belépés∆

Isola: Persona 13 (Isola: Tajuu jinkaku shojo) (2000)

 

ISOLA poster

Rendezte: Toshiyuki Mizutani

1995-ben pusztító földrengés rázza meg Japánt. Yukari Kamo (Yoshino Kimura) Kobéba utazik, hogy önkéntesként segédkezzen a földrengés áldozatainak ellátásában.
Különleges képességét felhasználva - tudniillik tud olvasni az emberek gondolataiban - igyekszik segíteni embertársain, de ez nem mindig úgy sül el, ahogy az elvárható volna, emiatt nem találja helyét a világban.
Találkozik egy furcsa kislánnyal, Chihiro Moritanival (Yu Kurosawa), akiről kiderül, hogy skizofrén, és 13 különböző személyiséggel rendelkezik. A lány körül megmagyarázhatatlan, furcsa halálesetek történnek, melyek felkeltik Yukari érdeklődését, aki nyomozásba kezd, hogy megtudja igazak-e a pletykák, miszerint Chihiro átka lecsap azokra, akik rosszat tesznek ellene...

Skizofrén iskolás lány, gondolatolvasó főhősnő, misztikus körítéssel - akár még jó is lehetett volna, de nem az.
Bár a misztikus horror/thriller kategóriába sorolandó, erőteljesen hiányolom belőle a műfajhoz tartozó egészséges feszültség és ijedezés keltést. Mert ha már horror/thriller: az ember szeretne kicsit borzongani, megijedni, összerezzenni, felhördülni, bármi. Nem pedig a bealvás határára jutni és az órát nézni, hogy mennyi van még hátra a filmből.
Csupán csak annyitól, hogy a film jeleneteinek többsége sötét, és az ember alig lát valamit a képekből, attól sajnos még nem lesz automatikusan sejtelmes is.
A történet szétszórt és következetlen, eredetiség is kevés szorult belé. A két főszereplő hölgy ugyan kellőképp dekoratív, de színészileg semmi extrát nem nyújtanak, ahogy egyik egyéb szereplő sem.
Háttér és aláfestőzene - ami ugye igen hatásos és szükséges eszköz az ilyen jellegű alkotásoknál jobb esetben - jóformán nincs is. És bár az embert néha rettentően tudja idegesíteni a feszültségkeltést imitáló hegedű-sírás és az egyéb jól bevettt zenei módszerek, innen kimondottan hiányzik.
Azt kell hát mondanom, hogy nem éri meg azt a másfél órát rászánni a megnézésére. Tessék helyette mást keresni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Robotrix (Nu ji xie ren) (1991)

Robotrix (Nu ji xie ren) (1991)

Robotrix (Nu ji xie ren) (1991)iMDBHa össze akarnánk állítani a leghíresebb (leghírhedtebb) category III filmek listáját, akkor (a teljesség igénye nélkül) a The Untold Story, a Naked Killer és a Sex & Zen mellett mindenképpen...

Candy Rain (Hua chi liao na nui hai) (2008)

Candy Rain (Hua chi liao na nui hai) (2008)

 Valós alapokon nyugvó, leszbikus románcok, elsőfilmes rendező és jópár helyi popsztár. Röviden ennyi a lényege Chen Hung-i debütálásának. Érdekes módon a tajvani filmesektől sem idegen a mássággal kapcsolatos sztorik adaptálása, elég csak megemlékezni a...

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

A Yotsuya Kaidan project utolsó darabja. Nehéz volt hozzá használható verziót szerezni, ezért került a sor végére. A téma részletesebb ismertetése már az előző filmeknél megtörtént, így csak a lényegre szorítkozok.

Magic Boy (Mor suit nam) (2007)

Magic Boy (Mor suit nam) (2007)

A 2008-as HKFA jelölések között a legjobb fiatal rendező kategóriában feltűnt Adam Wong neve és egy ismeretlen cím, a Magic Boy is. A kategória toronymagas esélyese, az Eye in the Sky árnyékában bizony hajlamos lehet...