belépés∆

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

A vietnami háborúról az átlagembernek leginkább az amerikai filmipar szolgált információval. Valószínűleg mindenki fel tud sorolni jópár, az akkori eseményekkel foglalkozó alkotást, amik között éppúgy akadnak kultfilmek, mind hatalmas sikert aratott, nemzetközi visszhangot is kiváltó darabok. A háború természetesen az ázsiai (elsősorban a hongkongi) filmiparban dolgozók fantáziáját is megmozgatta, ám magát a háborút kevesen filmesítették meg, inkább csak az események farvizén evező emberek életútján keresztül szemléltették (lásd John Woo Bullet in the Head-jét). Sammo Hung azonban 1987-ben egy egész korrekt kis akciófilmet készített, aminek egyik legfőbb érdekessége, hogy egyszerre kritizálja mindkét oldalt.

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

A forgatókönyvet feltehetően a Piszkos tizenkettő ihlette, hiszen az amerikai kormányzat összeszed jópár, a helyi börtönökben sínylődő kínai elítéltet és azt a feladatot bízza rájuk, hogy miután átestek egy kiképzésen, Vietnamban semmisítsenek meg egy fegyverraktárt, nehogy az északiak kezére kerüljön. Az akció során pedig, ahogy az már lenni szokott, a kis csapat, akikhez néhány furcsa szerzet is csapódik, szépen fogyogat, visszaút pedig nincs. Az amerikai kormány pedig ha teljesíti a csapat a feladatát, ha megsemmisül, mindenképpen jól jár...

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

A sztori számtalan apró érdekességet rejt magában, amik többsége ugyan ismerős lehet már innen-onnan, de így együtt talán még nem láthattuk őket. Az alig másfél órába sikeresen belezsúfolták a háború borzalmainak bemutatását (pl. gyerek katonák érdekesen szórakoznak), a kambodzsai gerillanők fanatizmusát, a csapat vezetőjének küldetéstudatát, a háború farvizén evező csempészek kínjait, a kémek akcióit és lebukását, stb. stb.

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

Sajnos hamar kiszúrható, hogy Sammo elsősorban akciófilmben utazik, a drámához pedig Wong Jing-hez hasonlóan nem ért túlzottan. A karakterei kisarkítottak, emiatt kevéssé hitelesek, jobban illenének egy vígjátékhoz, mint komoly háborús filmhez, akárcsak a rosszul adagolt, ráadásul eléggé gyenge humor, ami a legváratlanabb pillanatokban kerül elő.

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

Mindezeket bőven ellensúlyozza viszont a látványt mindenek fölé emelő akciójelenetek kidolgozottsága. Mind a látványos pirotechnikai eszközökkel feltuningolt lövöldözős jelenetek, mind az állítólag full contactban lejátszott, tökéletes akciókoreográfiát felvonultató, a legjobban sikerüt pillanatokat természetesen lassítva bemutató kungfu bunyók növelik a feszültséget.

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

Ebből is látszik, hogy relatíve nagy költségvetés állt a rendelkezésre, amiből bőven telt arra is, hogy külföldön forgassák le a szukséges jeleneteket. Igaz ugyan, hogy az USA helyett Kanadában, Vietnam helyett pedig a Fülöp-szigetek dzsungeleiben forgattak, a lényegen azonban mindez nem változtat. A kisebb-nagyobb szerepekben feltűnő akciósztárok mennyisége pedig kis túlzással világrekordként is felfogható.

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

Ha néhányuk csak néhány pillanatra is, de feltűnik Kurata Yasuaki, Dick Wei, Yuen Woo-Ping, Corey Yuen, Yuen Wah, Wu Ma, Chin Ka Lok, a főbb szerepeket pedig olyan nevek alakítják, mint maga Sammo Hung, aki a szerep kedvéért 3 hónapig diétázott, hogy egy komoly akcióhoz nem illő testmérete fogyjon egy kicsit, valamint a kissé röhejes frizurájú Yuen Biao, a jéghideg tiszt szerepére tökéletes Lam Ching-Ying, valamint a gerilla öltözékben is szemrevaló Joyce Godenzi.Az Eastern Condors-t leginkább úgy lehetne jellemezni, mint Jackie Chan Crime Story-ját, azaz egy ritka komoly hangvételű alkotás Sammo leginkább könnyed szösszeneteket felvonultató filmográfiájában. Már csak ezért is érdemes a figyelemre!

iMDB


Trailer

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sex & Love Taste Good (Masitneun sex geurigo sarang) (2003)

Sex & Love Taste Good (Masitneun sex geurigo sarang) (2003)

  Man-dae Bong első és (legalábbis az iMDB szerint) eddigi egyetlen (Sweet love and sex címen is ismert) filmje egy pár életét mutatja be a megismerkedésüktől kezdődően. A sztori röviden szex, alvás, munka, evés, aztán az...

Yakushimaru Hiroko

Yakushimaru Hiroko

Yakushimaru Hiroko (薬師丸ひろ子)Yakushimaru Hiroko 1964 június 9-én született Tokyo-ban. Iskoláit is itt végezte, az Aoyama Általános Iskola után középfokú tanulmányait az Aoyama Középiskolában és a Yashio Toukou-ban folytatta, majd a Tamagawa Egyetemen diplomázott angol és...