belépés∆

Samurai Wolf (Kiba Okaminosuke) (1966)

 

Samurai Wolf (Kiba Okaminosuke) (1966)

 

 

 Egy eldugott falucska a japán hegyek között a színhely. A vak postamesternő váratlanul nagy megbízatást kap. Egy aranyszállítmányt kell eljuttatni a szomszéd tartományba. Persze számosan fenik a fogukat az értékes küldeményre, sőt magára a falura is, mert kulcshelyzetben van a közlekedési útvonalat illetően. Ebbe a helyzetbe csöppen bele egy vándorló ronin, Kiba, a "Farkas". A pimasz modorú, csavaros eszű fickó, aki kardrántásos technikájával alaposan befűt a rosszfiúknak, átrendezi az erőviszonyokat. Nem csoda hát, ha profi bérgyilkost hívnak meg az ellenfeléül, aki viszont más problémákat is magával hoz.

 

Azt hihetnénk, hogy a Vadnyugaton vagyunk, nem Japánban, a film első képsorainál. Lepusztult deszkaházak, pár lézengő alak, tehetlen falubíró, banditák, no meg szájharmónika zene. Még a por is "megfelelően" kavarog. Gosha nyilvánvalóan rájátszik a vadnyugati hangulatra, beleértve a kameramozgatást is. Mintha a Leone / Eastwood páros valamelyik korai filmjében lennénk. Kiba karaktere is sokban hasonlít Eastwood cinikus, veszélyes, előrelátó cowboyára. Csak mint kísérleti filmet tudom kezelni ezt az alkotást, ahol Gosha felhalmozta a westernek tipikus figuráit, helyszíneit és átültette japán környezetbe. Lehet, hogy az ottani piacon ez az újdonság erejével hatott, de annak aki a szamurájvilág hangulatát keresi inkább zavaró. Jön az is persze, később. Bőven vannak csak a japán mozira jellemző alakok is a háttérben. Azonban alapjában véve Gosha elhanyagolja a rá jellemző társadalom bemutatást, ezúttal csak képregényszinten mesél. Az akcióvezetés viszont profi. Tömör helyzetbemutatás, aztán hajrá, gyerünk. Ilyen téren nincs is hiányérzetünk. Itt kezdte el kikísérletezni azokat  beállításokat, kameramozgatási trükköket, amelyek a későbbi filmjeiben híressé lett harci jeleneteket véresen valószerűvé tették.

Samurai Wolf (Kiba Okaminosuke) (1966)Samurai Wolf (Kiba Okaminosuke) (1966)

Miután egyértelműen a szórakoztatás a film fő célja-kevés szöveg, sok akció-nem csoda hát, hogy a felújított változat reneszánszát éli a tinédzser korosztály körében, akik a chambara műfajjal most kezdhetnek el ismerkedni, mert a forgalmazók kezdik előszedni ezeket a filmeket az archívumok mélyéről. Ha valakinek még nem volt szerencséje szamuráj akciófilmet látni, ez jó kezdet lehet.

Samurai Wolf (Kiba Okaminosuke) (1966)Samurai Wolf (Kiba Okaminosuke) (1966)
 

Eredeti cím: Kiba Okaminosuke

(1966; fekete-fehér; 71 perc)

FőszereplőK: Isao Natsuyagi; Ryohei Uchida

                                                                                   

 

Hozzászólások   

#2 Papinóth Viktor 2009-01-28 21:41
Erre a filmre már régóta kíváncsi voltam, főleg mivel nagy Hideo Gosha fan vagyok:)Nekem mind az első, mind a második rész nagyon tetszett, kiváltképp a párbajos jelenetek miatt. Remélem még több ilyen filmet sikerül megszereznem!
#1 Boros69 2007-04-03 21:35
Jó kis \"spagettinek\" indul az biztos.
Azért is élveztem,mivel főhősünk jelentősen hasonlít az egyik barátomra, ( viselkedésileg (90%),külsőleg (80%), úgyhogy remekül szórakoztam a filmen.
Egyetlen negatívumát a 2. rész jelenti, azon sajnos a \"húzzunk le még 1 bőrt\" érzést tapasztaltam.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Assassination Orders (Ansatsu shirei) (1984)

Assassination Orders (Ansatsu shirei) (1984)

Azt hiszem, ha a szamurájokról szóló mozik legnépszerűbb témaköreit kellene összeállítani, valószínűleg a következőek lennének a dobogósok: Elsőként, a "Hadakozó fejedelemségek korszaka" amely kb. 1467-1600 közé esik. A kezdetében még csak-csak megegyeznek a történészek, a...

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

Szebb holnap (Ying hung boon sik) (1986)iMDBVannak filmek, amikről nem feltétlenül szükséges hosszadalmas ajánlót írni ahhoz, hogy kedvet érezzen az olvasó a megnézésükhöz. Véleményem szerint a Szebb holnap is ezek közé tartozik és bőven elég...

Nemuri Kyoshiro - TV Special 3: The Man of No Tomorrow (1996)

Nemuri Kyoshiro - TV Special 3: The Man of No Tomorrow (1996)

A harmadik rész elején ezt a feliratot olvashatjuk: „Tamura Masazaku Special”. Ez azért sok mindent elárul. Ilyen csak közkedvelt chambara sztároknak jár, akiknek a nevével bízvást eladható az áru. Egyúttal nyilvánvaló, mire számíthatunk.

The Black Swindler (Eiga: Kurosagi) (2008)

The Black Swindler (Eiga: Kurosagi) (2008)

A Kurosagi rengeteg elemében emlékeztet a Death Note-ra, talán túlságosan is. Ugyanúgy két nagytudású elme párviadala áll a középpontjában, akik ugyanúgy nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, ugyanúgy nagy kérdéseket feszegetnek a harc közben, stb. stb....