belépés∆

Doctor Vampire (Geung see yee saang) (1991)

Doctor Vampire (Geung see yee saang) (1991)

1991-re már szép lassan kezdett leáldozni az idétlenül ugráló vámpírokról forgatott horror vígjátékoknak. A legnagyobb sikereket aratott darabokat egytől egyig a 80-as évek második felében készítették és szép lassan a közönség is kezdett ráunni a témára, így időszerűvé vált, hogy vagy abbahagyják az egészet, vagy megpróbálják új ötletekkel felfrissíteni az egyébként meglehetősen egyszerű alapokon nyugvó sztorikat. A Robotrix rendezője, Jamie Luk, akinek egyébként volt már tapasztalata a kísértetetes horrorokkal a ’88-as Ghost in the House kapcsán, a legjobb és egyben leginkább nézőcsalogató aprósággal igyekezett feldobni filmjét, mégpedig azzal, hogy a vámpír szerepére Hongkong egyik legvonzóbb színésznőjét, Ellen Chan-t kérte fel.

Doctor Vampire (Geung see yee saang) (1991)

Persze azért igyekezett más jópofa dolgokkal is felkészülni. Ugyan semmi újat nem jelent, de a Doctor Vampire a jelenben játszódik, így a különféle buddhista-taoista szelleműző praktikák helyett a modern ember idétlen hozzáállását figurázzák ki a témához. A történet nagyjából annyi, hogy egy hongkongi orvos valahol Angliában elkeveredik egy kastélyba, ahol kísértetek tanyáznak, bár ő erről nem tud semmit sem. Természetesen összeakad egy kínai vámpírral, a gyönyörű Alice-szel, akit „megment” egy „úriember” karmai közül, majd egy-két sikamlósabb jelenetet követően hazamegy Hongkongba. A vámpírok vezére azonban a kínai férfi vérére is pályázik, így utána küldi Alice-t, hogy szerezze vissza a számára.

Doctor Vampire (Geung see yee saang) (1991)

Aki már jópár, a 80-as évek második felében forgatott, nem a verekedésekre építő HK akcióvígjátékot látott, az nagyjából tudja is, hogy mire számíthat a sztori során. Ahogy halad előre a történet, úgy lesznek egyre elvetemültebbek a poénok (akárcsak az Operation Pink Squad 2 esetén) és úgy válnak egyre inkább extrémebbé a felhasznált ötletek is (a vámpírvacsora a „borozással” zseniális). Maga a sztori egyébként a korábbi vámpíros filmekhez hasonlóan sokkal inkább vígjáték, ezúttal megtűzdelve még némi romantikával is, mint horror, ugyanis egyáltalán nem félelmetes, az annak szánt részek pedig egyértelműen szórakoztatóak. Érdemes még megemlíteni a korábbi vámpíros sztorik jellegzetességeinek kikarikírozását a minden eddiginél bénább szerzetestől kezdve a poénból ugrándozó dokiig.

Doctor Vampire (Geung see yee saang) (1991)

A színészi játékra nem érdemes túl sok szót pazarolni, hiszen az efféle alkotások nem a lenyűgöző karakterábrázolásokról szoktak híressé válni. Szinte mindegyik aktorról elmondható, hogy a hongkongi vígjátékokban megszokott túljátszott, kisarkított karaktert hozza, ami alól egyedül Ellen Chan kivétel, persze mindez nem véletlen, hiszen idétlen figurát alakítva nem lenne igéző. A többiek között a mindig csak mellékszerepet kapó Shing Fui-On-t és a ’89-es majdnem Miss HK Sheila Chan-t leszámítva nincs ismertebb név, míg a fehér vámpírok szerepére sikerült valóban nem túl bizalomgerjesztő fizimiskájú embereket találni, az Ellen Chan mellett valóságos „tonna-donnának” ható Lorraine Kibble és a végig vicsorgó Peter Kjaer sem az a típus, akivel szívesen futna össze az ember egy kihalt éjszakai utcán.

Doctor Vampire (Geung see yee saang) (1991)

Összességében tehát a Doctor Vampire nem tartozik a kiemelkedő darabok közé, ám az egyszer nézhető, szórakoztató, túl sok agyat nem igénylő filmek között simán megállja a helyét. Ugyan nem hozza azt a színvonalat, amit a Mr. Vampire sorozat legjobbjai, de azért így is vannak benne szép számmal olyan ötletek, amik miatt érdemes rászánni az időt. A záró csata jópofa akciókoreográfiái, a korabeli HK akciókra jellemző, vicces CG és persze nem utolsósorban Ellen Chan szépsége épp elég érv lehet minderre.

iMDB

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-09-08 23:36
Nézhető, helyenként poénos, de tényleg csak Ellen Chan miatt érdemes rászánni az időt. ;-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ezen az oldalon ritkán szoktuk kényeztetni az anime rajongókat. Bízom benne, ezúttal elnyerjük a tetszésüket, mert a kedvenc műfajuk egy igazi klasszikusa kerül terítékre.

Shimura Takashi (1905-1982)

Shimura Takashi (1905-1982)

Shimura Takashi (志村 喬)Shimura Takashi Shimazaki Shouji néven született 1905 március 12-én egy Ikuno nevű településen. Régi szamuráj családból származott. Az egyetem elvégzése után a Július Színházban (Shichigatsu-za) kezdett színészettel foglalkozni, majd 1930-ban egy profi...

She, the ultimate weapon (Saishuu heiki kanojo) (2005)

She, the ultimate weapon (Saishuu heiki kanojo) (2005)

She, the ultimate weapon (最終兵器彼女) (2005) iMDB  

Candy Rain (Hua chi liao na nui hai) (2008)

Candy Rain (Hua chi liao na nui hai) (2008)

 Valós alapokon nyugvó, leszbikus románcok, elsőfilmes rendező és jópár helyi popsztár. Röviden ennyi a lényege Chen Hung-i debütálásának. Érdekes módon a tajvani filmesektől sem idegen a mássággal kapcsolatos sztorik adaptálása, elég csak megemlékezni a...