belépés∆

Submersion of Japan (Nippon Chinbotsu) (1973)

Submersion of Japan (日本沈没) (1973)

Submersion of Japan (Nippon Chinbotsu) (1973)

iMDB

Egy Japán északi részén található szigeten furcsa dolgok történnek, ugyanis elkezd süllyedni. Néhány tudós egy tengeralattjáróval lemerül a tengerfenékre, hogy tájékozódjanak, mi is zajlik odalent. A megdöbbentő szembesülés után már nem csak a kis sziget, hanem a Japán Tenger alján is nézelődnek, ami ugyanazt a baljós elméletet támasztja alá. A földkéreg mozgása miatt ugyanis Japán hamarosan a tengerszint alá kerül. Eleinte senki sem hisz a tudósoknak, majd amikor egyre rosszabbá válik a helyzet (hatalmas földrengések, vulkánkitörések és az ezeket követő tűzvészek és áradások történnek egymás után), a politikusok is lépni kezdenek, megpróbálják a lakosságot más országokba áthelyezni.

Submersion of Japan (Nippon Chinbotsu) (1973)

A film a katasztrófafilmek aranykorában, a 70-es évek közepe felé készült Komatsu Sakyou megegyező című fantasztikus regényéből. Komatsu valószínűleg hires sci-fi szerző lehet Japánban, hiszen olyan filmek alapját képező regények (és forgatókönyvek) fűződnek a nevéhez ezen kívül, mint pl. az Attack of the mushroom people, a Virus, a Bye Bye Jupiter és a Tokyo Blackout.
Míg a legtöbb hasonló témájú filmben általában “csak” egy elemmel kűzdenek a szereplők, itt azonban szinte mindent sikerült egybezsúfolni. Van itt földrengés, tűzvészek, vulkánkitörések, gátszakadás, árvíz és mindezek tetejében még a föld is süllyed, tulajdonképpen egyedül Godzillát hiányoltam csak. A készítők a kaijuu filmekhez hasonlóan az adott korban csúcsnak tekinthető trükkfelvételeket vetettek be a minél élethűbb hatás elérésére, persze mai szemmel mindez már inkább mosolyra ad okot, mint bárminemű megrettenésre. Sok-sok összeomló makett, néhány “látványosan” összefilmezett jelenet, hatalmas sikítozás, stb. színesíti a filmet. Ami nagyon tetszett benne, hogy az amerikai filmekre jellemző, a tömegből kiemelt néhány hétköznapi embert hősként bemutató részek ezúttal elmaradtak (igaz, a tengeralattjáró vezetője, aki barátnőjét keresi a katasztrófa alatt, benne van, de egyáltalán nem rajta van a hangsúly).


A másik dolog, ami mindenképpen figyelemreméltó ebben a filmben, az az esettel kapcsolatos világpolitikai helyzet bemutatása. Japán ugyanis az ENSZ elé viszi a problémát, hogy minden ország segítségét kérje a lakosság elhelyezéséhez, de az ENSZ (ahogyan a való életben is) leginkább csak tökölődik. A politika ezen részének bemutatása remekül el lett találva. A dolog másik része azonban már a japán lélekre erőteljesen jellemző pesszimizmus és bűntudat miatt érdekes, mert a világ többi országát úgy mutatják be, mintha egyáltalán nem érdekelné őket a katasztrófa és Japán sorsa, valamint sorra utasítják el a menekültek befogadását, különféle okokra hivatkozva. Ez azért a valóságban (feltételezem) nem egészen így működne, bár végülis ki tudja… Magyar szemmel nézve kellemes látvány volt egyébként a világ országaival folytatott párbeszéd bemutatásakor, amit úgy ábrázoltak, hogy az adott ország parlamentjét, illetőleg híres látványosságát mutatták egy pillanatra és ezek között a magyar országház is feltűnt.

Submersion of Japan (Nippon Chinbotsu) (1973)

A filmből többféle változat is létezik. A Japánban bemutatott eredeti változat 143 perc hosszú volt és ebben volt legrészletesebben bemutatva mind a katasztrófa, mind a politikai helyzet. Amerikában a filmnek egy igen erősen megvágott, 82 perces verziója forgott közkézen, a címét is megváltoztatták, Tidal Wave néven futott. Én egy harmadik változatot tudtam megnézni, egy 109 perceset, ami szvsz így is helyenként unalomba fulladt, leginkább a túl sok katasztrófajelenet miatt, amiket mai szemmel egyszerűen nem lehet komolyan venni. Ennek megfelelően a filmet leginkább csak a kuriózum miatt lehet érdemes megnézni, akit csak a téma érdekel, az inkább a 2006-os, Japan Sinks néven ismert remake-t keresse belőle, ami minden valószínűség szerint a látvány tekintetében sem lesz “gagyi”.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Nana 2 (2006)

Nana 2 (2006)

Nana 2 (2006)iMDBFolytatást készíteni egyszerű dolog, főleg egy sikeres film esetében, hiszen bárhogyan is képzeli el a rendező és a forgatókönyvíró a folytatást, a nézőszám garantált. Sikeres folytatást készíteni azonban sokkal nehezebb, hiszen ha az...

Faye Wong Fei

Faye Wong Fei

Faye Wong Fei (王菲)Faye Wong 1969. augusztus 8-án született Pekingben. Eredetileg a Xia Lin nevet kapta anyja lánykori neve után, mert a Wong családot a Kulturális Forradalom idején üldözték a nagyapa előző rendszerbeli tevékenysége miatt....

The Enchanting Shadow (Qiannü youhun) (1960)

The Enchanting Shadow (Qiannü youhun) (1960)

 ANOTHER SHAW PRODUCTION  iMDB A The Enchanting Shadow a 16-17. században élt kínai írónak, Pu Songlingnek az egyik kísértethistóriáját veszi alapul, ugyanazt a történetet, amely a méltán híres Chinese Ghost Story történéseinek gerincét is adta....