belépés∆

Godzilla 2000 - Millennium (1999)

 

Godzilla 2000 - Millennium (1999)

 

iMDB 

 

Godzilla 45. születésnapját ünnepelte 1999-ben és az ezredforduló is már a kapukat zörgette, így a Toho stúdió elhatározta, hogy immár harmadszorra feléleszti az egyik legnagyobb sztárját, a japán nézők legkedveltebb ős-szörnyetegét. Ennek folyományaként, a Showa és a Vs. után elkezdődött a harmadik, Millenniumra keresztelt korszak, melynek első darabja a Godzilla 2000 címet viseli.

 

 A harmadik korszakban készült filmek (Godzilla X Mechagodzilla , Godzilla – Tokyo S.O.S. , Godzilla – Final Wars ) legfőbb jellemzője, hogy teljes egészében ignorálja az addigi filmeket, és közvetlenül az első, 1954-es verziót veszi alapul. A G2000 esetében is erről van szó, tehát Godzilla második eljövetelének lehetünk tanúi, minek keretében az óriási hüllő-szörnyeteg sorra megtámadja Japán különböző erőműveit, különös tekintettel az atomenergiát szolgáltatókra. Hogy a szegény japánoknak ne legyen túl könnyű dolguk, az óceán fenekéről előkerül egy hatalmas, hihetetlenül kemény sziklatömb, amiről gyorsan kiderül, hogy saját akarata van és valójában egy 60 millió éve lezuhant gigantikus UFO. Természetesen két dudás nem fér meg egy csárdában, az összecsapás elkerülhetetlen.

Godzilla 2000 - Millennium (1999)Godzilla 2000 - Millennium (1999)

Mint az új sorozat első tagjának, illetve az ezredfordulóra készülve, a G2000 két meglepetést is tartalmaz Az első, bár a nem szakavatott nézőnek nem igazán szembeötlő finomság, hogy Godzilla bőre életében először zöld színű. A második, hogy most animálták meg először számítógéppel, de csak egy jelenet erejéig (az amerikai, full Cg-s verzió két évvel korábban készült!). A filmhez egyébként négy jelmezt gyártottak, az egyik közülük a sorozat történetében először, még oxigénmaszkot is kapott. A Godzillát játszó színészt azonban nem érdekelték ezek az újítások. Véleménye szerint ez a szerep nem klausztrofóbiás embereknek van kitalálva.

 

Godzilla 2000 - Millennium (1999)

 

Érdekesség még, hogy a Toho egy sajátos reklámot eszelt ki a filmnek. A filmtörténetben először, élő adásban, két órán át lehetett végigkövetni egy produkciós fázist, mikor is Godzilla éppen Shinjukut pusztítja. Emellett minden mozilátogató egy játék Godzillát kapott ajándékba a jegye mellé. Hiába azonban a reklám, sajnos a film nem szerepelt túl jól a nézettségi listákon.

 

Godzilla 2000 - Millennium (1999)

 

Ami az értékelést és a kritikákat illeti, valójában nem lehet túl sok mindent elmondani a G2000-ről, mivel egy teljesen hagyományosnak mondható kaiju mozi. Nem több, vagy nem kevesebb, mint társai. A stílus kedvelői élvezni fogják, másoknak pedig még véletlenül sem ajánlott. Ami talán negatívum volt számomra, az az egy-két nyilvánvaló lopás, ráadásul amerikai filmekből. Az UFO például néha egyértelműen úgy rombolja le a felhőkarcolókat, mint társa az Independence Dayben, a végső csatában szereplő monstra pedig valahogy kísértetiesen hasonlít az Alien sorozat királynőjére. Ezek a hibák azonban könnyen megbocsáthatóak, hiszen Godzilláról van szó, ahol ez nem jelenthet akadályt.

  

 

 

Hozzászólások   

#4 user1 2008-04-06 15:40
Egyébként volt benne jó adag amerikai klisé, és scifi elem is. De az ember nem ezekért ül le godzilla -t nézni. Ez biztos közrejátszott a bukásban is....
#3 user1 2008-04-06 15:38
Ez nekem nem tetszett...... Se a hangzlata, se a filmezési stílus nem olyan, amit egy kaiju filmtől várok. A béna humor, az önfejű doki, és a kisokos lány sem igazán passzolt sehogy sem. Technikailag jó a film, de olyan érzésem volt végig mintha a Jurasic Park -ot nézném.. Auz pedig nem szeretem, tehát ez sem tetszett.. :-)
Kb olyan érdektelen marad számomra, mint az amerikai godzilla..
Még jó hogy nem ezt a Takao Okawara -t bízták meg a későbbi filmekkel... így viszont már félve kezdek majd bele a 95 -ös Gojira VS Desutoroia -ba, mivel az is Okawara munkája.
#2 Guest 2006-11-27 22:51
Wow, ezt látni kell! :D 8)
#1 Guest 2006-11-27 21:49
Ez kell! :P

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Tripping (Shen you qing ren) (2006)

Tripping (Shen you qing ren) (2006)

Tripping (Shen you qing ren) (2006)iMDBA Tripping számomra a meglepetések filmje volt, elsősorban azért, mert szerencsére nem nagyon néztem utána, miről is szól, mielőtt belekezdtem, így már rögtön a legelején egyik ámulatból a másikba estem,...

King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu tai Gojira) (1962)

King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu tai Gojira) (1962)

King Kong vs. Godzilla (キングコング対ゴジラ) (1962) iMDB  

Mr. Cinema (2007)

Mr. Cinema (2007)

IMDb Egyértelműen ez az év eddigi legviccesebb filmje, legalábbis azok közül, amik Hongkongból kikerültek. Na nem arról van szó, hogy egy ütős vígjáték került volna a filmvászonra. A Mr. Cinema önmaga paródiája, egy olyan...

Zhou Yu's Train (Zhou Yu de huo che) (2002)

Zhou Yu's Train (Zhou Yu de huo che) (2002)

Zhou Yu’s Train (Zhou Yu de huo che) (2002)iMDBZhou Sun filmje remek példája annak, hogy egy tulajdonképpen tipikusnak és egyszerűnek nevezhető történetet hogyan lehet rejtélyessé tenni úgy, hogy a nézőnek szinte minden pillanatban nagyon oda...