belépés∆

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

牙吉: 跋扈-溶解伝 (2004)

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

iMDB

A legenda szerint régen az emberek és a szörnyek egymás mellett éltek, azonban az emberek elkezdték üldözni a szörnyeket, akiknek menekülés lett az élete és egy isten hátamögötti kis faluban húzták meg magukat, ahol egy kaszinót is üzemeltetnek. Ebbe a faluba érkezik meg egy Kibakichi nevű harcos, akit a helyiek rávesznek arra, hogy ő is kaszinózzon egy kicsit. A nagy szerencsével megáldott emberre felfigyel a falu vezetője, aki beavatja a saját álmaiba is. Ez az álom pedig az, hogy az emberek és a szörnyek ismét egymás mellett éljenek békében. Ennek megvalósítása érdekében a vezető lepaktált az emberekkel is, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy elárulta őket valaki. Miközben Kibakichi múltjából is érdekes dolgok derülnek ki, megjelenik az emberek csapata néhány nem igazán a korba beleillő fegyverrel és az álom végképp elveszni látszik. De vajon kicsoda valójában Kibakichi?

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

A Japánban nem szokatlan módon egy mangából adaptált film remekül beleillik a szamurájos fantasyk sorába, amiket többek között a Samurai Resurrection és az Ashura képvisel. Meglehetősen színpadias beltéri jelenetek, sok-sok vizuális effekt és igen sok sötétben előadott csata, amikből alig lehet látni valamit (talán ezzel akarták elkerülni, hogy sokszor újra kelljen forgatni a jeleneteket). A film hangulata egyébként nem rossz, főleg az első felében, amikor még nem jelennek meg az emberek az illúzióromboló fegyvereikkel. A szörnyek között található néhány igen mókás darab, a japán filmekre olyannyira jellemző gumibábok formájában, amikhez megmosolyogtató módon torzítottak hangot. Hasonló dolgok mondhatóak el a horror jelenetekről, amik szintén sokkal inkább mosolyt fakasztóak, mint félelmetesek. A falucska életének bemutatását is jól eltalálták, nappal teljesen átlagos, békés falunak tűnik, éjszaka pedig előbújnak a szörnyek az álcájuk mögül.

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

Sajnos azonban a film második fele (szerintem legalábbis) elég gyenge lett, főleg a már többször említett egyáltalán nem ideillő fegyverek, valamint Kibakichi nagy változása miatt (bár erre már a film elejétől kezdve lehetett számítani, meg egyébként is lenne benne a fő poén). Ebben a részben a drámaiság helyett egyértelműen inkább az akcióra mentek rá a készítők, amivel jól el is rontották az addigi kellemes hangulatot. Így ennek, valamint a csekélyke költségvetésnek köszönhetően a film igencsak közepes lett, de akinek tetszett a Samurai Resurrection és főképp (az egyébként valóban jól sikerült) Ashura, annak számára ez a film is érdekes lesz, akárcsak a második része.

Hozzászólások   

#10 Guest 2007-01-31 10:07
Tehát az összes B-kategóriás film jó? Ne sarkítsunk már ennyire, és menjünk át a forumra vitázni erről...
#9 Guest 2007-01-30 21:32
Nem egészen erről van szó. Kis költségvetésből is lehet nagyon jó filmet összehozni, de figyelni kell, hogy milyen műfajban. A Kibakichi eredendően egy akciófilm szeretne lenni, viszont jó akciófilmet kis költségvetésből max. verekedőset, esetleg kardozósat lehet kihozni, de fantasy világban játszódó, némi CG-t felvonultató darabokat már nehezen. És itt bukik meg a film, mert néhány gumibábot sikerült ugyan összeszedni, van vívás is (igaz, a legtöbb vívójelenet vaksötétben, hogy ne lásson a néző semmit se belőle), de a 70-es évek sci-fijeire emlékeztető lövöldözések már elég gázak lettek benne. Kár érte, mert az alapötletből ennél jóval többet is ki lehetett volna hozni.
#8 Guest 2007-01-30 21:05
Hiszen a filmek minősége és élvezhetősége alapvetően egyenesen arányos a ráfordított pénzzel... ? :D
#7 Guest 2007-01-30 20:09
A kivétel erősíti a szabályt. Oldfannak igaza van. Habár van egy-két jól sikerült film, azért a döntő többség nagyon rossz bizony.
#6 Guest 2007-01-30 16:12
Nem véletlenül lett ez a szó így használva, alapvetően nem minőségi mozikra lett kitalálva. Mivel viszont a költségvetési részre is igaz volt, remekmüvek is kikerülhettek B kategóriába szánt alkotások közül. Innen már attól függ, ki melyikre gondol..

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Wakayama Tomisaburo (1929-1992)

Wakayama Tomisaburo (1929-1992)

iMDB Kabuki színészdinasztiába született, a mesterséget mondhatni az anyatejjel szívta magába, persze azért tett egyet-mást maga is azért, hogy választott szakmájában sikert érhessen el. Az 1950-es években judózni tanult, majd, hogy a Japánban annyira népszerű chanbara...

Submersion of Japan (Nippon Chinbotsu) (1973)

Submersion of Japan (Nippon Chinbotsu) (1973)

Submersion of Japan (日本沈没) (1973)iMDBEgy Japán északi részén található szigeten furcsa dolgok történnek, ugyanis elkezd süllyedni. Néhány tudós egy tengeralattjáróval lemerül a tengerfenékre, hogy tájékozódjanak, mi is zajlik odalent. A megdöbbentő szembesülés után már nem...

Battle Royale 2 - Requiem (Batoru rowaiaru II: Chinkonka) (2003)

Battle Royale 2 - Requiem (Batoru rowaiaru II: Chinkonka) (2003)

 Három év telt el az előző film eseményei óta. Suhya Nanahara (az előző BR egyik túlélője) immár ismert terrorista, a "Wild 7" nevezetű csoport vezetője, akik több ezer ember halálát követelő bombatámadásaikkal nyílt háborút hirdettek...

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

Következzék egy újabb példa arra, hogy a japán ifjúsági irodalom mekkora hatással van a helyi filmiparra. Nashiki Kaho, az idén 50. életévét betöltő írónő, aki mindmáig élénk emlékeket táplál Angliában cserediákként eltöltött idejéről, 1994-ben jelentette...