belépés∆

The Uchoten Hotel (2006)

The Uchoten Hotel (2006)

iMDB 

 

Klasszikus amerikai színpadi vígjátékokat idéz Koki Mitani új filmje, az Uchoten Hotel, melyben egy luxus szálloda szilveszter estéjét kísérhetjük végig.

A recept egyszerű: hozzunk össze sok lökött embert, ne hagyjuk őket magukra, szervezzük meg, hogy találkozzanak, és garantált a szórakozás. Ezt tette Mitani is. A filmnek nincs igazából körvonalazható története, a vezérszálnak talán a szilveszterre való készülődést és Rub-A-Dubot tekinthetjük, egy elég erőszakos és önfejű kacsát, aki elszökött hasbeszélő gazdájától, és rendszerint feltűnik a különböző helyszíneken. A főbb karakterek közül meg lehet még említeni az egyik aligazgatót, akit Koji Yakusho alakít (Eureka, Kairo, Seance, Doppelganger, Cure), egy öngyilkos-jelölt szenátort, egy prostit, aki folyton belóg a szállodába, hogy gazdag pasikat tudjon összeszedni, az „éve emberét”, akit egy rénszarvas vadász társaság akar éppen megválasztani, és annak feleségét, aki az aligazgató volt felesége. Mellettük még rengeteg mellékszereplőt sorakoztat fel a film, s mind jól kitalált, jól eljátszott karakter (természetesen az örök mellékszereplő, Susumu is köztük van, mint bűvész).

A helyszín-váltások, a jelenetek, a dialógusok mind úgy vannak megkreálva, mintha színpadi darabban lennénk, s ezt nem is rejti véka alá a rendező. A szereplők így sokkal közelebb kerülnek az emberhez, szinte ő is a hotel lakójának érzi magát, maga az ünnep, a szilveszter pedig kedvessé, meleggé varázsolja az egész atmoszférát, amiben az ember pillanatok alatt felolvad, de legalábbis feloldódik. A poénok ülnek, de nem azok a kiélezett, széjjeltépős viccek, inkább amolyan japán módra, visszafogottan kedvesek. Van benne persze félreértés is rendesen, ahogy ilyenkor kell. A fő erénye a filmek azonban mindenképpen a színészi játék, ami egyértelműen és hiánytalanul elsőrangú minden színésznél. Észre sem venni, hogy játszanak.

Mindemellett igazából nincs a filmben semmi extra. Nem ez az első és nem is az utolsó ilyen alkotás, egyetlen célja, hogy szórakoztasson, szerezzen egy könnyed estét az embernek.

 

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-12-30 21:18
Rub-A-Dub volt a legjobb az egészben, de az egész film jó kis hangulatos darab, főleg így szilveszter táján. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Ninja, A Band of Assassins 5 - The Return of "Mist" Sai…

Ninja, A Band of Assassins 5 - The Return of "Mist" Saizo (Zoku kirigakure Saizo) (1964)

  Egy jó sorozat szerzői általában nem szimpla folytatásban szoktak gondolkodni. Így történt ez már 1964-ben is, amikor a Goemon karakterének helyébe lépő Saizo kalandjain törték a fejüket. Ezért aztán nem sok nyugalmat szántak a szuperhősnek.  

The Untold Story (1993)

The Untold Story (1993)

 iMDB   Nálunk, ha az ázsiai filmek szóba kerülnek, először általában két dologra asszociálnak a laikus mozilátogatók. Vagy Kurosawa neve ugrik be nekik, vagy az, hogy a távol keleti filmek rettentően brutálisak és véresek (illetve...

Save The Green Planet (Jigureul jikyeora) (2003)

Save The Green Planet (Jigureul jikyeora) (2003)

   iMDB  Lee Byeong-gu (Ha-kyun Shin) a barátnője, Soo-ni (Jeong-min Hwang) segítségével elrabolja egy gyógyszergyár vezérigazgatóját, bizonyos Kang Man-shik (Yun-shik Baek) nevű urat, mert azt feltételezi róla, hogy az Andromédáról érkezett földönkívüli. Lee nyilvánvalóan őrült, bár...

The Geisha House (2000)

The Geisha House (2000)

 iMDB   Talán az igazi művész egyik legfontosabb jellemzője, hogy témájában mindig meg tud újulni, s bár a rá jellemző formavilág megmarad, de nem ragad le és kering egy bevált módszer, technika, téma körül. Kinji Fukasaku...