belépés∆

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

 
Ahogyan az várható volt, John Woo megalomániás blockbusterének első része uralja a Hong Kong Film Awards idei jelöléslistáját, hiszen összesen 15 kategóriában van esélye a győzelemre. A marketinggépezet pedig tökéletesen működik, ugyanis egész véletlenül a folytatás időzítése átcsúszott 2009-re, így garantálható, hogy a következő HKFA egyik nagy esélyese lesz, így dupla elismerésben részesülhet majd a teljes produkció. Ez azonban még a jövő zenéje, nézzük inkább meg, mire is jutottak hőseink az első részben csak beígért nagy csatában.

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A sztori elején látható röpke összefoglaló után (aminek segítségével feleleveníthetjük a már kissé távoli emlékeinket a prológussal kapcsolatban) rögvest bele is csapnak a lecsóba. A szépséges Sun Shangxiang kémkedik egy sort az ellenség berkein belül, mindkét tábor morálját belső ellentétek és különféle problémák ássák alá és természetesen a nagy stratégák harca sem maradhat el a várva várt nagy ütközet mellett.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Ahogy az várható volt, a film legnagyobb erénye a lenyűgöző látvány és a monumentalitás. Ezekkel kapcsolatban túl sok újat azonban nem lehet leírni, hiszen már az első résznek is sajátjai voltak. Elképesztő mennyiségű statiszta, látványos tömegjelenetek tömkelege és hosszas csaták töltik ki a játékidőt. Ami talán némi fanyalgásra adhat okot, az a blockbusterektől megszokott módon meglepetésektől mentes forgatókönyv. Talán úgy lehetne legtalálóbban összefoglalni a filmet, hogy nagyon látványos, nagyon nagy, nagyon szép, nagyon hosszú, nagyon John Woo, ám a nagyon jó minősítéssel kapcsolatban el lehetne gondolkodni. Valószínűleg sokan lesznek, akik tökéletesen elégedettek lesznek a látottakkal, véleményem szerint azonban nem Woo legjobbja.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Ennek legfőbb oka a fentebb már említett, kiszámítható sztori. Amíg az első rész szinte végig komolyra volt hangolva, addig a folytatás egyes betétei kissé oda nem illő módon könnyedek, bár érthető a jelenlétük. Cao Cao seregének motivációiról sokat elmond a tökkelütött Pit karaktere, de maga a figura mintha egy az egyben az A World Without Thieves-ből lépett volna ki. Szintén némi deja vu érzetet kelt Cao Cao moralizálása és az emberei véleménye róla, valamint az újabbkeletű wuxiákból már ismerős, teljességgel logikátlan és ésszerűtlen döntés Zhou Yu felesége részéről. A hitelesség rovására növelték a drámaiságot. A hatalmas csata rövidre fogott lezárása is hiányérzetet nyújt, óhatatlanul felmerül a „csak ennyi?” kérdés a nézőben és ezt még az első harmadban látható látványos cuju mérkőzés sem feledteti.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A felsoroltakból talán az tűnik ki, hogy a film rossz, ez azonban egyáltalán nem így van, csak óhatatlan, hogy egy monumentális darabban jobban kitűnnek az apróbb hiányosságok és ha vállaltan a legjobbra törekvés volt a rendező célja, akkor csak még kritikusabb szemmel nézi végig az ember. Más megközelítésből kicsit olyan érzése van a nézőnek, mint amikor a Hős után érkezett a Repülő tőrök klánja. Szép volt, nagy volt, látványos volt, de igazán újat nem nyújtott. Ez a helyzet John Woo munkájával is, hiszen Peter Chan The Warlords-át a látvány terén túl sokkal már nem lehetett felülmúlni és mindkét sztori a nagy kasszasikerek apróbb betegségeit viseli magán.
 
Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

A kínai filmipar színe javát felvonultató stáb összességében igen korrekt munkát végzett és valószínűsíthető, hogy a későbbiek során egyre több hasonló, nagyköltségvetésű alkotással fognak még jelentkezni. Talán annyit még megtehetnének, hogy nem csak ezekre a kosztümös csatázós sztorikra koncentrálnak, hanem valami egyéb műfajjal sem ártana megpróbálkozni. Igaz, az már a világpiacra is szánt alkotások esetében nem számítana már annyira „kínaiasnak”.

iMDB


Trailer


Theme song
 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Twilight Samurai (Tasogare Seibei) (2002)

Twilight Samurai (Tasogare Seibei) (2002)

  imdbEgy 2002-es alkotás a hagyományos, Mizoguchi-t idéző stílusban. A mindennapok szintjén mozog, nincs benne forradalom, háború, szerelmi, vagy akármilyen, túláradó, megríkató dráma. Mégis felülemelkedik a visszafogott japán világon, az érzelmeket nem folytják olyan kegyetlenül...

The Warrior and the Wolf (Lang zai ji) (2009)

The Warrior and the Wolf (Lang zai ji) (2009)

Ha egy egykoron fotósként, illetőleg operatőrként dolgozó rendező első ízben rendez filmet, akkor mindig kétséges, hogy milyen lesz a végeredmény, hiszen azzal, hogy végre a saját szájuk íze szerint dolgozhatnak, rendszerint túlzásba viszik a játékot...

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

    IMDb Ringu. Ez volt a címe annak a filmnek, ami elindította a hosszúhajú szellemlányok karrierjét az ázsiai, majd a Hollywood-i feldolgozógépezet révén az amerikai filmgyártás horror termésében egyaránt. A D-Day bemutatójának megtekintése után azt hihetnénk, hogy...

Superior Ultraman 8 Brothers (Daikessen! Chou urutora 8 kyoudai) …

Superior Ultraman 8 Brothers (Daikessen! Chou urutora 8 kyoudai) (2008)

 Íme egy újabb legenda a kaiju filmek hőskorából, akit időről időre újabb kalandokba kevernek. Ultraman azonban annyiban különbözik a tipikus szörnyektől, hogy emberi alakja van és természetesen képességeit az emberek védelmére használja fel a...