belépés∆

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

A Rendőrsztori harmadik része mindmáig az egyik leghíresebb és talán legszínvonalasabb hongkongi akciófilmnek számít, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a készítők nagyszerűen találták el a lélegzetelállító kaszkadőrmutatványok, a látványos verekedések és a jellegzetes vígjátéki elemek arányát, nem beszélve arról, hogy Hua nyomozó személyében egy remek új karakatert is sikerült megalkotniuk. Stanley Tong pedig úgy döntött, hogy a figura önálló filmet érdemel, így egy évvel később már a mozikba is került a Project S.

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

Ugyan az USA-ban nyíltan az ott Supercop címmel forgalmazott Rendőrsztori 3 folytatásaként reklámozták be a történetet, valójában nem sok köze van a két filmnek egymáshoz. Persze maga Tong szintén igyekezett néhány, kissé otromba trükkel jelezni a hasonlóságot, így Jackie-t szerepeltették a plakátokon, aki egy finoman fogalmazva is debil cameo szerepben tűnik csak fel néhány pillanatra, de ezzel sikeresen megvezették a mozinézőket.

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

A sztori természetesen Hua karakterére fókuszál, aki hatalmas hivatástudattal dolgozik Kínában, míg szerelme folyton csak Hongkongról és az ottani meggazdagodásról beszél neki. A férfi el is utazik, megígérve Huának, hogy hamarosan, egy zsák pénz birtokosaként visszatér érte. Csakhogy időközben a lányt felkéri a hongkongi rendőrség, hogy segítsen be nekik egy kínai gengszterekből álló banda kézrekerítésében, a szálak pedig nem várt módon fonódnak össze.

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

Sajnos ebben a filmben már nem lett olyan jól eltalálva az akciók, a poénok és a kaszkadőrmutatványok aránya. A poénok helyett elsősorban a lövöldözős jelenetekre és a minél extrémebb, látványosnak gondolt helyszínekre koncentrált a rendező (tovább akarta fokozni a az eredeti filmet), ám mivel nem álltak rendelkezésére olyan karizmatikus figurák, mint Chow Yun-Fat, így a tűzharcok eleve kudarcra voltak ítélve. Ugyan kit hatnak meg a jellegtelen, rengeteg lőszert elpuffogtató, de sosem találó emberek? További kritika, hogy ugyan Hua lett a központi karakter, de Michelle Yeoh a feleslegesen előtérbe tolt puskaropogtatás miatt kevés testhezálló, a mozgáskultúráját és a ruganyosságát bemutató jelenetet kapott. Talán ha összesen három-négy bunyója van a másfél óra során...

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

A humor néhány apróbb pillanatot leszámítva teljesen kimaradt, pedig rengeteg lehetőség lett volna rá a karakterek jelleméből adódóan. Amit pedig egyértelműen humorosnak szántak (Jackie Chan és Eric Tsang cameoját), az olyannyira erőltetett, debil és egyáltalán nem ebbe a filmbe illő lett, hogy az már fájdalmas. A nyomozónő és a Hongkongban érdekes eszközökkel szerencsét próbáló szerelmének kapcsolata érdekesnek ígérkezik, ám ahogy haladunk előre, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy Stanley Tong nem volt képes kellő mélységgel bemutatni mindezt, a lezárása pedig túlságosan is triviális.

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

Ahogy az már lenni szokott, a történet élvezhetősége ezúttal sem a színészeken múlott. Michelle Yeoh jól hozza az egyszer már eljátszott figurát, főleg a kínai uniformisos részekben, míg a szerelmét alakító Yu Rongguang már külsejét tekintve is megfelel a gengszterekről alkotott képnek. A két fiatal nyomozó szerepében Emil Chau és Fan Siu-Wong nem annyira erőteljes, de ez így van rendjén, szépen statisztálnak Yeoh-nak.

Project S (Chiu kap gai waak) (1993)

Mindent egybevetve a Project S egy közepes akciófilm, amiből kis odafigyeléssel és korrektebb forgatókönyvvel sokkal többet ki lehetett volna hozni. Egyszer simán nézhető, de senkinek sem fog a maradandó élményei közé tartozni.

iMDB


Trailer

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Scabbard Samurai (Saya-zamurai) (2010)

Scabbard Samurai (Saya-zamurai) (2010)

  Hitoshi Matsumoto munkásságát mifelénk csak a keleti mozik megszállott rajongói ismerik. Majd két évtizeden át a televízióban tevékenykedett, a vígjátékok területén. Első játékfilmje 2007-ben a "Big Man Japan" volt, amit külföldön jobban fogadtak, mint odahaza.

In Memoriam Kurosawa Akira: The Lower Depths (Donzoko) (1957)

In Memoriam Kurosawa Akira: The Lower Depths (Donzoko) (1957)

In Memoriam Kurosawa Akira: The Lower Depths (Donzoko) (1957)iMDBEgy furcsa, szedett-vedett közösség életébe nyerhetünk betekintést, akik valamennyien a társadalom legalsóbb rétegeibe tartoznak, van köztük tolvaj, egy alkoholistává lett egykori kabuki színész, egy lecsúszott kézműves, egy...

The Devil's Temple (Oni no sumu yakata) (1969)

The Devil's Temple  (Oni no sumu yakata) (1969)

    Egy újabb mozi a Daei archívumból, amely nem a szokványfilmek útját választotta. A rendezője az a Misumi Kenji, akit a kalandfilmjei tettek ismertté a világban. Már próbáltam néhányszor írni arról más ismertetők „ürügyén”, hogy azért...

Rendőrsztori (Ging Chaat Goo Si) (1985)

Rendőrsztori (Ging Chaat Goo Si) (1985)

Chan Ka Kui (Jackie Chan) egy hongkongi rendőr, aki egy drogdíler banda rajtaütésére szervezett akcióban elkapja a banda vezérét. A vezért, John Ko-t (Charlie Cho) előzetes letartóztatásba helyezik, a titkárnőjét, Selina Fong-ot ({Brigitte Lin}) viszont...