belépés∆

Fearless (Huo Yuan Jia) (2006)

Fearless (Huo Yuan Jia) (2006)

Az 1900-as évek elején a quing dinasztia bukását követően Kína részben idegen országok irányítása alá került. A sanghaji kereskedők társasága egy tornát is szervezett, ahol négy ország harcosai hívták ki a kínaiakat, hogy ezzel is jelezzék saját országuk fölényét Kínával szemben, és természetesen jókora üzleti hasznot is hoznak a viadalok a fogadások révén. Kína tehát várt az igazi harcosra, aki visszaszerzi az ország becsületét. Az ember, aki vállalja a kihívást, Huo Yuan Jia!

 

Aki ismeri valamelyest Jet Li pályáját, és csak amerikai szereplései közül látott néhányat, az tudhatja, hogy általában nem igazán sikerült neki közepesre értékelhetőnél többet felmutatnia. Hogy miért van ez így? Na, ezen érdemes kicsit elgondolkodni. Én azt gondolom, hogy nem elsősorban az ő hibája mindez. Inkább azzal van baj, ahogyan nyugatabbra megítélték és beskatulyázták őt. Jet Li nem lehetett a sárkány, mert az bizony már örökre Bruce Lee marad akkor is, ha nincs többé az élők sorában. Nem lehetett az idétlen Jackie Chan sem (akit én valahogy sosem kedveltem), hiszen nem tud bohóckodni verekedés közben. Akkor mi maradt neki? Ő lett a "fura kis kínai, aki egész jól tud verekedni". EGÉSZ JÓL, de nem elég jól ahhoz, hogy normális szerepeket kapjon. Legalábbis az ottani producerek nyilván így gondolják. Hiába próbál ő is nagyon "laza" amerikai lenni. Hiába húz baseball sapkát a riportjaihoz és lötyögteti a fejét, mint a "menő" rapperek, akkor is valahogy mindig kilóg a sorból (ami részemről nem probléma, sőt... de gondolom ő másképp látja annak ellenére is, hogy sok pénzt keresett így is).

 

Fearless (Huo Yuan Jia) (2006)

 

Más a helyzet, ha otthon forgat, vagy legalábbis, ha hazai filmesek veszik körül, akik teret engednek neki, és nem egy kövér, favicceket eregető néger fickó mellé rakják be "mellékszereplőként". Így lett pl. a "Ying xiong" egy remekbeszabott wuxia némi mesés háttérrel, és így lett egy átlagon felüli harcművészeti film a jelenleg tárgyalt alkotás is. Itt Jet Li megmutathatja, sőt meg is kell mutatnia mire képes, hiszen ő maga Huo Yuan Jia! Ez már végre ismét egy normális szerep.

Nem állítom, hogy a film hibátlan volna, de az biztos, hogy a főhős élettörténete (talán némiképp feltupírozva) kellőképpen érdekes, így a film átvészeli a kevésbé erős képsorokat is. Nem unatkozunk annak ellenére sem, hogy tulajdonképpen semmi meglepő eseménnyel nem találkozunk, de nem is verekednek a teljes játékidő alatt. Főhősünk családja halálát követően feladja az életet, de azután egy kis közösség megmutatja neki, hogy van értelme az életnek. Miután visszanyerte lelki nyugalmát úgy dönt, elindul, hogy megnyerje a nagy tornát. (Ha nem ezt tette volna, akkor most drámáról beszélgetnénk, nem harcművészeti filmről :) ) és gondolom, senkit nem lepne meg ha most elárulnám mi is következik ott :). Azért némi meglepetéssel így is szolgál a film.

 

Fearless (Huo Yuan Jia) (2006)

 

Összességében véve kellemes élmény a film, amibe a verekedésen kívül megpróbáltak némi mondanivalót is beleszőni, nem túlságosan tolakodó módon. Nem ez a világ legjobb kung-fu filmje, és a Hős színvonalát nem éri el, ami véleményem szerint Jet Li legjobban sikerült szereplése volt (bár műfaját tekintve sem azonos a két film az igaz), de az átlagot azért lekörözi, és Jet Li munkásságát figyelembe véve kiemelkedőnek tekinthető. Egyszer mindenképpen érdemes rászánni azt a 100 percet az életünkből.

user1

 

Fearless (Huo Yuan Jia) (2006)

 

Jet Li legújabb (és mintha valahol azt olvastam volna, hogy az utolsó) akciófilmjében egy Huo Yuan Jia nevű tragikus sorsú ember életét mutatja be (aki nem mellékesen egy valós személy volt). A sztori egy furcsa harci bemutatóval kezdődik, ahol Huo európai ellenfelek ellen harcol. Kicsit komikus, de nagyon látványos ez a rész. Aztán mielőtt a legnagyobb ellenféllel is megkűzdene, hirtelen Huo gyerekkorába megy vissza a film és bemutatja, hogyan vált a környék legjobb harcosává szülei tiltása ellenére, valamint, hogy milyen „züllött” életet élt, aminek egy tragédia vetett véget. A tragédia után egy álomszerű faluban köt ki, ahol átértékeli az életét és megújult emberként megy vissza a szülővárosába, ahol ismét harcolni kezd. A végén pedig kiderül a film elején látható bemutató valódi célja is…

Ez egy remekül kivitelezett akciófilm, sok és látványos bunyóval. Nekem mégis a közepén a falus rész tetszett legjobban, valamint az akciójelenetek közül az, miután visszakerült a városba és egy amerikai izomkolosszus ellen harcol. Akciófanoknak kötelező!

YEZy

Hozzászólások   

#2 Guest 2009-01-16 14:54
Nem az utolsó akció, hanem az utolsó harcművészeti filmje Jet Li-nek.
Persze ahogy utólag kiderült, ez sem igaz...
#1 Guest 2006-12-30 17:22
"Akciófanoknak kötelező!" pontosan :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)iMDBMint már megszokhattuk, új Twins album mellé új Twins film is dukál, hiszen legutóbb a Twins Mission idején jelent meg a lányok best of...

Lost Indulgence (Mi guo) (2008)

Lost Indulgence (Mi guo) (2008)

A tündérmeseként is felfogható The Longest Night in Shanghai után Zhang Yibai visszatért a számára hírnevet adó realista dráma műfajához és leforgatta a szülővárosához fűződő trilógiájának második részeként a Lost Indulgence-t, amiben a 2006-os Curiosity...

Isabella (2006)

Isabella (2006)

IMDb  Shing egy harmincas évei közepén járó rendőr, éli a nőtlen férfiak aranyéletét, egy napon azonban hirtelen megjelenik az életében egy 16 éves lány, Yan, aki azt állítja, hogy a lánya. Shing eleinte nem igazán hisz...

Hard luck hero (2003)

Hard luck hero (2003)

Hard luck hero (2003) iMDB