belépés∆

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

 
Ahogyan az várható volt, John Woo megalomániás blockbusterének első része uralja a Hong Kong Film Awards idei jelöléslistáját, hiszen összesen 15 kategóriában van esélye a győzelemre. A marketinggépezet pedig tökéletesen működik, ugyanis egész véletlenül a folytatás időzítése átcsúszott 2009-re, így garantálható, hogy a következő HKFA egyik nagy esélyese lesz, így dupla elismerésben részesülhet majd a teljes produkció. Ez azonban még a jövő zenéje, nézzük inkább meg, mire is jutottak hőseink az első részben csak beígért nagy csatában.

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A sztori elején látható röpke összefoglaló után (aminek segítségével feleleveníthetjük a már kissé távoli emlékeinket a prológussal kapcsolatban) rögvest bele is csapnak a lecsóba. A szépséges Sun Shangxiang kémkedik egy sort az ellenség berkein belül, mindkét tábor morálját belső ellentétek és különféle problémák ássák alá és természetesen a nagy stratégák harca sem maradhat el a várva várt nagy ütközet mellett.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Ahogy az várható volt, a film legnagyobb erénye a lenyűgöző látvány és a monumentalitás. Ezekkel kapcsolatban túl sok újat azonban nem lehet leírni, hiszen már az első résznek is sajátjai voltak. Elképesztő mennyiségű statiszta, látványos tömegjelenetek tömkelege és hosszas csaták töltik ki a játékidőt. Ami talán némi fanyalgásra adhat okot, az a blockbusterektől megszokott módon meglepetésektől mentes forgatókönyv. Talán úgy lehetne legtalálóbban összefoglalni a filmet, hogy nagyon látványos, nagyon nagy, nagyon szép, nagyon hosszú, nagyon John Woo, ám a nagyon jó minősítéssel kapcsolatban el lehetne gondolkodni. Valószínűleg sokan lesznek, akik tökéletesen elégedettek lesznek a látottakkal, véleményem szerint azonban nem Woo legjobbja.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Ennek legfőbb oka a fentebb már említett, kiszámítható sztori. Amíg az első rész szinte végig komolyra volt hangolva, addig a folytatás egyes betétei kissé oda nem illő módon könnyedek, bár érthető a jelenlétük. Cao Cao seregének motivációiról sokat elmond a tökkelütött Pit karaktere, de maga a figura mintha egy az egyben az A World Without Thieves-ből lépett volna ki. Szintén némi deja vu érzetet kelt Cao Cao moralizálása és az emberei véleménye róla, valamint az újabbkeletű wuxiákból már ismerős, teljességgel logikátlan és ésszerűtlen döntés Zhou Yu felesége részéről. A hitelesség rovására növelték a drámaiságot. A hatalmas csata rövidre fogott lezárása is hiányérzetet nyújt, óhatatlanul felmerül a „csak ennyi?” kérdés a nézőben és ezt még az első harmadban látható látványos cuju mérkőzés sem feledteti.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A felsoroltakból talán az tűnik ki, hogy a film rossz, ez azonban egyáltalán nem így van, csak óhatatlan, hogy egy monumentális darabban jobban kitűnnek az apróbb hiányosságok és ha vállaltan a legjobbra törekvés volt a rendező célja, akkor csak még kritikusabb szemmel nézi végig az ember. Más megközelítésből kicsit olyan érzése van a nézőnek, mint amikor a Hős után érkezett a Repülő tőrök klánja. Szép volt, nagy volt, látványos volt, de igazán újat nem nyújtott. Ez a helyzet John Woo munkájával is, hiszen Peter Chan The Warlords-át a látvány terén túl sokkal már nem lehetett felülmúlni és mindkét sztori a nagy kasszasikerek apróbb betegségeit viseli magán.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A kínai filmipar színe javát felvonultató stáb összességében igen korrekt munkát végzett és valószínűsíthető, hogy a későbbiek során egyre több hasonló, nagyköltségvetésű alkotással fognak még jelentkezni. Talán annyit még megtehetnének, hogy nem csak ezekre a kosztümös csatázós sztorikra koncentrálnak, hanem valami egyéb műfajjal sem ártana megpróbálkozni. Igaz, az már a világpiacra is szánt alkotások esetében nem számítana már annyira „kínaiasnak”.

iMDB


Trailer


Theme song
 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a 70-es évek volt a japán akciófilmek aranykora, egyben a mangafeldolgozásoké is. Hatalmas mennyiségben kerültek a mozikba az újabb és újabb adaptációk, amik közé már 1973-ban „becsúszott” a nem is kicsit...

My Sister, My Love (Boku wa imouto ni koi wo suru) (2007)

My Sister, My Love (Boku wa imouto ni koi wo suru) (2007)

My Sister, My Love (僕は妹に恋をする) (2007)iMDBA japán filmművészetben igen gyakori, hogy egy-egy népszerű manga, vagy anime előbb-utóbb megfilmesítésre kerül, ám ezeknek az adaptációknak a filmváltozatai általában kétes minőségűek szoktak lenni. Ugyan előfordul közöttük kifejezetten jó...

Zombie vs. Ninja (1987)

Zombie vs. Ninja (1987)

  A hongkongi szemétgyáros… izé, filmrendező, Godfrey Ho egyik überelhetetlenül gagyi nindzsás filmjét vettem elő ezúttal; a kultikus státuszt méltán kiérdemlő Zombie vs. Ninját - biztos mindenki hallott már róla (egy csomó más címen is fut:...

From Beijing with Love (Gwok chaan Ling Ling Chat) (1994)

From Beijing with Love (Gwok chaan Ling Ling Chat) (1994)

From Beijing with Love (Gwok chaan Ling Ling Chat) (1994)iMDBStephen Chow filmjei általában nem arról híresek, hogy eltúlzottan durvák, vagy éppen még a hongkongi filmekben megszokottnál is véresebbek. Természetesen van kivétel, mégpedig a már a...