belépés∆

Chakravyuh (2012)

chakravyuh

Jöjjön ismét Bollywood a remek filmjeivel, melyek oly sokszor és sokféleképpen igyekeztek már láttatni velünk a varázslatos, ezerarcú Indiát. Megmutatták a fényes és árnyékos oldalát, azonban van valami, amit eddig nem érintett egyetlen, általam látott indiai film sem. A kommunizmus eszméjét. Prakash Jha rendező révén Indiának ez az arca is feltárul előttünk.

A rendező ugyanis, - a tőle megszokott módon, valós eseményt feldolgozva, - a magukat naxalistáknak nevező mozgalomról készített filmet.

A film két régi barát, Adil Khan főfelügyelő (Arjun Rampal) és Kabir (Abhay Deol) kapcsolatán keresztül bepillantást enged egy naxalista táborba. A két férfi még a rendőrtiszti főiskolán kötött barátságot. A baráti társaság harmadik tagja volt Rhea (Eesha Gupta), Adil későbbi felesége és kollégája is. Mikor azonban Kabirt viselkedése miatt eltanácsolják, megszakad köztük a kapcsolat. Míg utóbbi kettő sikeres pályát fut be, addig Kabir más területen próbálkozik, ám pár év múltán a főiskola egyik ünnepségén találkoznak. Mikor a kormány szolgálatában álló Adil arra kap megbízást, hogy számolja fel az egyik faluban tevékenykedő naxalista csoportot, melynek szellemi vezetője Govind (Om Puri), a területi parancsnoka pedig Rajan (Manoj Bajpai). Kabir felajánlja segítségét az akcióhoz. Beköltözik a táborba és rendszeres jelentést küld barátjának. Az ott eltöltött idő alatt részben a tábor fiatal női vezetője, Juhi (Anjali Patil), részben a megtapasztalt társadalmi igazságtalanságok hatására megváltozik, és egyre távolabb kerül Adiltól. Amikor India egyik nagyvállalata, a Mahanta Művek által kezdeményezett nagyberuházás kivitelezése céljából a környéken több falut ki kell üríteni, mindketten fegyverrel a kezükben védik meg saját álláspontjukat.

chakravyuh1chakravyuh2

Prakash Jha filmjei (Apaharan Mirtyudand, Gangaajal, Raajneeti, Aarakshan), eddig is az indiai társadalom árnyékos oldalát tárták elénk, ám megannyi bollywoodi rendezőhöz hasonlóan érzelmi oldalról közelítve meg a kényes témákat. Játékfilmjei - mert dokumentumfilm-rendezőként is dolgozott - valós eseményeken alapuló történetek, melyeket mély emberi kapcsolatok szőnek át és ezekbe szól bele a drámai események sorozata. A rendező producerként is ismert, ebben a minőségében azonban más témájú filmek köthetők a nevéhez, például a Yeh Saali Zindagi című thriller, és a Turning 30 komédia. Munkásságára jellemző, hogy egy-egy művésszel többször dolgozik, most is ilyen a főszerepet alakító Arjun Rampal, aki sikeres modellből lett színész, és 2001-ben a Pyaar Ishq aurr Mohabbat c. filmmel debütált Bollywoodban. Ekkor még elsősorban külső adottságait használta ki a rendező, bár jelölést kapott a helyi Oscarnak számító Filmfare Award "Best Male Debut" kategóriában, ami végül más kapott meg. Később alakított szívtiprót, gengsztert, hősszerelmest és főgonoszt. Drámákban (Fox, Raajneti) és romantikus filmekben (Humko Tumse Pyaar Hai; I see You) egyaránt kitűnően megállja a helyét, de élete szerepét mindenképp a 2008-s Rock'on (Joe Mascarenhasa) hozta meg neki. Ezt mind a közönség, mind a szakma elismeréssel fogadta, az utóbbi több díjjal is jutalmazta érte.

chakravyuh3chakravyuh4

A rendező 'társulatának' másik állandó tagja a Rajant alakító Manoj Bajpai, aki a legendás Bandit Queenben tűnt fel, és azóta filmek tucatjait (Veer-Zaara, Shool, Raajneeti, Aarakshan) forgatta és több díjjal jutalmazták értük. A Kabirt alakító Abhay Deol sem ismeretlen az indiai fimek rajongói előtt. Többek között a Dev.D és a Zindagi Na Milegi Dobara c. filmek főszerepe fűződik a nevéhez.

