belépés∆

Dabangg (2010)

Dabangg (2010)

 

Minden idők második legnagyobb indiai kasszasikere immár hivatalosan is 2010 legjobb filmje.

A helyi Oscar-gálának számító Filmfare díjátadón a Salman Khan főszereplésével készült akció, a Dabangg nemcsak a legjobb film kategóriájában győzedelmeskedett, hanem a legjobb akciókoreográfia díja is az övé. (Emellett még négy másik elismerést is besöpört, köztük Sonakshi Sinha személyének köszönhetően a legjobb debütáló színésznőnek járó szobrot is.)

 

A számtalan box office rekordot megdöntő Dabangg-ot Abhinav Kashyap jegyzi, aki képes volt a klasszikus maszálá-filmek, azaz kevert műfajú filmek legnemesebb hagyományainak megfelelve a modern nézői igényekhez igazítani első rendezését. Az indiai közönség ma is ezt a műfajt szereti a legjobban - lehetőleg mindenből kér és jó sokat. Ám amire a bollywoodi mozi hőskorában még volt három és fél óra, azt ma szűk 120 percben kell vászonra vinni. Testvéri rivalizálás, családi drámák, elszakított szerelmesek, akció, piszkos politikai játszmák, leszámolások, sztárparádé, vígjátéki elemek, dallamos slágerek és természetesen sok-sok látványos dalbetét - ami ilyen töménységben minden más filmgyártó nemzetnél a nézhetetlenség határát súrolná, azt Bollywood a mai napig mesteri módon vegyíti.

Dabangg (2010)Dabangg (2010)

 

A film sikerének titka, ahogy azt a bollywoodi mozi elismert szakértői megjegyzik, hogy "visszavitték az indiai filmet a szegény köznép közegébe. Az ötvenes és a hetvenes évek filmjei ilyenek voltak, a hőskorban anno Amitabh Bachchan figurája is azért aratott akkora sikert. Aztán elszállt az indiai film, a kilencvenes években milliomos csemetéket mutogattak csillogó palotákban, a 2000-es években pedig a Nyugaton élő, vagy nyugatias stílusú fiatalokat.
A plebs meg nézhette messziről az ő Indiájától fényévekre lévő történeteket. Ez a film nem egyszerűen az egytermes mozik közönségének is szól, hanem direkt őket célozza meg - vége a csak a multiplexek közönségére építő korszaknak Indiában."

A főszereplő tehát a nép embere. Pandey őrmester (Salman Khan) előbb üt, aztán kérdez. Modern kori Robin Hood-ként a gazdagoktól lopó tolvajokat fosztja ki, a zsákmányt pedig megtartja magának. De a szűkszavú, goromba rendőr uniformisa is érző szívet rejt - az udvarlásban félszeg férfinek korrupt politikusok és köztörvényes bűnözők utáni hajszában kell bizonyítania, hogy csak csontot tör, de szívet soha.

 

 

Pandey őrmester szűkszavú karakterének partnernője, ha lehet, még nála is kevesebbet beszél - cserébe Sonakshi Sinha kellően bájos, és zavarában bociszemekkel, szűziesen gyűrögeti szárija szegélyét. No de ezért Filmfare-t adni?!
A filmben kisebb-nagyobb szerepekben feltűnnek a bollywoodi nagy öregek, úgymint Anupam Kher, Vinod Khanna, Om Puri; a főgonosz, Sonu Sood személyében pedig Salman Khan emberére akad. (Érdekesség, hogy Salman Khan filmbéli édesanyja az a Dimple Kapadia, aki 1973-ban debütált Rishi Kapoor oldalán a Bobby című filmben, amiért ő azonban valóban megérdemelten kapta meg a Filmfare díjat.)

 

Dabangg (2010)Dabangg (2010)

 

Ami a végeredményt illeti, a könnyed sztorinak köszönhetően a Dabangg ugyanolyan, az akciók sorozatára felfűzött közönségfilm, mint amilyenek anno Bud Spencer főszereplésével készültek. Megkockáztatom, ha ő ma lenne fiatal, a táncjeleneteket leszámítva pont ilyen filmeket csinálna.
A modernizált zsáner Salman Khan jóvoltából Indiában él tovább, aki az egyik legnagyobb bollywoodi szupersztár, igazi legenda, az örök akcióhős, az elnyűhetetlen izompacsirta - nála nagyobb sztár talán csak kettő él a Hindusztáni-félszigeten. (Amitabh Bachchan, Shahrukh Khan.)
A negyvenötéves színész nem véletlenül Bollywood egyik legnépszerűbb ikonja, elég feltűnnie a vásznon, pár pofon és beszólás után már le is vette lábáról a nézőt.

imdb

 

Hozzászólások   

#2 katka50 2011-05-10 19:58
Én ezt a filmet egyszerűen nem tudom megunni. Az igaz, hogy vannak benn hollywoodi klisék, de egészében véve mégis masala a javából.
#1 grunge zoli 2011-03-14 16:24
Tetszett nekem is a film, (köszönet a fordítónak) de azért kicsit túlzásnak érzem a film magasztalását, jó volt, de ha nem indiai film, hanem amerikai lett volna kevesebb sikert vagy díjat kapott volna. Néhol inkább a spanyol Torrente című film jutott eszembe, a hóbortos nyomozóról, bár a Dabangg komolyabb akció jeleneteket láthatunk indiai csomagolásban (bár nem néztem meg a stáblistát,de érződik rajta az amerikai besegítés.) Ezektől függetlenül a film jó, szórakoztató és humoros.
Jó szórakozást kivánok annak aki még nem látta.:)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A független realista - Fruit Chan

A független realista - Fruit Chan

Fruit Chan rendhagyó személyiség a hongkongi filmiparban. Míg hazájában a filmek többsége – nem negatív értelemben vett - kommersz alkotás, akciófilm, triád mozi, wuxia vagy vígjáték, addig ő teljesen más stílushoz nyúlt. Értő szemmel fordult...

The Gate of Hell (Jigokumon) (1953)

The Gate of Hell (Jigokumon) (1953)

Nem könnyű egy híres, de mára gyakorlatilag alig ismert moziról írni, mint amilyen ez a film. Sokat változott a közönség ízlése, ami egykoron sikeresnek bizonyult, tartani lehet tőle, hogy mára teljesen érdektelenné lett.

Mad Detective (Sun taam) (2007)

Mad Detective (Sun taam) (2007)

Nagy várakozás előzte meg napjaink talán legstílusosabb hongkongi filmrendezőjének, Johnnie To-nak legújabb és természetesen ezúttal is „zsarus” témájú filmjének bemutatását, több okból is. Egyrészt azért, mert To hosszú évek után újra együtt dolgozott korábban...

A category III filmek istennői

A category III filmek istennői

A category III filmek istennőiMint köztudott, a category III besorolást 1988 november 10-én hozta létre a Hong Kong Television and Entertainment Licensing Authority, hogy a csak felnőtteknek szóló tartalommal bíró filmeket a korábbiaknál könnyebben ki...