belépés∆

Election 1 & 2

Election 1 & 2
 
iMDB (1. rész) 
 
iMDB (2.rész) 
 
A Wo Sing triád ugyanolyan, mint a többi honkongi bűnszövetkezet: lop, csal, drogot és szexet árul, korrumpálja a hivatalos szerveket. Egy dologban azonban mégis különbözik a többiektől, az pedig választási rendszere. A szervezetet ugyanis nem egy család tartja uralma alatt, hanem demokratikus alapokon, szabályos időközönként választják meg vezetőjét.
Ez az alap képezi e filmek magvát és gyakorlatilag lényegét. A történet a tagok közötti intrikákat és harcokat mutatja be, szépen lassan kibontva a sok, eleinte egyenrangú szereplő közül a főhősöket, családjuk életét, a triádhoz való viszonyukat.
 
Az első részben egy nagy hagyományokkal rendelkező, de viszonylag középszerű, talán éppen elöregedő triádot mutat be nekünk To. A választás éppen esedékes, minek következtében előbúlynak a rejtőző ellentétek, illetve a hatalomvágy. Alapozófilm, amitől azt kapjuk, amit várunk, se többet, se kevesebbet. Megismerjük a karaktereket és általuk a szervezetet, annak felépítését, hagyományait. A két megválasztás előtt álló tag összeméri erejét, kiderül, ki, kinek az oldalán áll. A bonyodalom abból adódik, hogy a vesztes fél nem hajlandó elismerni kudarcát, ezért megindul a harc a hatalmat és a triád összetartását szimbolizáló szobrocska megszerzéséért.
 
Election 1 & 2
 
 
A második részben továbblép a történet. Eltelt az előző választások után két év, tehát új vezetőt kell jelölni. Nem igazán akad más, mint az éppen jelenleg is vezető tisztségben lévő főnök, ám sokan a nála fiatalabb, energikusabb Jimmyt szeretnék, aki rengeteg pénzt hozott a szervezetnek bootleg pornófilmek eladásából.  Az egytelen gond, hogy Jimmy viszont ezt nem akarja, hiszen üzletembernek tartja magát, és csak védelemért szállt be a bandába. Sajnos azonban csak egyedül van ezzel a szándékával.
E második fejezet sokkal boronósabb, mint az első volt. Megindulnak olyan folyamatok, melyek egyrészt a főhős személyiségét kezdik rombolni, másrészt rajta keresztül pedig az egész triádét. Személy szerint nagyon eltaláltnak érzem ezt a párhuzamot, és annak bemutatását. Emellett nem egy sokkoló jelenet is került a filmbe, melyektől bizony jelen pillanatban is borsódzik a hátam. Ettől függetlenül e rész legnagyobb erénye, mint mondtam, a szereplők jellemfejlődésének, vagy legalábbis jellemváltozásának megfestése. Ez a rész sokkal mélyebb és öszetettebb, mint az első volt.
 
Úgy gondolom, hogy nagyon kiforrott darabbal van dolgunk. Azért írom ezt egyes számban, illetve azért írok egyszerre a két filmről, mert szerintem To nem zárta le még a történetet, nagyon úgy néz ki, hogy folytatni fogja, akkor viszont egy egészen komoly, maradandó sorozatra számíthatunk. Minden klappol, minden a helyén van és a stílusa ízig-vérig gengszerfilm. Nyilván találunk benne klisséket, ám ezek nem szembeötlőek és nem idegesítőek. Természetesen a főhős vércool, öltöny-nyakkendős úriember (legalábbis a második részben) és persze vannak benne öreg, bölcs triádtagok, akikhez mindig lehet tanácsért fordulni. Az akciók azonban nem a megszokott honkongi jelleget öltik, nincsenek benne óriási autós üldözések, vagy kifogyhatatlan fegyverek, amiket csak párosan lehet használni. Ellenben van egy nagyon erős hangulat, ami a második rész végére kifejezetten elkomorodik. Ezt bizony fel kell oldani egy harmadik résszel.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sure Death! (Hissatsu!) (1984)

Sure Death! (Hissatsu!) (1984)

A közismert szamuráj, nindzsa és jakuza történetek mellett vannak a japán kalandfilm világnak mifelénk kevésbé frekventált részterületei is. A nagyvárosok "dzsungele" nem csak a modern korban számít veszélyes területnek, már a Sógunátus korában sem ártott...

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)iMDBA hongkongi film egyik ismert, romantikus filmeket készítő rendezője, Jingle Ma újkeletű drámája az élet kihagyott, elmulasztott lehetőségeiről és azok következményeiről szól. Önmagában ez még nem lenne indok arra,...

Daniel Wu Yin-Cho

Daniel Wu Yin-Cho

Daniel Wu Yin-Cho (吳彥祖) Daniel Wu 1974. szeptember 30-án született San Francisco-ban. Szülei a kommunista hatalomátvétel idején vándoroltak el Shanghaiból, majd néhány kitérő után a New York University diákjai lettek, itt is ismerkedtek össze. A családalapításra...

Nemuri Kyoshiro 5 - Sword of Fire (Enjoken) (1965)

Nemuri Kyoshiro 5 - Sword of Fire (Enjoken) (1965)

   IMDb Az elzárkózó Japánban a csempészés és a kalózkodás mindig jó üzlet volt, mert nagy volt a kereslete a külföldi holmiknak. A gyors gazdagodás reménye sokakra hatott csábítóan, de a Shógunátus kalózt és szamurájt egyformán büntetett...