A két - karrierje kezdetén járó - női főszereplő, a Rheát alakító Eesha Gupta és a Juhit megformáló Anjali Patil mellett nem maradhat említés nélkül a naxalisták szellemi vezérét alakító Om Puri, aki az indiai filmstúdiók egyik legtöbbet foglalkoztatott színésze. Alkatánál és koránál fogva ezt a szerepet mintha neki írták volna. Továbbá jelentősebb szerepet kapott még a filmben Kabir Bedi, akinek neve nemcsak hazájában, hanem a nemzetközi filmvilágban is kellemesen cseng, és újra egyre többször forgat a szülőhazájában.

A film zenéjét egy többtagú csapatnak köszönhetjük, melynek tagja többek között Vijay Verma, aki a Kunda Khol c. számot szerezte, amit Sunidhi Chauhan énekel.

A film témája ellenére sem nélkülözi a bollywoodi hagyományokat, bővelkedik keserédes és vidám zenében egyaránt. Sőt, egy "item girl"-t - egyetlen zenés, táncos jelenet erejéig feltűnő színésznő - is láthatunk, Sameera Reddy személyében.

Több kritika szerint Prakash Jha ezzel a filmmel egy kicsit közelebb hozta a nagyvilághoz Indiát. Az, hogy a naxalizmus elszigetelt, vagy mindennapos jelenség-e Indiában nem tudom, de úgy vélem, a Chakravyuh olyan film, amire néha szükségünk van. Egyrészt, mert belegondolhatunk általa abba, hogy mikből állhat össze egy igazi tragédia. Mindnyájan tisztában vagyunk a fejlődés szükségességével, hogy beruházások kellenek hozzá, és azok kivitelezése területeket igényel. Ám, ha ez az állam által kisajátított, vagy nevetséges összegért megvásárolt földterületen történik, akkor az ott lakók joggal érzik magukat kisemmizve és könnyen csatlakoznak azokhoz, akik jobb és szebb életet ígérnek nekik. Másrészt azért, mert ez a film úgy mutat példát hűségből és emberi méltóságból, hogy nincsenek benne egyértelműen jók és gonoszak. Csak esendő halandók.

Előzetes

imdb

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

God of gamblers (Du Shen) (1989)

God of gamblers (Du Shen) (1989)

God of gamblers (Du Shen) (1989) iMDB   A film főhőse Ko Chun (Chow Yun-Fat ), akit csak a God of gamblers néven emlegetnek, mert bárhol bármilyen szerencsejátékot játszik, mindig nyer. Egy japán milliomos megbízza,...

Reign of Assassins (Jianyu) (2010)

Reign of Assassins (Jianyu) (2010)

A korábban főképp íróként tevékenykedő kínai Chao-Bin Su (John Woo közreműködésével készült) kacifántos kosztümös filmje úgy rántja egymásra a wuxia, a melodráma és a románc zsánerelemeit, hogy a megszokott panelekből való építkezés és az olykor...

Wakayama Tomisaburo (1929-1992)

Wakayama Tomisaburo (1929-1992)

iMDB Kabuki színészdinasztiába született, a mesterséget mondhatni az anyatejjel szívta magába, persze azért tett egyet-mást maga is azért, hogy választott szakmájában sikert érhessen el. Az 1950-es években judózni tanult, majd, hogy a Japánban annyira népszerű chanbara...

Ice Rain (Bingwoo) (2004)

Ice Rain (Bingwoo) (2004)

Ice Rain (Bingwoo) (2004)iMDBEz egy minden szempontból ígéretesnek tűnő film volt számomra. A magas költségvetésnek köszönhetően egzotikus helyszíneken játszódó, látszólag egzotikus történet, nagynevű színészek, gyönyörű kivitelezés, stb. Az Ice Rain azonban a koreai mozikban megbukott...