belépés∆

Vengeance (Fuk sau) (2009)

Vengeance

Végre megérkezett a Shinjuku Incident mellett talán leginkább várt 2009-es hongkongi alkotás, ami még májusban debütált a Cannes Filmfesztiválon, ahol Arany Pálma díjra is jelölték, azonban némi felhördülést okozott, hogy odahaza csak augusztus közepén került a mozikba. Igaz, így volt ez már a Mad Detective és a Sparrow esetében is, úgy látszik, Johnnie To kinőtte Hongkongot...
A filmmel kapcsolatos várakozások már régóta az egekbe csaptak. Hírek kaptak szárnyra, hogy To Alain Delon-t igyekezett megnyerni a főszerepre, ám a korosodó francia sármőr végül lemondta a lehetőséget, mert nem volt megelégedve a forgatókönyvvel. Mindemellett már a cím is magában foglalta, hogy ezúttal sem marad a nézőközönség látványos akciójelenetek nélkül, igaz, egyúttal azt sem lehetett kizárni, hogy nem túlságosan sok eredetiség lesz megtalálható a történetben. Delon döntése pedig csak erősítette a kételyeket.
De miről is van szó valójában? A kezdő képsorok egy család kivégzését mutatják be, majd megjelenik a feleség apja Makaón. Némi közjátékok után megbíz egy három tagú bérgyilkos csapatot, hogy segítsenek neki beteljesíteni a bosszúját. Persze ez így túl egyszerű lenne, így garantálható jópár fordulat.
Johnnie To és a Milkyway Images produkcióival kapcsolatban gyakran felmerül, hogy a stílust jóval fontosabbnak tartják és előrébb helyezik, mint a forgatókönyvet. Ezzel tulajdonképpen nincs semmi baj egész addig, amíg nem veszik túlságosan komolyan az adott sztorit. A Vengeance esetében kicsit más a helyzet, hiszen nyoma sincs semmi könnyedségnek, inkább egyfajta modern heroic bloodshed-re hajaznak az események, egy ilyen környezetben pedig már bántóak a forgatókönyv hibái, amit ezúttal nem a Milkyway Creative Team készített, hanem To régi társa, Wai Ka-Fai. Leginkább úgy lehet megfogalmazni a kritikát, hogy olyan érzése van a nézőnek, mintha az alapötletek csak 1 órás történetre lettek volna elegek, a maradék 45 percet már csak utólag, hevenyészve dobták volna össze. Az utóbbiban már túl sok az erőltetett, a klisés és a talán logikátlan jelenetsor.
A gyenge láncszem tehát mindenképpen Wai, ugyanis mindenki más elsőosztályú teljesítményt nyújt. A Delon helyett szerződtetett, a forgatás előtt To által teljesen ismeretlen Johnny Hallyday, aki mostanság sajnos nincs túl jó bőrben, ugyan annyira nem emlékezetes, viszont a három bérgyilkos, azaz Anthony Wong, Lam Ka-Tung és Lam Suet zseniális, mint mindig. Rajtuk kívül Simon Yam nagyjából ugyanazt hozza, mint az Exiled-ben, Sylvie Testud-ról csak annyi derül ki, hogy jócskán megöregedett a Tokiói tortúra óta, míg Cheung Siu-Fai, Felix Wong és Berg Ng bizonyítják, hogy megbízható másodhegedűsök. Itt érdemes még megjegyezni a helyenként már-már viccesen egyszerű dialógusokat, amik talán az elnagyolt forgatókönyv szüleményei, de fura módon hozzáadnak a hangulathoz, hiszen a szereplők egyikének sem anyanyelve az angol (többen szinkronhangot is kaptak a stáblista szerint).
Mint minden Milkyway produkcióban, úgy a Vengeance-ban is nagyon magas színvonalú az operatőri munka, gyönyörű a képi világ és elképesztő az a stílusérzék, amivel To mester rendelkezik. A western beütésű, belassított akciójelenetekkel és az Exiled-ből már ismerős, afféle paintball szerű találatokkal tarkított lövöldözések szintén nagyon látványosak, ám a jellegzetes blődségek sem maradhattak ki belőlük (a próbák során 100%-os találati pontosságú hősök a valós csatában elég sokáig 0%-osak). Mindettől függetlenül a sztori első órája gyakorlatilag tökéletes, a heroic bloodshed-ek legszebb hagyományait idézi. A stílus terén a második fele sem vall szégyent, csak Wai erőltethette volna meg magát egy kicsit.
A Vengeance tehát egy minden ízében jellegzetes, tipikus Johnnie To produkció, aminek talán legnagyobb hibája, hogy nem nyújt semmi különöset, semmi újat a korábbiakhoz képest. Abszolút profi munka, leszámítva a (máskor sem túl erős) forgatókönyvet. Bizonyára több jelölést kap majd a HKFA-n, azonban úgy érzem, megnyílt az út Ann Hui előtt, hogy idén bezsebelje a Legjobb Film kategória díját, ami tavaly (még) nem jött össze.

