belépés∆

Fatal Move (2008)

Fatal Move (2008)

Ha a különféle harcművészeti filmeket nem számítjuk, mi más is lehetne „hongkongiasabb” téma, mint egy igazi, a triádok belső harcait bemutató, látványos akciójelenetekkel telepakolt dráma? Ha csak ezt nézzük, valamint tudatában vagyunk annak is, hogy elég nagy költségvetésből, hatalmas sztárparádét felvonultatva, minden téren grandiózusságra törekedve forgatták le a Fatal Move-t, akár az év egyik legnagyobb durranása is lehetne. Sajnos azonban ez egyáltalán nem így van, ami leginkább egy bizonyos Dennis Law hibája.

Fatal Move (2008)

Hogy az úriember neve nem túlságosan ismerős? Ez nem véletlen, emberünk ugyanis elsősorban producerként tevékenykedik, 2005 óta Johnnie To MilkyWay nevű cégével is szoros kötelékben, aminek köszönhetően számos kapcsolatra szert tett. Persze rendezőként is próbálkozott már korábban, debütáló munkája, a The Unusual Youth mára feledésbe merült, a Love @ First Note egy jópofa tinédzserfilm volt, amit a benne szereplő fiatal sztárok és a zene elvitt a hátán, míg az angol címet tekintve e film elődje, a Fatal Contact sem volt rendezői szemmel nézve nehéz, hiszen úgyis Wu Jing bunyói miatt nézte meg mindenki. Law tehát számottevő rendezői tapasztalat nélkül, azonban jókora pénzmennyiség birtokában arra az elhatározásra jutott, hogy épp itt az ideje bemutatnia, mire is képes egy blockbuster rendezői székében.

Fatal Move (2008)

Az angol nyelvű kommentárok szerint az eredeti terve az volt, hogy Wilson Yip S.P.L.-jének kvázi folytatását készíti el, jobban mondva prequel-jét, azonban mivel sehogyan sem jött rá, hogy hogyan kellene ezt megvalósítani, végülis egy különálló sztorit fabrikált össze (mondanom sem kell, hogy ő volt a forgatókönyvíró is) úgy, hogy Donnie Yen-t leszámítva az S.P.L. szinte összes szereplőjét leszerződtette. A sztori pedig a szokásos, azaz egy hanyatlóban levő banda berkein belül zajló hatalmi harcok körül bonyolódnak a szálak, valamint a bandára vadászó rendőrök hétköznapjaiba is kapunk némi betekintést. Más nézőpontból szemlélve a dolgokat, úgyis el lehet mesélni a szinopszist, hogy amennyiben bárkinek bármiféle baja van a másikkal, akkor vagy lelövi, vagy leszúrja. Nem túl fantáziadús...

Fatal Move (2008)

Law úr rendezői képességeinek hiánya sajnos elég hamar feltűnik. Egyrészt már a legelejétől kezdve látszik, hogy túlságosan is nagyot akart fogni, rengeteg a szereplő, akik bemutatására alig van idő, a néző sokáig azt se tudja, ki kicsoda, csak annyit lát, hogy aprítják egymást rendesen. Aztán idővel tisztul a kép és onnantól kezdve már azon lehet bosszankodni, hogy a tempó borzasztó lassú, ami unalmassá teszi az egészet, a néző pedig heves ásítási rohamokkal kűzd.

Fatal Move (2008)

Aztán jön az első akciójelenet és az újabb döbbenet. Az, hogy Wu Jing egy karddal szépen kivégez egy kisebbfajta hadsereghez elegendő embert, az még hagyján, meg még az is, hogy az eset nem kavar botrányt, a rendőrök se lesznek tőle idegesebbek, amellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni, hogy az ezúttal operatőrként dolgozó Herman Yau és stábja CG trükkökkel „színesítette” a látványt. Ami ettől borzasztó gagyi és hiteltelen lett, ugyanis a jó régi Duke Nukem játékot idéző fröccsenő CG vér, a leszakadó pixelkezek, a röpködő digitális ujjak, meg a többi látványa finoman szólva illúzióromboló. Miért kellett vajon ezt erőltetni, amikor ott volt a szereplők között Wu Jing, aki simán be tudott volna mutatni életszerűbb bunyókat is?

