió tulajdonostól még egy esélyt, hogy filmet...

Return to a better tomorrow (Sun ying hong boon sik) (1994)

Return to a better tomorrow (Sun ying hong boon sik) (1994)

Return to a better tomorrow (Sun ying hong boon sik) (1994)   iMDB  

Golden Swallow (Jin yan zi) (1968)

Golden Swallow (Jin yan zi) (1968)

ANOTHER SHAW PRODUCTION    Mint azt az előző ismertetőben írtuk (lásd: The Sword of Swords), a Shaw Brothers időnként igyekezett túllépni a szokványos kalandfilm kliséken, különösen, ha a sztárjairól, vagy ígéretes kezdőknek szánt filmekről volt szó....

Kungfu Mahjong (Jeuk sing) (2005)

Kungfu Mahjong (Jeuk sing) (2005)

Kungfu Mahjong (Jeuk sing) (2005)   iMDB