belépés∆

Takeda Shingen (1990)

Takeda Shingen (1990)

iMDB

Főszereplők: Yakusho Koji; Sonny Chiba; Matsukata Hiroki

Rendezte: Nakajima Sadao

(TBS TV, 1990, 2x 120 perc)

Az 1500-as években Japánt belháborúk sorozata rázta meg. Az ASHIKAGA Shógunátus 15., egyben utólsó uralkodója, Yoshiaki, eredetileg egy kolostorban élt. Bátyja meggyilkolása után, a család becsületének fenntartásáért lépett politikai pályára. Ehhez támogatókra, erős hadsereggel rendelkező klánurakra volt szüksége. Csakúgy, mint ellenfeleinek.Megindult a harc a Japán feletti egyeduralom megszerzéséért.Ennek a belháborús időszaknak volt az egyik kiemelkedő alakja TAKEDA SHINGEN, akinek csatái legendává váltak. A japán TV társaságok SAMURAI WARLORDS címmel sorozatot készítettek a korszak jelentős egyéniségeiről. A történelmi sorrendet figyelembe véve elsőként Shingen(1521-73) élete került képernyőre.

Az első részben az ifjú Shingen tetteit követhetjük nyomon, felemelkedését a klán élére. Legnagyobb riválisa tulajdon apja (Sonny Chiba) , aki maga szeretne a legfőbb hadúr lenni és féltékeny lesz fia sikereire. Bepillanthatunk a korabeli klánviszonyokba, az érdekeltségek és egyeni ambíciók bonyolult szövevényébe. Mindezt látványos tálalásban kapjuk, korhű jelmezekkel,néhány pazar harci jelenettel fűszerezve. A 2. rész Takeda felnőttkorát taglalja. Ez inkább már kamaradráma jellegű. Láthatjuk a nagy hadvezér emberi gyengéit, titokzatos betegségét,  hogyan ismétli meg azokat a hibákat, amiket az apja ellene követett el. Mint azt a KAGEMUSHA ismerői tudhatják, ezek vezettek végül a klán végzetéhez.

A film erőssége a szövevényes korabeli viszonyok bemutatása, ügyesen keverve azt a magánélet eseményeivel. A hatalmi játszmák mögött emberi tragédiák sorozata áll, melyeket még a leghatalmasabbak sem kerülhetnek el. Van mit eljátszani a színészeknek.Úgy tűnik, Sonny Chibának nagyobb szerencséje volt a TV-vel, mint a mozifilmekkel. Takeda Shingen apjának megformálása hálás szerep, jól megírt karaktert kapott. Élt is a lehetőséggel. Yakushi Koji-nak ki kellett tennie magáért a címszerepben, mert a tinédzser harcostól kellett eljutnia a láztól gyötrődő idős hadúrig, a maszkmester jelentékeny közreműködésével.

Egy dolgban azért maradt hiányérzetem a film kapcsán. Shingen a haditaktika megújítója volt,  akinek a színrelépése után teljesen átalakult a japán hadviselés. Az ifjúkori részben még csak-csak felvillan valami ebből, de pont akkor, amikor hatalma csúcsán van, a háborúi a háttérbe szorulnak a filmben a magánélet miatt. Ez a shakespeari színpadi technika, miszerint hírnök jő lihegve és elmondja a közönségnek, hogy de jó kis csata volt, kár hogy nem láttátok, nem szerencsés dolog egy történelmi film esetében. Bizony ez nem működött.

A dolognak ezt a részét leszámítva a történet elnyerte a tetszésemet. Azoknak ajánlom, akiket érdekelnek a történelmi részletek a hadurak korszakából, szeretik a látványos, korhű jelmezeket, az emberi nagyság és gyarlóság bemutatását és mindezekért cserébe elnézik, hogy nem akciófilmet kapnak könnyed fogyasztásra.

 

 

Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Magistrate Mayuzumi (Kiba Bugyo ga Yuku) (1995)

Magistrate Mayuzumi (Kiba Bugyo ga Yuku) (1995)

  Főszereplők: Takahashi Hideki; Meguro Yuuki; Matsukata HirokiRendező: Inoue Taiji(1995, 94 perc, Nippon TV)A Tokugawa korszak végnapjaiban lázadások törnek ki az országban. Mayuzumi felügyelő bátran szól a problémákról és erős támogatót szerez magának. Előléptetik, majd rögtön...

Goodbye, Mr. Cool (Gau lung bin sat) (2001)

Goodbye, Mr. Cool (Gau lung bin sat) (2001)

Goodbye, Mr. Cool (Gau lung bin sat) (2001) iMDB  

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

A Rendőrsztori harmadik része mindmáig az egyik leghíresebb és talán legszínvonalasabb hongkongi akciófilmnek számít, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a készítők nagyszerűen találták el a lélegzetelállító kaszkadőrmutatványok, a látványos verekedések és a jellegzetes vígjátéki elemek...

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (盲獣) (1969)iMDBEdogawa Rampo, a japán misztikus irodalom megteremtőjének regényei jópár filmest megihlettek az évek folyamán, az ötvenes években elsősorban legnépszerűbb detektívregényhősének, Akechi Kogoro kalandjait filmesítették meg, a közelmúltból a több rövid történetből összeállított...