belépés∆

Rebellion (Tung moon) (2009)

Rebellion

A cím sokat ígér, Herman Yau neve pedig garancia arra, hogy az ígéretek megvalósuljanak. Vagy mégsem? Ha ez a film 1997 előtt készült volna el, biztos nem az lett volna a lezárása, ami. Lehet, hogy eredetileg, a tervezett 2008-as bemutatás előtt sem így ért véget, azonban már egy ideje Hongkongban is Peking elvárásainak kell megfelelni, így egy igen hosszas harc következett a cenzorokkal. A bemutató majd egy évet csúszott, közben Yau-nak több másik filmje is bemutatásra került, ami abból a szempontból nem tett jót a Rebellion-nak, hogy a tavalyi bűnrossz Yau felhozatalból messze kitűnt volna, idén azonban korántsem. Ráadásul a pekingi cenzorok ugyan boldogok a befejezéssel, a mezei filmrajongó viszont biztos, hogy csalódott lesz.

 

Hol vannak már a 90-es évek közepének, végének sötét hangulatú triádmozijai, valamint a rendőröket nem éppen hízelgően lefestő darabjai (lásd Beast Cops)? Yau a mostani lehetőségekből igyekezett kihozni a legtöbbet és tulajdonképpen ez az igyekezet az, ami a leginkább figyelemre méltó. Teljesen másképp kell megfelelni ugyanis a cenzorok és a helyi közönség igényeinek. Yau egy fura megoldást választott. Igyekezett a legtovább csavarni azt a szálat, amivel a nézők kedvére tehet, a lezárást pedig kissé kurtán-furcsán, de a cenzorok egyetértő bólogatása közepette valósította meg.
A sztori egyetlen éjszaka eseményeit mutatja be. A lepukkadt városrészt immáron 20 éve ugyanaz a banda tartja uralma alatt, amit a nagyfőnök öt részre darabolt fel, az öt részt pedig öt, egymással keményen rivalizáló vezér vezeti. Kora este egyikük merénylet áldozata lesz, ráadásul a felesége épp Tajvanon tartózkodik, így amíg haza nem ér, addig bizalmasára, Po-ra ruházza át a pozícióját. Ezt persze senki sem nézi jó szemmel, mindenki egyből az amúgy éppen józanodó, szótlan Po-n keresztül igyekszik a saját pozícióját erősíteni. Miközben Po keresi a merénylőt, a 20 éve mesterségesen fenntartott béke úgy fest, atomjaira fog hullani.
Kezdjük azzal, hogy mik a jó összetevők a filmben. Nagyon tetszett annak a bemutatása, ahogy az öt főnök rivalizál, mindegyikük tisztában van vele, hogy az eddigi rend fel fog bomlani és igyekeznek a saját pozíciójukat erősíteni. Yau és Zexin ügyesen építette fel a jellemüket és motivációikat, mindegyikük teljesen különböző karakter, ráadásul nem egyforma erősek. Közéjük keveredik be a főszerepet egyébként eléggé sótlanul alakító Shawn Yue, akit olyan lazán játszik le Chapman To a színről, hogy azt öröm nézni. Egyébként a kisebb polgárháborúra emlékeztető triádcsata sem rossz, tulajdonképpen olyan, mint amire a rendezőtől számítani lehetett. Gyors, kissé kapkodós vágásokkal felturbózott, véres és kegyetlen, véleményem szerint jobban sikerült a megvalósítása, mint amit anno Andrew Lau produkált a Young & Dangerous-ban.
Az összképet azonban jópár zavaró momentum rontja le. Egyrészt nyilvánvaló, hogy meg kellett felelni a produkciót finanszírozó és a popsztárokat rendelkezésre bocsátó Universe kívánalmainak, de azért a női főszerepet alakító Elanne Kwong csöpögős balladáját egy ilyen filmbe belegyömöszölni több, mint röhejes. Yau a lehetőségekhez képest még a legjobb helyre illesztette bele (egyébként kétszer is felhangzik), azonban legalább valami pörgős nótát választhattak volna ez helyett. Szintén csalódás a máskor egész korrekt alakításokat prezentáló Shawn Yue, akit egyfajta torz John McClane-nként akartak alkalmazni bizalmasai, aki antihősként mindent megold, de Yue csak a józanodásig, meg a vagány öltözetig jutott (borostát már elfelejtett növeszteni). Ezúttal igazi akciójelenete sincsen, leszámítva egy kábé egy perces kis szösszenetet, végig olyan érzésem volt, hogy abszolút nem neki való ez a szerep.
Mégsem a fentiek okozzák a legnagyobb csalódást, hanem a cenzorokkal szembeni vereség. Ez már nem a sötét 90-es évek, ahol könnyedén le lehetett festeni a rendőrséget gyenge, erélytelen alakulatnak. Akárcsak az Underdog Knight-ban, úgy itt is propagandisztikus üzenete van a jelenlétüknek. „Ha ellenszegülsz nekünk, véged”. Kár ezért a szálért, sokkal érdekesebb lett volna az, ha valóban az öt egymásnak szegülő csoport zavarja le egymás között a csetepatét.
Magáért a sztoriért tehát nem érdemes leülni a film elé, viszont aki szereti Yau munkáit, annak kötelező darab. Az első nagyjából egy óra mindenképpen megéri, a rivalizálás bemutatása felettébb élvezetes. Valószínűleg értelmetlen, de azért bízzunk benne, hogy idővel a cenzorok sem fognak annyira fontoskodni.

iMDB

Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Abe Hiroshi

Abe Hiroshi

  Abe Hiroshi 1964 június 22-én született a Japán Kanagawa prefektúrájában található Yokohama városában. Felsőfokú tanulmányait a híres Chuuou Egyetemen végezte, ahonnan rengeteg japán híresség is kikerült, többek között Nakamura Kengo, a japán futballválogatott egyik alapembere,...

The Trail of the Broken Blade (Duan chang jian) (1967)

The Trail of the Broken Blade (Duan chang jian) (1967)

ANOTHER SHAW PRODUCTION    Fehér ruhás alak szökken háztetőről háztetőre a hongkongi háztetők fölött. Ki az? Nem, nem Superman ment szabadságra. Természetesen Wang Yu-ről van szó. Mit csinál? Megy bosszút állni. Na jó, ez túl könnyű volt....

Zatoichi 2 - The Tale of Zatoichi Continues (1962)

Zatoichi 2 - The Tale of Zatoichi Continues (1962)

  A történet ott folytatódik, ahol az előző abba maradt. Sok visszatérő szereplővel találkozhatunk például Tane, aki szerelmes lett Zatoichibe, valamint Sukegoro is, akinek Ichi segített az egy évvel ezelőtti harcokban. Zatoichi az első részben megfogadta,...

Oseam (2003)

Oseam (2003)

iMDB  A karácsony közeledtével itt az ideje ajánlani olyan filmet is, amit a szünetben úgy lehet megnézni akár családtagokkal is, hogy azok nem rohannak ki sikongatva a szobából, és vádolják meg az embert, hogy végképp...