belépés∆

Gameboy Kids (Gei Boy siu ji ji jan fung wai lung) (1992)

Gameboy Kids (Gei Boy siu ji ji jan fung wai lung) (1992)

 
Gordon Chan ezen korai filmje egy tipikus, helyzetkomikumokra épülő akcióvígjáték, ami sokkal inkább a címével és a szereposztásával kelti fel az érdeklődést, mintsem a sztorijával. Chan, aki ekkoriban még elsősorban vígjátékokban utazott, hozta a kötelezőt, de semmi újat, vagy éppen eredetit nem rakott bele a Gameboy Kids-be, ami így sajnos a középszer áldozata lett.

Gameboy Kids (Gei Boy siu ji ji jan fung wai lung) (1992)

Pedig minden adott volt ahhoz, hogy egy jól eltalált komédia legyen belőle. Az alapötlet ugyan régi filmes klisé, de mindig működik, a szereposztás kellően nívós, a harsány humorhoz illő szereplőket is sikerült többé-kevésbé megtalálni. A végeredmény azonban mégis sokkal inkább fárasztó, mint valóban vicces.
 
Gameboy Kids (Gei Boy siu ji ji jan fung wai lung) (1992)

A sztori szerint egy triádfőnök éppen haldoklik és utolsó parancsaként kinevezi az utódját, aki csapatának legnagyobb meglepetésére nem bandatag, hanem egy külföldről hazaérkező fiatal bűnöző. Apró gond, hogy a bűnözőt és az épp ott lábatlankodó, gyermeteg lelkű hasonmását összekeverik, így szegény együgyű legénynek kell helytállnia a brutális gengszterek között.
 
Gameboy Kids (Gei Boy siu ji ji jan fung wai lung) (1992)

A korabeli vígjátékok elmaradhatatlan karakterszínészei ezúttal is szinte vért izzadnak azért, hogy megtöltsék humorral a történetet. Sajnos ez az erőlködés átjön a képernyőn, így a néző végig azon morfondírozik, hogy a forgatókönyvet jegyző triónak inkább Wong Jing-nek kellett volna odaadni a munkájukat, mintsem Gordon Chan-nek. De ez már csak azért sem történhetett meg, mert a trió egyik tagja maga a nagy Gordon volt. Ng Man Tat és Sandra Ng erőlködése talán annak is köszönhető, hogy a főszerepre igazi nézőcsalogatóként a nem elsősorban komikusként emlékezetes Andy Lau-t választották ki, aki ugyan rengeteg vígjátékban is szerepelt hosszas karrierje során, de nem véletlenül nem ezekre emlékszünk vissza szívesen. Erre a szerepre bizony Stephen Chow-t kellett volna megnyerni, ami valószínűleg nem esett volna a rendező nehezére, elvégre abban az időben 7-8 filmet is forgattak együtt, de lehet, pont ezért akart ezúttal mással dolgozni. A döntés így viszont öngól, mert a nélkülözhetetlen harsányság nem Andy erőssége.
 
Gameboy Kids (Gei Boy siu ji ji jan fung wai lung) (1992)

Az eye candy faktort sem lehet szó nélkül hagyni, a rendező ugyanis mind a két nemre gondolt ezen a téren. A női nézők bálványa, Aaron Kwok a megboldogult triádfőnök akaratának hősies védelmezőjeként tündökölt (talán a legjobb karakter az egészben), míg Rosamund Kwan egy afféle végzet asszonyát alakított, ezúttal annyira nem meggyőzően. Azért a nagyokat durrogó pisztollyal való lövöldözései egész jók voltak.
 
Gameboy Kids (Gei Boy siu ji ji jan fung wai lung) (1992)

Maga a film egészében viszont csalódást nyújtott, mert olyan volt, mintha Gordon Chan nem a saját feje után ment volna, hanem a Wong Jing/Stephen Chow párost akarta volna majmolni. Ez pedig értelmetlen vállalkozás, mert akkora marhaságokat, mint amire ők ketten voltak képesek, más képtelen előrukkolni. Így viszont a Gameboy Kids csak a hozzám hasonló fanatikusok számára (vannak ilyenek egyáltalán?) lesz érdekes.

iMDB
 

Hozzászólások   

#2 YEZy 2009-04-07 01:43
Javasolnám helyette a Future Cops-ot, az 100x jobb. :-)
#1 Sándor Gergő 2009-04-06 23:44
Na erre a héten sort kerítek. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Samurai Rebellion (Jouchi-hairyo tsuma shimatsu) (1967)

Samurai Rebellion  (Jouchi-hairyo tsuma shimatsu) (1967)

    A Matsudaira klán ura gyermekének anyját, megunt szeretőjét hozzákényszeríti az egyik hűbéresének a fiához. Megalázó helyzet. Ám a kényszerházasság váratlanul jól sikerül, közös kislányuk születik, boldogan élnek. De egy váratlan halálesetben meghal az idősebbik fiú,...

Azumi 2 (2005)

Azumi 2 (2005)

 IMDb Hát végre itt van megnéztem... és hát nem valami nagy szám. Sőt. Ha nem lennék nagyon elfogult azt mondanám, hogy egy tökéletes B kategóriás alkotás. Igen, azt is mondom. Minden momentumáról látszik, hogy nagyon...

Wandering Ginza Butterfly 2 - The Wildcat Gambler (Gincho Nagarem…

Wandering Ginza Butterfly 2 - The Wildcat Gambler (Gincho Nagaremono Mesu Neko Bakuto) (1972)

Wandering Ginza Butterfly 2 – The Wildcat Gambler (銀蝶流れ者牝猫博徒) (1972)iMDB(az sajnos nincs)Egy Hanae nevű lányt az apja elad a yakuzáknak, hogy az érte kapott pénzből folytassa a szerencsejátékot, aminek már régóta rabja. A lány azonban...

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi)…

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

A 2005-ös év egyik legnagyobb durranása volt Japánban Yamazaki Takashi filmje, az Always, ami az 50-es évek végének Tokyo-ját igyekezett bemutatni egy kis utca lakóinak mindennapjain keresztül. A történet hitelességét ugyan sok kritika érte, elsősorban...