belépés∆

In Memoriam Kurosawa Akira: Yojimbo (1961)

用心棒 (1961)

In Memoriam Kurosawa Akira: Yojimbo (1961)


A történet 1860-ban játszódik Japánban, amikor is a politikai változások és a sógunátus hanyatlása miatt rengeteg gazdátlan ronin keresi útját és megélhetését. Egyikük, a film főhőse, útja során egy kis faluba vetődik, ahol egy öregembernél száll meg. Az öregúr elmondja neki, hogy milyen abszurd dolgok történnek a faluban és azt tanácsolja a roninnak, hogy ha jót akar, akkor minél hamarabb hagyja el a helyszínt. Főhősünk természetesen inkább megoldaná a helyzetet. A remekül kidolgozott tervét azonban nem várt események nehezítik meg, főként Unosuke személyében, aki egy nyugati fegyvert, egy pisztolyt birtokol.

In Memoriam Kurosawa Akira: Yojimbo (1961)

Kurosawa filmjei közül nehéz lenne a legjobbat kiválasztani, de ez a filmje mindenképpen eséllyel pályázhatna rá. A történetet Dashiell Hammett Red Harvest című regénye ihlette, azonban természetesen az egészet átültették a szamurájok korába. A Mesternek itt már mind a három kedvenc színésze szerepet kapott, Mifune alakítja a ronint, zseniálisan (3 legjobb színész díjat is kapott érte, többek között a Velencei Filmfesztiválét is), Shimura ezúttal Tokuemon bőrében csak mellékszereplő, míg a fiatal főellenséget, Unosuke-t a szintén zseniális Nakadai Tatsuya alakítja. Azonban nem csak miattuk remek a film, hanem Kurosawa zseniális karakterválogatása miatt is. Hihetetlen mennyiségű gnóm külsejű figurát sikerült összeválogatnia, gyakorlatilag az egész film olyan, mint egy megelevenedett képregény. Persze mindegyik „gnómnak” saját egyénisége is van, nem csak a külseje miatt került a filmbe. Fantasztikus atmoszférát teremtenek így együttesen! Van közöttük egy Frankensteinre emlékeztető nagydarab fickó, hatalmas kalapácsszerű fegyverrel, de említhetnénk az igencsak sűrűn elégedetlenkedő koporsókészítőt, akinek az se jó, ha nincs harc a faluban és az se, ha túl sok van, vagy akár az egykori elöljárót, aki mindig csak dobol, de a szkeptikus öregúr is remek karakter, akinél megszáll a ronin.

In Memoriam Kurosawa Akira: Yojimbo (1961)

A film egyébként le se tagadhatná, hogy készítőire hatottak a szintén azidőtájt virágkorukat élő westernfilmek. Az egész falu úgy, ahogy van, egy westernfilm színhelye is lehetne, ugyanolyan lepusztult porfészek, mint az amerikai sivatagban megtalálható „társai”. Még a revolverhős is megvan, csak ellenfele nem használ revolvert… Készítettek is a filmből néhány évvel később westernt, Egy marék dollárért címmel, aminek főszerepét Clint Eastwood alakította és az egyik első „spagetti westernként” híresült el. Kurosawa és Kikushima Ryuzo, a forgatókönyvíró be is perelte a másolat készítőit a szerzői jogok megsértéséért és a pernek köszönhetően a western nyereségének 15%-át megkapták, valamint a Távol-keleti forgalmazásának jogait. Kurosawa később azt nyilatkozta, hogy ezzel több pénzt kerestek, mint amit a Yojimbo összesen hozott.
A filmnek egy évvel később elkészült a kvázi folytatása, a hasonlóan színvonalas Tsubaki Sanjuro is, szintén Mifune-val a főszerepben.

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-12-29 11:21
Az 'A Fistful Of Dollars' egyik kedvenc westernem, úgyhogy kíváncsi lettem erre is. :-) Meg persze a Dashiell Hammet regényre is, mert őt meg mindig Raymond Chandler mellett emlegetik, akit nagyon bírok. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

A félkarú kardforgató, Fang Gang (Jimmy Wang Yu) legendája további elemekkel bővül ebben az 1969-es remekműben, amely a két évvel korábbi bődületes sikerfilmnek, a The One-Armed Swordsman-nek a folytatása. Azon kivételes alkotások egyike e film,...

Chaos (Saam bat gun) (2008)

Chaos (Saam bat gun) (2008)

Következzen a Hongkongból idén dömpingszerűen áradó alacsony költségvetésű, sötét hangulatú, DV technikával rögzített thrillerek újabb darabja, a Herman Yau által megrendezett Chaos. Mielőtt bármiféle elemzésbe is kezdenénk, nem árt megjegyezni, hogy ugyanazon stúdió berkein belül...

Cybergésák (Install) (2004)

Cybergésák (Install) (2004)

Cybergésák (インストール) (2004)iMDBSok más japán filmhez hasonlóan az Install is egy bestsellerré vált regény filmes adaptációja. A sokak által csak „iskoláslányok bibliájaként” emlegetett regényt még 2001-ben írta az akkor 17 éves Wataya Risa, aki aztán...