belépés∆

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

 
Ahogyan az várható volt, John Woo megalomániás blockbusterének első része uralja a Hong Kong Film Awards idei jelöléslistáját, hiszen összesen 15 kategóriában van esélye a győzelemre. A marketinggépezet pedig tökéletesen működik, ugyanis egész véletlenül a folytatás időzítése átcsúszott 2009-re, így garantálható, hogy a következő HKFA egyik nagy esélyese lesz, így dupla elismerésben részesülhet majd a teljes produkció. Ez azonban még a jövő zenéje, nézzük inkább meg, mire is jutottak hőseink az első részben csak beígért nagy csatában.

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A sztori elején látható röpke összefoglaló után (aminek segítségével feleleveníthetjük a már kissé távoli emlékeinket a prológussal kapcsolatban) rögvest bele is csapnak a lecsóba. A szépséges Sun Shangxiang kémkedik egy sort az ellenség berkein belül, mindkét tábor morálját belső ellentétek és különféle problémák ássák alá és természetesen a nagy stratégák harca sem maradhat el a várva várt nagy ütközet mellett.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Ahogy az várható volt, a film legnagyobb erénye a lenyűgöző látvány és a monumentalitás. Ezekkel kapcsolatban túl sok újat azonban nem lehet leírni, hiszen már az első résznek is sajátjai voltak. Elképesztő mennyiségű statiszta, látványos tömegjelenetek tömkelege és hosszas csaták töltik ki a játékidőt. Ami talán némi fanyalgásra adhat okot, az a blockbusterektől megszokott módon meglepetésektől mentes forgatókönyv. Talán úgy lehetne legtalálóbban összefoglalni a filmet, hogy nagyon látványos, nagyon nagy, nagyon szép, nagyon hosszú, nagyon John Woo, ám a nagyon jó minősítéssel kapcsolatban el lehetne gondolkodni. Valószínűleg sokan lesznek, akik tökéletesen elégedettek lesznek a látottakkal, véleményem szerint azonban nem Woo legjobbja.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Ennek legfőbb oka a fentebb már említett, kiszámítható sztori. Amíg az első rész szinte végig komolyra volt hangolva, addig a folytatás egyes betétei kissé oda nem illő módon könnyedek, bár érthető a jelenlétük. Cao Cao seregének motivációiról sokat elmond a tökkelütött Pit karaktere, de maga a figura mintha egy az egyben az A World Without Thieves-ből lépett volna ki. Szintén némi deja vu érzetet kelt Cao Cao moralizálása és az emberei véleménye róla, valamint az újabbkeletű wuxiákból már ismerős, teljességgel logikátlan és ésszerűtlen döntés Zhou Yu felesége részéről. A hitelesség rovására növelték a drámaiságot. A hatalmas csata rövidre fogott lezárása is hiányérzetet nyújt, óhatatlanul felmerül a „csak ennyi?” kérdés a nézőben és ezt még az első harmadban látható látványos cuju mérkőzés sem feledteti.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A felsoroltakból talán az tűnik ki, hogy a film rossz, ez azonban egyáltalán nem így van, csak óhatatlan, hogy egy monumentális darabban jobban kitűnnek az apróbb hiányosságok és ha vállaltan a legjobbra törekvés volt a rendező célja, akkor csak még kritikusabb szemmel nézi végig az ember. Más megközelítésből kicsit olyan érzése van a nézőnek, mint amikor a Hős után érkezett a Repülő tőrök klánja. Szép volt, nagy volt, látványos volt, de igazán újat nem nyújtott. Ez a helyzet John Woo munkájával is, hiszen Peter Chan The Warlords-át a látvány terén túl sokkal már nem lehetett felülmúlni és mindkét sztori a nagy kasszasikerek apróbb betegségeit viseli magán.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A kínai filmipar színe javát felvonultató stáb összességében igen korrekt munkát végzett és valószínűsíthető, hogy a későbbiek során egyre több hasonló, nagyköltségvetésű alkotással fognak még jelentkezni. Talán annyit még megtehetnének, hogy nem csak ezekre a kosztümös csatázós sztorikra koncentrálnak, hanem valami egyéb műfajjal sem ártana megpróbálkozni. Igaz, az már a világpiacra is szánt alkotások esetében nem számítana már annyira „kínaiasnak”.

iMDB


Trailer


Theme song
 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Suicide Club (Jisatsu Saakuru) (2002)

Suicide Club (Jisatsu Saakuru) (2002)

Szokványos japán hétköznap, zsúfolt tömeg áll a peronon hazafelé tartva, ki munkából, ki iskolából. Egyszercsak egy csapat iskoláslány láncot alkotva a peron szélére áll, és nevetgélve a vonat elé vetik magukat. Az ügy kivizsgálását egy...

Simon Yam Tat-Wah

Simon Yam Tat-Wah

Simon Yam Tat-Wah (任達華) Yam Tat-Wah 1955 március 19-én született Hongkongban. Apja akkoriban Hongkong rendőrfőnöke volt, aki sajnos elhalálozott, amikor Simon 11 éves volt. Két testvére van, nővére Yam Yim Yi, míg bátyja Peter Yam...

Roy Cheung Yiu-Yeung

Roy Cheung Yiu-Yeung

Roy Cheung Yiu-Yeung (张耀扬)Cheung Yiu-Yeung 1964 (más források szerint 1963) július 20-án született Hongkongban. Gyerekkorában Bruce Lee-t tartotta példaképének, de nem törekedett sem arra, hogy színész, sem arra, hogy harcművész legyen. Tanulmányai befejezése után modellként...

Lucky Stars sorozat (1983-1989)

Lucky Stars sorozat (1983-1989)

A 80-as évek hajnalán kezdett megváltozni a hongkongi filmek irányvonala. Az addig óriási népszerűségnek örvendő kosztümös sztorik helyét szép lassan kezdték átvenni a modern korban játszódó történetek, amik ráadásul teljesen új hangulatot hoztak...