belépés∆

Dhoom (2004)

 

Dhoom (2004)

 IMDb

 

Ha rákap az ember az ázsiai filmekre, akkor ez valószínűleg jele a világra való nyitottságnak, más kultúrák tolerálásának etc, etc.
Mégis: hiába tetszett a Krrish (a készítő itt is a Yash Raj Films), életem első bollywoodi mozija, és néztem meg azóta még párat (és mind tetszett a maga kategóriájában), tudatalatt ennek ellenére valahogy volt egyfajta negatív jelentéstartalma a szónak, Bollywood. Talán valami olyasmi, hogy az indiai mozi nem ér fel az igazi filmekhez, volt valami lenéző hozzáállásom. Na ennek itt lett vége. Persze jellemző, hogy "nyugati" létemre pont egy koreai rajongó fórum hatására szántam rá magam a Dhoom-ra, és komolyan mondom, szívem szerint mindenkivel végignézetném, aki a előzőekben leírt általánosító módon gondol a hindi mozira.

Becslések szerint évente 3,6 milliárdan látják az indiai filmeket világszerte, egy ekkora piacra le is gyártanak 1100 filmet (2003-as adat), tehát bőven eladhatóak a butyuta, logikátlan sztorik is, de a nagy számok törvénye alapján kell lenni köztük tényleg jónak is. Persze ezekre nem könnyű rátalálni, főleg úgy, hogy bizony magyar feliratokat illetően is gyér a felhozatal, de ez szerencsére kivétel.

 

Dhoom (2004)

 

Akció, humor és zene. Sikerült megtalálni az egészséges arányt ezek között, így nem veszi zokon az ember, ha a sztori nem feltétlenül eredeti. Néha egy bizonyos 'lehetetlen küldetés'-re asszociáltam akaratlanul, aztán némi kaszinórablás megint csak korábbi filmélményeket idézett fel. Sztori szerint a szuperzsaru és a némi ráhatással maga mellé állított alvilági figura egy agyafúrt tolvajbandával kezd macska-egér játékba, akik a színhelyről szupergyors motorokkal iszkolnak.
Amíg nem láttam a filmet, már fogalmazódott is bennem az epés megjegyzés, miszerint itt már semmi sem szent és még egy kis idő, és azon veszem észre magam, hogy a következő hindi szuperprodukcióban egy száriba öltözötött lány énekel egy luxusgőzös orrában, a film végén pedig a félmeztelen, vizes hajú legények tánckara ropja a mentőcsónakokban a csillagos ég alatt (most nagy fohász, hogy ne legyen igazam)
De szerencsére azért létezik arany középút a koppintások és az akciójelenetek terén is, amit most hál' az égnek ügyesen el is találtak.
Bár amikor vasmacskát dobnak motorcsónakból egy kamion után és hirtelen a vízből a közúton csónakáznak tovább, hát...
A Dhoom valóban profi mozi. Ha a Krrish tetszett, de zavart, hogy hogyan keveredik a képbe E.T. rokonsága, vagy túl negatív figura lett volna Don, akkor itt az alkalom.

 

Hozzászólások   

#6 Arpad 2010-01-15 20:58
Zanés-táncos akciófilm rulez! Alapmű!
#5 Guest 2008-11-19 12:39
én ma fejeztem be a dhoom 1-et hát Ali tényleg viszi a pálmát minden szinten a végén a verekedős jelenet elég gagyira sikeredett ha kicsit még tudnának csiszolni ezen, hogy ne legyenek annyira műbalhék ezek az akciók. komolyan mondom nagyon zsír movie-k lennének a TÁNCCAL együtt persze
Összességébe élvezhető film
Koi Mil Gaya na azt mondják az is nagy film Khrris játszik benne
#4 Yakuza 2008-01-31 03:34
Én most néztem meg egymás után a 2 filmet. Első bollywoodi filmek az életemben! :roll: A kettő valóban gyengébb volt, de azért a Hrithik & Aishwarya páros azért eléggé dobott az összhatáson. Ha isten lennék, én biztos ezzel a 2 emberrel népesíttetném be a Paradicsomot! Azért persze Ali vitte a pálmát mindkét moziban, eszméletlen mennyire hülye arckifejezése van annak az embernek! :D Tökre lelkes lettem, még így éccaka is! :zzz
#3 fea 2007-06-07 20:27
-> :-)

Komolyan mondtam :-)
#2 Gianni 2007-06-07 20:00
" Ha ez így megy tovább, kénytelen leszek külön india szekciót is indítani : "

Most jó lenne tudni, hogy az előző mondat kettőspontja után mi következett volna...
Melyik smilie?!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Zatoichi and the Fugitives (Zatoichi hatashi-jo) (1968)

Zatoichi and the Fugitives (Zatoichi hatashi-jo) (1968)

  A japán moziforgalmazás időnként a Bermuda-háromszöget idézi. Az első meglepetés már a történet indulása előtt éri a nézőt. Ismét a jól ismert DAIEI logót látjuk feltűnni a "Katsu Production" helyett. Valószínűleg még egy régi szerződés...

Goodbye, Mr. Cool (Gau lung bin sat) (2001)

Goodbye, Mr. Cool (Gau lung bin sat) (2001)

Goodbye, Mr. Cool (Gau lung bin sat) (2001) iMDB  

Michelle Reis Ka-Yan

Michelle Reis Ka-Yan

Michelle Reis Ka-YanMichele Monique Reis 1970 június 20-án született az akkoriban portugál fennhatóság alatt álló Macau-n, apja portugál, anyja pedig shanghai származású kínai volt. Tanulmányait a Maryknoll Convent School-ban, majd St. Paul’s Secondary School-ban végezte,...

Godzilla (Gojira) (1954)

Godzilla (Gojira) (1954)

  A FILM, melyben először láthattuk amint az atombombák nukleáris szele felzargatja és pusztító erővel ruházza fel az őskorból visszamaradt mélytengeri szörnyeteget Gojirát, hogy visszatérítse nekünk mindazt a borzalmat, melyet fegyverkezési mániánk szabadított a világra.