belépés∆

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

牙吉: 跋扈-溶解伝 (2004)

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

iMDB

A legenda szerint régen az emberek és a szörnyek egymás mellett éltek, azonban az emberek elkezdték üldözni a szörnyeket, akiknek menekülés lett az élete és egy isten hátamögötti kis faluban húzták meg magukat, ahol egy kaszinót is üzemeltetnek. Ebbe a faluba érkezik meg egy Kibakichi nevű harcos, akit a helyiek rávesznek arra, hogy ő is kaszinózzon egy kicsit. A nagy szerencsével megáldott emberre felfigyel a falu vezetője, aki beavatja a saját álmaiba is. Ez az álom pedig az, hogy az emberek és a szörnyek ismét egymás mellett éljenek békében. Ennek megvalósítása érdekében a vezető lepaktált az emberekkel is, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy elárulta őket valaki. Miközben Kibakichi múltjából is érdekes dolgok derülnek ki, megjelenik az emberek csapata néhány nem igazán a korba beleillő fegyverrel és az álom végképp elveszni látszik. De vajon kicsoda valójában Kibakichi?

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

A Japánban nem szokatlan módon egy mangából adaptált film remekül beleillik a szamurájos fantasyk sorába, amiket többek között a Samurai Resurrection és az Ashura képvisel. Meglehetősen színpadias beltéri jelenetek, sok-sok vizuális effekt és igen sok sötétben előadott csata, amikből alig lehet látni valamit (talán ezzel akarták elkerülni, hogy sokszor újra kelljen forgatni a jeleneteket). A film hangulata egyébként nem rossz, főleg az első felében, amikor még nem jelennek meg az emberek az illúzióromboló fegyvereikkel. A szörnyek között található néhány igen mókás darab, a japán filmekre olyannyira jellemző gumibábok formájában, amikhez megmosolyogtató módon torzítottak hangot. Hasonló dolgok mondhatóak el a horror jelenetekről, amik szintén sokkal inkább mosolyt fakasztóak, mint félelmetesek. A falucska életének bemutatását is jól eltalálták, nappal teljesen átlagos, békés falunak tűnik, éjszaka pedig előbújnak a szörnyek az álcájuk mögül.

Kibakichi: Bakko-Yokaiden (2004)

Sajnos azonban a film második fele (szerintem legalábbis) elég gyenge lett, főleg a már többször említett egyáltalán nem ideillő fegyverek, valamint Kibakichi nagy változása miatt (bár erre már a film elejétől kezdve lehetett számítani, meg egyébként is lenne benne a fő poén). Ebben a részben a drámaiság helyett egyértelműen inkább az akcióra mentek rá a készítők, amivel jól el is rontották az addigi kellemes hangulatot. Így ennek, valamint a csekélyke költségvetésnek köszönhetően a film igencsak közepes lett, de akinek tetszett a Samurai Resurrection és főképp (az egyébként valóban jól sikerült) Ashura, annak számára ez a film is érdekes lesz, akárcsak a második része.

Hozzászólások   

#10 Guest 2007-01-31 10:07
Tehát az összes B-kategóriás film jó? Ne sarkítsunk már ennyire, és menjünk át a forumra vitázni erről...
#9 Guest 2007-01-30 21:32
Nem egészen erről van szó. Kis költségvetésből is lehet nagyon jó filmet összehozni, de figyelni kell, hogy milyen műfajban. A Kibakichi eredendően egy akciófilm szeretne lenni, viszont jó akciófilmet kis költségvetésből max. verekedőset, esetleg kardozósat lehet kihozni, de fantasy világban játszódó, némi CG-t felvonultató darabokat már nehezen. És itt bukik meg a film, mert néhány gumibábot sikerült ugyan összeszedni, van vívás is (igaz, a legtöbb vívójelenet vaksötétben, hogy ne lásson a néző semmit se belőle), de a 70-es évek sci-fijeire emlékeztető lövöldözések már elég gázak lettek benne. Kár érte, mert az alapötletből ennél jóval többet is ki lehetett volna hozni.
#8 Guest 2007-01-30 21:05
Hiszen a filmek minősége és élvezhetősége alapvetően egyenesen arányos a ráfordított pénzzel... ? :D
#7 Guest 2007-01-30 20:09
A kivétel erősíti a szabályt. Oldfannak igaza van. Habár van egy-két jól sikerült film, azért a döntő többség nagyon rossz bizony.
#6 Guest 2007-01-30 16:12
Nem véletlenül lett ez a szó így használva, alapvetően nem minőségi mozikra lett kitalálva. Mivel viszont a költségvetési részre is igaz volt, remekmüvek is kikerülhettek B kategóriába szánt alkotások közül. Innen már attól függ, ki melyikre gondol..

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Revenge (Adauchi) (1964)

Revenge (Adauchi) (1964)

 IMDb  Főszereplők: NAKAMURA Kinnosuke; TANBA Tetsuro; MITA YoshikoRendező: IMAI Tadashi(1964; fekete-fehér; 104 perc)A Tokugawa korszak hosszú békeidőszakát élik a klánok. A szamurájok hétköznapjait belengi az unalom. A semmittevés rossz tanácsadó, ilyenkor könnyen felforrnak az indulatok, mert...

Dangerous Games (2008)

Dangerous Games (2008)

Mint minden évben, a meglehetősen hosszas kínai újévi össznépi fieszta során a mozikat is elárasztják a direkt erre az alkalomra leforgatott, könnyed szórakozást nyújtó, ám pillanatok alatt felejthető vígjátékok. Idén érdekes módon a műfaj nagy...

The Knot (Yun shui yao) (2006)

The Knot (Yun shui yao) (2006)

The Knot (Yun shui yao) (2006)iMDBA XX. század 40-es éveinek második felében egy jómódú fogorvos családja felfogad egy diákot angolt tanítani a fiuk mellé. Az anya szerint az újdonsült tanítónak, Chen Qiushui-nek nehéz dolga lesz,...

Secret Sunshine (2007)

Secret Sunshine (2007)

IMDb A kamera a szikrázóan kék eget szemléli mozdulatlanul egy autó szélvédője mögül. Egy koszos udvar egyik zuga, slag, cementes zsák, a nap egy foltban süti a földet, megszépítve az egyébként igen siralmas látványt....