iMDB

Hozzászólások   

#5 edisonae86 2009-12-13 21:18
Na most néztem meg. Hát nem is tudom. Vegyes érzelmek...
Ahogy az ismertetőben is lehet olvasni, a script tényleg kimerül a végére. De végülis megmosolyogtato tt a film. :)
Tipikus Woo momentum mikor összebarátkozna k 4-en. :) A "biciklizős" jelenet nagyon tetszett. De ez a festékpatronos megoldás nem tetszett. Végig olyan érzést kelt mintha csak szimbolizálni akarná az akciót. De egy a lényeg szerintem nem lett rossz film. Kellemes szórakozást nyújt. :)
#4 YEZy 2009-12-13 09:35
Idézet - edisonae86:
Ahh, azok a régi John Woo-s pillanatok jutnak az eszembe. :D Még ma nekilátok a filmnek alig várom. Imádom a Heroic bloodshed-et, segít kiereszteni a gőzt. :D
BTW, Woo bácsi egy új mesterművel készül majd a Stranglehold filmvátozatával, ám az még odébb van.


Így van, sok helyen érezhető benne Woo hatása. Pl. amikor megtalálják a másik bérgyilkos galerit, az ottani események tulajdonképpen 100% Woo tartalmúak. :-)
#3 edisonae86 2009-12-13 02:32
Ahh, azok a régi John Woo-s pillanatok jutnak az eszembe. :D Még ma nekilátok a filmnek alig várom. Imádom a Heroic bloodshed-et, segít kiereszteni a gőzt. :D
BTW, Woo bácsi egy új mesterművel készül majd a Stranglehold filmvátozatával , ám az még odébb van.
#2 Sándor Gergő 2009-12-12 21:01
Mikor olvastam róla és videókat néztem róla, mond ez tiszta a régi időkre hasonlító akció film lesz. A napokban fogom megnézni, remélem tetszeni fog. Igaz, ilyenkor amikor az ember magasra teszi azt a bizonyos lecet, általában csalódni szokott.
#1 Fody 2009-12-12 17:25
Szó szerint egyetértek Yezy-vel. Jó, de lehetett volna jobb. A cannes-i negatív kritikák miatt féltem, de nem lóg ki a mester művei közül. Felirat készül.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shadows in the Palace (2007)

Shadows in the Palace (2007)

IMDb  Sokunk kedvence, a „tündéri” Lady Vengeance-t alakító Lee Yeong-ae már 2003-ban, egy hatalmas sikerrel vetített sorozat röpke 54 részében bevezetett minket azok mögé a falak mögé, ahova évszázadokig csak kevés kiválasztott juthatott be....

Destiny's Son (Kiru) (1962)

Destiny's Son (Kiru) (1962)

iMDB Eredeti cím: Kiru Rendező: MISUMI Kenji Főszereplő: ICHIKAWA Raizo (1962, színes)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)iMDBEz a film egy minden ízében tipikus Wong Jing alkotás, amiben gyakorlatilag minden megtalálható, ami Wong filmjeit jellemzi. Már az eredeti kínai cím is jellegzetesen „Wong-os”,...

...ing (2003)

...ing (2003)

 iMDB   Ez egy „szokásos” klisékből összeállított koreai romantikus film, remekül kivitelezve. A történet annyi, hogy egy születési rendellenességgel (deformálódott bal kézzel) rendelkező és mellékesen halálos beteg lányt (A Tale of Two Sistersből ismert Su-jeong Lim...