belépés∆

Super Model (2004)

Super Model (2004)

Mi más is lehetne ideálisabb kiparodizálandó téma egy harsány hongkongi vígjáték számára, mint a színes csillogással teli, ám lényegi tartalommal feltehetően nem bíró szupermodellek világa? Természetesen nem a nőket, hanem a divat világában tevékenykedő férfiakat állította pellengérre a főszerepet alakító Ronald Cheng és az ötletgazda, egyben rendező Vincent Kok, ám sajnos, vagy szerencsére (ízléstől függően) megmaradtak a kommersz komédiánál, nem akartak, vagy nem voltak képesek olyan elvetemült forgatókönyvet összehozni, ami a hongkongi komédiakirálynak, Stephen Chow-nak általában sikerülni szokott.

Super Model (2004)

Korábban már jópár, elsősorban a romantikus vígjáték műfajba tartozó filmnél felmerült a „hongkongi gagyi” kifejezés és bizony a Super Model-re is ráhúzható. Minden megvan ugyanis benne, ami egy könnyen felejthető, ám többé-kevésbé szórakoztató kommersz alkotáshoz szükséges, a híres sztárok cameo szerepeitől kezdve a fárasztó, ám nem túlságosan extrém poénokon keresztül a meglehetősen sablonos történetig.

Super Model (2004)

A sztori főhőse Mandom, a szupermodell, aki egy debil fenyegető levelet kap és ezután rendőri védelemben részesül. A testőréül a csúnyácska Karena-t jelöli ki a felügyelő, ám az eredetileg egymást ki nem állható páros kapcsolata (ki hitte volna) a történet előrehaladtával megváltozik. Közben közeledik a modellkirály választás, ahol a regnáló, ám már kiöregedőfélben levő király utódja kerül kiválasztásra. Természetesen Mandom is indulni akar, hiszen ő a nagy esélyes, ám fő riválisa, Fantasy és kis csapata ott próbál keresztbe tenni neki, ahol csak tud.

Super Model (2004)

A körítés terén elsőosztályú munkát végzett a kis csapat. A modellvilágot kikarikírozó dolgok, mint a röhejes frizuradivatok, a bohócok öltözetére emlékeztető idétlenül rikító színekben pompázó ruhák és a gyermeteg lelkű figurák (elsősorban a „főgonosz” Fantasyé) mind mind jól el lettek találva. Mandom karakterét afféle „dokumentumfilmes” bevágásokkal olyan hírességek „istenítik”, mint Tony Leung Chiu-Wai, Sandra Ng, Kelly Chen Wai-Lam és Shawn Yue, továbbá egy cameo szerep erejéig egy igazi, modellként is befutott sztár, Alex Fong Lik-Sun is megjelenik benne.

Super Model (2004)

Ami viszont jócskán lehúzza a színvonalat, az a humor terén a merészség hiánya. Túlságosan is triviális poénokkal igyekeznek szórakoztatni a nézőket, valamint a kantoni nyelvet nem értők számára a „mou lei tou” gegek intenzív használata sem nyújtja azt, mint a helyi nézőknek. Érezhető továbbá az a törekvés is, hogy afféle Stephen Chow humort szerettek volna már-már görcsösen belevinni a sztoriba, ám sem Ronald Cheng, sem Vincent Kok nem rendelkezik olyan elvetemült elmével, mint a nagy hongkongi nevettető, így igazán ütős ötlet alig lelhető fel a történet során. Néhány valóban nevetésre ingerlő jelenet azért akad (az esküvői „játék” és a kutya „levágásának” imitálása nem rossz), de ezek mennyisége messze van attól, hogy egy igazi, emlékezetes vígjáték váljon a Super Model-ből.

Super Model (2004)

Mint a legtöbb HK komédiában, a színészi játék nagyon harsány, de ezzel nincs is semmi probléma, hiszen ez már szinte alapkövetelmény. Ronald Cheng a tőle megszokott, kicsit görcsös játékot hozza, Sammy Leung rettenetesen ripacs, mint mindig és Sam Lee sem ezzel az alakításával fog büszkélkedni pályafutása lezárása után. A női főszereplő, Karena Lam csinos, de semmi extra, míg a további szereplők között olyan nevek vannak, mint Rain Li, Kenny Bee és Cheung Tat-Ming, de nincs terük arra, hogy bemutassák, mire is képesek, persze egy komédia nem is igazán alkalmas erre.

Super Model (2004)

A Super Model összességében tehát egy átlagos hongkongi vígjáték, amiből hiányzik az a plusz, amit Stephen Chow általában képes volt beletenni a saját blődlijeibe. Nézhető, de mivel vannak ennél sokkal jobb ázsiai filmek is, így nyugodt szívvel ki lehet hagyni.

iMDB


A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

Ahogyan a posztert nézegetve is lazán kikövetkeztethető, ez bizony egy vérbeli, klasszikus helyzetkomikumokkal telezsúfolt vígjáték, sok-sok Wong Jing jellegzetességgel. A rendező neve talán elriaszthat egyeseket a filmtől, de véleményem szerint inkább ne tegyék ezt,...

Andrew Lau Wai-Keung

Andrew Lau Wai-Keung

Andrew Lau Wai-Keung (刘伟强)Andrew Lau 1960 április 4-én született Hongkongban. Már kora gyerekkorától kezdve rajongott a fotózásért. Érettségi után filmipari karrierjét a Shaw Brothers stúdióban kezdte cinematográfus asszisztensként. Elhivatottságának és kemény munkájának köszönhetően 1985-ben már...

Jab We Met (2007)

Jab We Met (2007)

Ezen sorok írásakor a film épp 8.0-án áll az imdb értékítélete szerint, ami valljuk be, bollywoodi darabtól szép teljesítmény. (Ne értsen félre a kedves olvasó, nem mondom én, hogy a fentebb nevezett oldal tévedhetetlen lenne,...

A war named desire (Oi yue shing) (2000)

A war named desire (Oi yue shing) (2000)

A war named desire (Oi yue shing) (2000)iMDBEgy fiatal hongkongi férfi, Jones Fong a barátnőjével együtt elindul Thaiföldre, a kambodzsai határ mellé, hogy felkeresse bátyját, akiről annyi emléke van, hogy 15 évvel ezelőtt elvett a...