Fatal Move (2008)

De Law nem elégedett meg ennyivel. Meg is akarta botránkoztatni a nézőt, azt szerette volna elérni, hogy filmje a brutalitásról maradjon emlékezetes. Ennek elérése érdekében be is vetett mindent, amit hűen szemléltet, hogy a film category III besorolást kapott. Nálam személy szerint egy jelenet erejéig sikerrel is járt, mégpedig az egyik nő vallatásával. Szegény Pinky Cheung az ilyesmi jelenetekben mindig nagyon rosszul jár, de ez most valóban nehezen nézhető volt. A többi brutalizálás elsősorban a bunyóknál van jelen, de azok nagyon hiteltelenek, így tulajdonképpen említésre sem érdemesek.

Fatal Move (2008)

Amit nagyon nem értettem, az a rendőrök munkájának bemutatása. Ők elsősorban azért vannak, hogy legyenek, teljesen erőtlenek, mindenhonnan elkésnek, stb. Ez még rendben is lenne, azonban a Fatal Move-ban is előjön az egyik legérthetetlenebb HK filmes klisé, amit egyszerűen nem tudok hova tenni. Van egy jelenet, amikor bevetik az SDU-t és a sokéves kiképzésen átesett, korszerű fegyverzettel ellátott profi kommandósokat pár triádos harcos úgy, ahogy van, szétveri. Na persze... Én a HK rendőrség helyében már rég reklamáltam volna, hogy a filmekben mindig komplett idiótának ábrázolják az elitalakulatukat és hogy ez azért így nincs rendjén. Másrészt a rendőrök között van a legtöbb töltelékszereplő, akiknek tulajdonképpen az a feladatuk, hogy a néző sajnálja őket, amikor elhaláloznak. Teljesen elbaltázott törekvés, akárcsak a néha hirtelen felbukkanó humorosnak szánt pillanatok, amik annyira vérszegények, hogy az már fájdalmas.

Fatal Move (2008)

Dennis Law borítékolhatóan nem az utolsó blockbuster próbálkozása tehát teljesen félresikerült, elrontott munka, amin nagyon látszik a hozzá nem értés. Tökéletes példa arra, hogy hiába gazdálkodik valaki óriási költségvetésből, hiába van remek stábja a kamera mindkét oldalán (csak néhány név ízelítőül: az operatőr ugye Herman Yau, az akciókoreográfus Chi Li Chung, a zene Tommy Wai munkája, a kedvencem a stábból pedig a „tea lady”, Lam Lai Bing, míg a színészek közül a MilkyWay filmek szinte teljes felhozatala jelen van olyan nevekkel, mint Simon Yam, Maggie Siu, Lam Suet, Hui Shiu Hung, Cheung Siu-Fai, továbbá Sammo Hung, Kelly Chu, Danny Lee, Wu Jing, Pinky Cheung, stb.), hiába dolgoz fel olyan témát, amit már rutinból is meg lehet valósítani, ha nincs elég tapasztalata, vagy éppen tehetségtelen, akkor a végeredmény nézhetetlen lesz. Ja, majdnem elfelejtettem. Van egy Wu Jing-Sammo harc is a történet során. A minőségével kapcsolatos véleményem kitalálását azonban a fentiek olvasása után az olvasóra bízom. Zárszóként pedig egy Law úrhoz intézett költői kérdés: nem lehetne legközelebb inkább a Love @ Second Note-t leforgatni, ezúttal a cuki Stephy Tang főszereplésével?

iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#7 edisonae86 2008-08-07 12:47
Esetleg ehhez tud vki magyar feliratot? :-?
#6 YEZy 2008-06-04 21:02
Ha nem Wu Jing, akkor Nic Tse, Shawn Yue, Daniel Wu, stb... Van azért választék rajta kívül is. :-) Ha pedig azt is hozzáteszem, hogy az akció filmek egyik legnagyobb istene, Chow Yun-Fat életében nem kungfuzott egyik filmjében sem (emlékeim szerint), akkor azért mindenképpen van mód arra, hogy a mai sztárokból is nagy akcióhősöket gyártsanak.
A CG az egy más téma. Én személy szerint gyűlölöm, szvsz döntse el mindenki, hogy rajzfilmet, vagy élőszereplős filmet akar csinálni, de sajnos egyre nyilvánvalóbb a térhódítása. Mondjuk amíg nem a CG-t teszik a középpontba, addig emészthető (pl. az An Empress and the Warriors-ban a tájképeknél használták leginkább, meg a nagy hadsereges jeleneteknél, de ott még belefért), de ebben a filmben finoman fogalmazva is nagyon gáz volt, akárcsak a Hong Kong Bronx-ban, bár ott a képregényszerű harcok miatt még akár stílusosnak is tarthatják egyesek.
#5 fea 2008-06-04 20:03
Csak sajna Wu Jing köré nem nagyon lehet építeni, mert zero karakterrel, meg karizmával rendelkezik. Ha lenne jobb nála, gondolom (remélem) azt futtatnák. CG meg kell, oldschool filmekből nyilván nem tudnak megélni, a piac ezt diktálja, menni kell. Persze az kérdés, hogy mennyi és milyen az a CG... Ezt meg kell tanulni, ahhoz meg csinálni kell, vagy hívsz amcsi szakembereket, mint Bong Joon-ho a Hosthoz.
Törekvés van, nem írom le a hongkongi akciót, bármennyire úgy tűnik. Csak ez most egy mélypont volt. Remélem lejjebb nem megy.
#4 YEZy 2008-06-04 19:42
A HK akciónak az a legnagyobb baja, hogy folyton meg akarják újítani, sokszor mindenféle érzék nélkül (lásd Bullet & Brain még e film mellett). Mi a fenének kell teljesen elhagyni azt, ami eddig működött? Azt mondják, a fiatal színészek között sok a popsztár, akik nem tudnak bunyózni, ezért kell a sok hűhó melléjük. Ez egy baromság. 15 éve is popsztárok voltak a főszereplők Andy Lau-tól kezdve Aaron Kwok-on keresztül egészen Leslie Cheung-ig, mégis tudtak tökös akciójeleneteke t kidolgozni. Ezt ugyanúgy ma is meg lehet csinálni, főleg azért, mert ugyanazok az akciókoreográfu sok, mint akkor. Én a legnagyobb hibát abban látom, hogy sajnos ott is megy az amerikamajmolás és ha a jenkik CG trükköznek, akkor HK-nak is be kell mutatnia, hogy ők is tudnak ilyet. Ha ez nem lenne, akkor egész korrekt kis akciókat hoznának össze továbbra is. Főleg ennek tükrében értékelem fel így utólag az Invisible Target-et, amiben csak pont annyira vették igénybe a CG-t, amennyire szükséges volt, a bunyóknál viszont egyáltalán nem.
Ja és még valami. Sammo-t, Simon Yam-et, meg a többi jócskán 50 feletti sztárt már nem kellene akció terén erőltetni, helyettük inkább Wu Jing karaktere köré kellett volna kihegyezni a sztorit. Úgy még a rendezőnek is könnyebb dolga lett volna és simán kiadhatta volna a filmet Fatal Contact 2-ként is.
#3 edisonae86 2008-06-04 18:40
Hát igen abban tényleg igazad van hogy ez a "beépített rendőrös - bosszúállós magányos zsarus" sztori már nagyon lerágott csont, meg már bosszantóan unalmas tud lenni, de én konkrétan magára az akciók kivitelezésére gondoltam. Hihetetlen hogy a lőfegyver milyen jól áll az ázsiaiak kezében, nagyon élvezetes módon koreografálják meg az akciójeleneteke t, legyen kung- vagy gun fu. Teljesen más a gondolkodás mód mint nyugaton, ezért imádom annyira az ázsiai filmeket. Mindig lenyűgöznek. Szóval Media Asia 4ever (Most nem a studióra gondoltam hanem az ázsiai médiakultúrára :-) )

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)iMDBA hongkongi film aranykorának 1993-ban vetett véget az amerikai filmek mindent elsöprő hegemóniája, először a Jurassic Park „képében”, letaszítva a nézettségi listák elejéről a hazai produkciókat. A hanyatlás során...

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

Rengeteg olyan film kerülhet a mániákus filmrajongók látókörébe, amik a cím és a főszereplők, esetleg az elborult plakát vagy DVD borító miatt sokat sejtetőnek, különlegesnek tűnnek, aztán már az első fél óra után kiderül róluk,...

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akats…

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akatsuki no shito) (1982)

Magányos hősünk, a hegyvidéket járó „Tél-tavasz-nyár-ősz” nevű roninunk újra felbukkant, és ismét belekeveredik az események  sűrűjébe. Neki baj, nekünk viszont szerencse, mert  ebből izgalmas történet alakul ki.

Tokyo Friends: The Movie (2006)

Tokyo Friends: The Movie (2006)

東京フレンズ: The Movie (2006)iMDBAz utóbbi időben Japánban is divatba jöttek a popsztárok által készített, zenével kapcsolatos filmek. Az, hogy egy zenész színészi pályára lép, természetesen már régóta megszokott dolog a szigetországban is, azonban kifejezetten (pop)zenei...