belépés∆

Grave of the Fireflies (Hotaru no Haka) (2005)

Grave of the Fireflies (Hotaru no Haka) (2005)


Rendezte: Toya Sato

Japánban járunk a II. Világháború alatt. Hisako Sawano (Nanako Matsushima) férjét behívják katonának, a hadiállapot miatt négy gyermekét egyre nehezebben tudja eltartani. Amikor unokatestvére meghal, magához veszi két árván maradt gyermekét Seita-t (Joshi Ishida) és Setsuko-t (Mao Sasaki), ezzel veszélyeztetve saját családja megélhetését.  Az egyre csak csökkenő rizs adagok, és sűrűsödő bombázások közepette kénytelen feladni elveit, ezzel új mederbe terelve az árván maradt Seita és Setsuko sorsát...

A II. Világháború befejezésének 60. évfordulójára készült "dorama" a Ghibli Studió mára már klasszikussá vált 1988-as animéjén alapszik (Hotaru no Haka ).
Egy fájdalmas, megrázó történeten, amiből sikerült a készítőknek kihozni két és fél órányi kőkemény, felkavaró, könnyfacsaró drámát. 
A színészeket meglepő módon elég jól eltalálták, a karakterek valóságosak, az ember könnyen azonosulhatna velük. Színészileg mégis egyedül a Hisako nagynénit játszó Nanako MatsushimaRingu ,   Ringu 2. ) az, aki említést érdemel, illetve teljes mértékű elfogultsággal még a Casshern-ben is játszott Jun Kaname-t emelném ki (őt kizárólag a nőnemű nézők figyelmébe ajánlandó célzattal).
A zene a filmhez illően szomorú, lehangoló melódia, ami Kan Sawada keze nyomát viseli (érdekes megjegyezni, hogy ő készítette az 1979 óta nagy sikerrel futó Doraemon anime sorozat zenéjét is.)
Az egyetlen, ami kissé "megmosolyogtató", az a robbanások, és a fel-feltűnő szentjánosbogarak számítógépes effektezése, amire talán jobban is odafigyelhettek volna, de még elnézhető - lévén nem kimondottan ez a lényeg.
Összességében jól összerakott, kellőképp hatásos film - mégsem tudom igazán szeretni, nálam kissé túlcsordult benne a sok drámaiság.
Aki viszont kedveli a megható-megríkató történeteket ne legyen rest előszedni egy százas zsepit és megtekinteni az alkotást.

Hozzászólások   

#3 Guest 2006-10-06 01:09
Nekem rettentően nyálas volt már az anime is, egyszerűen felfordult tőle a gyomrom.

Én is így voltam vele, plusz a kisgyerek állandó sírása is kiakasztott, úgyhogy végül be sem fejeztem. 8) De végül is nem mondhatok róla véleményt.
#2 Guest 2006-10-05 19:03
Nekem rettentően nyálas volt már az anime is, egyszerűen felfordult tőle a gyomrom. A filmet még nem láttam, de úgy tűnik a túlzott drámai vonulaton nem változtattak.
#1 Guest 2006-10-05 17:11
imádom...szerin tem 100x jobban sikerült mint az anime verzió, végre életre keltek a szereplők. Hisako nagynénit az animban kifejezetten ellenszenvesnek találtam, itt viszont tökéletesen megértem az inditékait.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

    IMDb Főszereplők: Katsu Shintaro; Fujimura Shiko; Shimada Ryuzo Rendezte: Yasuda Kimiyoshi (1963, 85 perc)  A Zatoichi sorozat elején az alkotók a hagyományos történetfelépítés és a kalandfilm készítés között egyensúlyoztak. Eleinte inkább az első kapott nagyobb hangsúlyt, de lassanként mind...

Nemuri Kyoshiro 3 - The Full Moon Cut (Engetsugiri) (1964)

Nemuri Kyoshiro 3 - The Full Moon Cut (Engetsugiri) (1964)

     IMDb Alternatív cím: Sleepy Eyes of Death  Főszereplők: Ichikawa Raizo; Azuma Kyooko; Azuma Ryonosuke Rendezte: Yasuda Kimiyoshi (1964, 84 perc) A különböző vívóiskolák és stílusok mindig nagy becsben és rivalizálásban álltak a szamurájok világában. Főhősünk egy ritka, alig ismert stílus...

New Shadow Warriors 2 (Shin Kage no Gundan 2) (2003)

New Shadow Warriors 2 (Shin Kage no Gundan 2) (2003)

  A jól sikerült első rész végén beígérték a folytatást. Lássuk, mi lett belőle. Nem árulok zsákbamacskát, még jobb, mint az előző mozi.

M.W. (2009)

M.W. (2009)

  Röviden úgy lehetne jellemezni ezt a produkciót, hogy egy újabb tipikus, manga/anime alapokon nyugvó japán blockbuster, ami világosan mutatja a helyi filmipar útját. Ugyanazok az erényei és a hátrányai is, mint a mostanában látott hasonló...