belépés∆

Nezu no Ban (2006)

 

Nezu no Ban (2006)

 

iMDB 

Masashito Tsugawa öreg róka már a japán filmgyártásban. 1956 óta forgat filmeket, azonban nem, mint rendező, hanem mint színész. Vége-hossza nincs a sikeresebbnél sikeresebb produkcióknak, melyekben láthattuk (a legújabbak: Death Note, The Uchoten Hotel ), ám a kamera másik oldalára ez alkalommal állt először. Azt már itt, a legelején leszögezhetem, hogy az 50 évnyi tapasztalat bizony nem vált kárára.

Mint kortársak jól ismerték, és dolgoztak is együtt Juzo Itamival, többek között annak debütáló filmjében, a The Funeral ban is. Masashitot ez vezérelhette, hogy egyfajta tiszteletadásként egy hasonló témájú és hangulatú filmet készítsen, mely szintén a japán temetések, és főleg az azt követő családi összejövetelek sajátos atmoszférájáról szól.

Egy rakudo mester, a halálos ágyán némileg furcsa kérést intéz tanítványaihoz. Mielőtt végleg eltávozna, szeretne látni egy női genitáliát. Bármennyire nehéz is, a tanítványok teljesítik a kérést és a mester (úgy-ahogy) békében távozhat. A temetés előtti este a tanítványok tort ülnek, s közben felelevenítik a mesterrel kapcsolatos emlékeiket. Ám a történetnek ezzel még nincs vége.

Masashito első filmje igazi japán attribútomukkat felsorakoztató alkotás, ízig-vérig japán történet, minden porcikáját áthatja az ottani kultúra. A rakudo, egy sajátos, nagy hagyományokkal rendelkező előadó művészet, mely a komédiához áll legközelebb. Az előadásmód gyakorlatilag minimális, a rakudo-játékos egy történetet mesél el (végig egy asztal mögött ülve), mely egy kicsit csipkelődő, egy kicsit erotikus, visszafogottan komikus és tanulságos. A film egésze ezen műfajon alapszik.

 

Nezu no Ban (2006)

 

A nezu no ban (jel.: a legnehezebb éjszaka) kifejezés szintén egy sajátos japán szokás, melynek keretében a szerettek és a halott a temetés előtt eltöltene egy éjszakát együtt. Egyfajta tor ez, esznek isznak, mulatnak, és néha rá-rá pillantanak a halottra, aki szintén velük tartózkodik a helységben.

Bár a filmben végig a halálról van szó, mégsem borús, mégsem nyomasztó, sőt fekete-humor sincs benne, hanem inkább az a bölcs hozzáállás, mely azon alapszik, hogy a halál bár szomorú, de nem feltétlenül egy szörnyű dolog. Előbb-utóbb mindenkivel megtörténik, és ha az ember már túl van rajta, akkor igazából nem kell sajnálni. Aki ilyenkor sír, az magát siratja.

Emellé a finom humorral átszőtt történet mellé még társul egy ki obszcenitás is, ami talán az európai embernek durvának tűnhet, japán szemmel inkább csak pikáns. A férfi szereplő igen gyakran térnek ki a nők különböző testrészeire, de igazából a legfontosabbat részesítik előnyben. Ezt legtöbbször csak verbálisan teszik, de néha énekbe is foglalják. A feleségeiket egyáltalán nem botránkoztatja ez meg , sőt, teljesen logikusan, bóknak veszik. Szerintem valahogy így lenne természetes máshol is, de hát nem mindenhol vannak a szellemi érés ezen fokán.

A film ezeken túl még sok-sok mondanivalóval bír, és bepillantást nyújt a japán lélek rejtelmeibe is. Első filmnek elsőrangú és remélem a jövőben Masashita-san megajándékoz bennünket még sok hasonló színvonalú alkotással.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Human Lanterns (Ren pi deng long) (1982)

Human Lanterns (Ren pi deng long) (1982)

ANOTHER SHAW PRODUCTION IMDb  A Shaw Brothers egyik kései filmjéről írok most, egy olyan wuxiáról, amely magán viseli a horror, azon belül a slasher-filmek jegyeit is. A tengernyi kungfu és wuxia mellett a Shaw a horror műfajában...

Run Papa Run (Yat kor ho ba ba) (2008)

Run Papa Run (Yat kor ho ba ba) (2008)

Már megint egy triádfilm Hongkongból. Akár unottan kereshetnénk mást helyette, azonban ha jobban utánanézünk, mi is ez valójában, akkor már egész érdekesnek tűnhet. Nem csak a remek szereposztás miatt, hanem elsősorban a színésznőből remek rendezővé...

Dragon Fight (Lung joi tin aai) (1989)

Dragon Fight (Lung joi tin aai) (1989)

Dragon Fight (Lung joi tin aai) (1989)iMDBEgy tradícionális kínai harcművészetet bemutató csoport érkezik San Franciscoba, hogy egy látványos műsor keretében mutasson be egy kicsit a tudásából, valamint a kínai kultúrából. A műsor fénypontját két gyerekkori...

Cosmic Rescue Moonlight Generations (2003)

Cosmic Rescue Moonlight Generations (2003)

    Az ázsiai filmművészetben a sci-fi meglehetősen ritka, mondhatnám alig-alig foglalkoztatja őket a világűrbeli fiktív tevékenység megfilmesítése, ami számomra azért furcsa leginkább, mert a manga/anime világ tele van sci-fi sztorikkal. Emiatt voltam nagyon kíváncsi erre a...