belépés∆

The Beast Stalker (Ching yan) (2008)

The Beast Stalker (Ching yan) (2008)

 
Mint minden évben, úgy 2008-ban is megbízhatóan szállították a hongkongi filmesek a zsarus thrillereket. A teljesség igénye nélkül a Playboy Cops, a Rule Number One, a The Moss és a most tárgyalt The Beast Stalker fémjelzi a felhozatalt. Túl sok újat egyik sem nyújtott, de a legkorrektebb munkát végül Dante Lam tette le az asztalra, aminek két legfőbb erénye a sikeres feszültségkeltés és a remek színészi játék.
 
The Beast Stalker (Ching yan) (2008)

A rendező régi motorosnak számít a szakmában, de az 1998-as Beast Cops óta nem jelentkezett a tőle mindenki által várva várt újabb komor hangulatú akciófilmmel. Érdekesebb próbálkozásai akadtak ugyan, hiszen a The Triad Zone, vagy éppen a The Twins Effect nem számított rossz darabnak a maga idejében, de a komolyság terén elég nagy hiányossággal küzdöttek. Éppen ezért fokozott elvárásokat generált a hír, hogy Lam elmaradhatatlan társával, Ng Wai Lun-nal együtt egy újabb sötét tónusú akciófilm forgatókönyvén dolgozik.
 
The Beast Stalker (Ching yan) (2008)

A sztori főhőse Tong felügyelő, egy fiatal zsaru, aki minden eszközzel, görcsösen igyekszik végrehajtani a küldetéseket. Beosztottjaival szigorúan, sokszor durván bánik, így nem túlságosan népszerű közöttük. Egyik akciója többszörösen is balul sül el és hogy tudtán kívül elkövetett hibáját jóvátegye valamelyest, egy bírónő elrabolt lányát próbálja megtalálni. Ehhez azonban segítséget kell kérjen egykori beosztottjaitól, ami nem egyszerű feladat.
 
The Beast Stalker (Ching yan) (2008)

Véleményem szerint a forgatókönyv kiindulópontja nagyon erőltetettre sikeredett, túl sok benne a véletlen egybeesés és valahogy a végére úgy érzi a néző, mintha egy közepes Sabu utánzatot nézett volna végig (remélem ez nem számít túl nagy spoilernek). Tong felügyelő problémái ráadásul kísértetiesen emlékeztetnek Johnnie To egyik korai munkájára, a Loving You-ra, míg a sztori vége felé látható egyik kulcsmomentum immáron a harmadik 2008-as hongkongi akcióban lett elsütve (nézze csak meg mindenki a Playboy Cops és az L For Love, L For Lies lezárását mégegyszer!). Mindez azonban egy akciófilmben annyira talán nem zavaró, így lépjünk hamar túl rajta. A rendező leginkább azért érdemel dicséretet, hogy a feszültséget jó érzékkel adagolja és szinte a film elejétől a végéig sikerül fenntartania. Ez elsősorban a jól kitalált főszereplő karakternek köszönhető, akit ráadásul a mostanában kissé háttérbe szorult, ám zseniális Nicholas Tse alakít, elsőosztályúan! Legfőbb riválisa, Shawn Yue több zsarus főszerepet is alakított 2008-ban, de egyikben sem nyújtott ilyen erőteljes alakítást, mint itt Tse.
 
The Beast Stalker (Ching yan) (2008)

Rajta kívül még az úgy látszik, végre magára talált Nick Cheung-ot érdemes méltatni, aki a Connected után egy újabb remek karakterszínészi alakítást mutat be, ezúttal a kétarcú Hung figurájának megformálásával. Borítékolható mindkettejük HKFA jelölése, Cheung pedig akár a győzelemre is esélyes lehet.
 
The Beast Stalker (Ching yan) (2008)

Amíg a színészeket van miért méltatni, addig a rendezőt nem nagyon, hiszen „mindössze” egy korrekt, ám semmi újat nem nyújtó munkát adott ki a kezei közül. Sajnos igazán eredeti zsarus thriller a Szigorúan Piszkos Ügyek óta nem került ki a hongkongi stúdiókból, de addig, amíg legalább ezt a színvonalat tartják, addig tulajdonképpen nincs okunk panaszra. Maga Dante Lam sem ül a babérjain, hamarosan várható tőle a különféle okok miatt sokat csúszó Sniper, ami remélhetőleg nem megy el a könnyed akciók irányába, hanem megmarad a The Beast Stalker által megkezdett úton.

iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#1 kisho 2009-04-05 02:29
Egész jó volt, bár valóban nincs benne semmi új dolog. Nick Cheung figurája viszont durva arc. :eek:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Inspector Wears Skirts 2 (San yung fei fuu ba wong fa) (1989)

The Inspector Wears Skirts 2 (San yung fei fuu ba wong fa) (1989)

A 80-as évek második felében gyakorlatilag futószalagon készültek és kerültek a mozikba a könnyed akcióvígjátékok, amiknek egy speciális ága volt az úgynevezett „girls with guns” kategória, ami több tényező miatt is nagy sikert aratott. Nézői...

Branded to Kill (Koroshi no rakuin) (1967)

Branded to Kill (Koroshi no rakuin) (1967)

Érdekes hangulatú és lenyűgözően ötletes Seijun Suzuki film Japán harmadik legjobb bérgyilkosáról. Egy-két munkáját látjuk és éppen futó nőügyeit, illetve tulajdonképpen egyszerre a kettőt, mert lassan összekeverednek a dolgok, és ez, mint tudjuk, nagyon veszélyes...

Sex & Love Taste Good (Masitneun sex geurigo sarang) (2003)

Sex & Love Taste Good (Masitneun sex geurigo sarang) (2003)

  Man-dae Bong első és (legalábbis az iMDB szerint) eddigi egyetlen (Sweet love and sex címen is ismert) filmje egy pár életét mutatja be a megismerkedésüktől kezdődően. A sztori röviden szex, alvás, munka, evés, aztán az...

Boys Love (2006) & Boys Love theatrical edition (2007)

Boys Love (2006) & Boys Love theatrical edition (2007)

 Boys LoveA Boys Love Kotaro Terauchi japán rendező filmje, mely a férfiak közti szerelem nehézségeit, buktatóit, szépségeit mutatja be. 2006-ban jelent meg az első film DVD-n, Boys Love címen, majd 2007-ben kijött a második is,...