belépés∆

CJ7 (2008)

 CJ7 (2008)

Nem is bonyolítanám túl a bevezetőt: négy év várakozás után végre megjelent az új Stephen Chow film, a CJ7!

Szokásomtól eltérően egyből a konklúzióval kezdeném: Chow öregszik. Hogy megérdemli-e végre a „mester” jelzőt, mely egy idősödő emberhez jobban illik, de valójában rajongói már régen ráragasztottak, az viszont más kérdés. A CJ7 azonban sokaknak megadja majd rá a választ.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

Mit is akarhat egy színész-rendező, aki utóbbi két filmjével, a Shaolin Soccer-rel és a Kung Fu Hustle-lel már elért a csúcsra? Túlszárnyalni előző sikereit, és remekművet alkotni? Lehet. Még sokkal több pénzt keresni? Naná! A kettőt egyszerre? Ez talán a legnehezebb út, de Chow így döntött. Nem is bízott semmit a véletlenre, s az elmúlt évtizedben tőle megszokott tempót visszafogva minden eddiginél több időt töltött filmje elkészítésével. Míg annak idején évente prezentált egy mozit, az ezredforduló óta erősen lelassult: a Shaolin Soccer elkészítése 2 évet, a Kung Fu Hustle 3-at, míg a CJ7 négy kerek esztendőt emésztett fel az ő és rajongói drága idejéből.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

Mindez sajnos nem látszik a történeten, ami valójában Spielberg ET-jének adaptációja. Egy szegény sorban élő  apa (Chow) mindent megtesz, hogy előteremtse fia minőségi taníttatásához a pénzt, ami nem egyszerű feladat, hiszen alkalmi munkából él, egészen pontosan toronyház-építkezésen hajtja szét magát a végsőkig. A tandíj kifizetése után azonban nem sok pénzük marad, így a fiának koszosan, rongyosan kell szembenéznie az elit iskola dúsgazdag tanulóival. Nyomorúságos életük azonban gyökerestől megváltozik, mikor a közeli szeméttelepen az apa egy UFO-ra lel, akarom mondani egy kis zöld labdára, ami később életre kel, hogy segítse, vagy éppen bonyodalmakba keverje őket.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

Tehát egyértelműen egy kis családi mozit kapunk, amibe a fentebb említett sci-fin kívül a rendező még sok más elemet is kevert. Találkozhatunk James Bondos akciókkal, egy snitt erejéig komplett jelenettel a Hetedik Érzékből, Johnnie To is kap egy fricskát, de ami a legfontosabb, Chow saját munkáira is utalt. És ez az, ami kiemeli a filmet a buta gyerekmozik tengeréből, hiszen egyértelműen látszik rajta a rendező keze-nyoma, sajátos humora és könnyedén felfedezhetőek a csak rá jellemző stiláris elemek. Kisarkított karakterek, élen az örök-vesztes, lúzer és földönfutó, mindig a saját nevén játszó Chow-val. Néhol igen gusztustalan, de rendkívül kidolgozott humor, ahol a rendező maximalizmusa miatt minden viccnek ülnie kell. És persze a friss husi, egy újabb ismeretlen bombázó, akit a mester szokásához híven felkarolt, s ezek után nyilván még jó pár filmben látni fogjuk. Ez az, ami a székében tartja a nézőt annál a mélyszántásnál, mikor a dramaturgiailag rendkívül jól felépített filmben hirtelen megjelenik egy ízig-vérig merchandise figura, egy Pikachu-ból, egy Teddy mackóból, egy Hello Kitty-ből, egy terrierből, na meg egy takonylabdából összegyúrt űrlény. Az ő egyedüli feladata ugyanis az, hogy ha a fene-fenét eszik is, a családnak egyből az legyen az első dolga, ha elhagyja a pláza-mozit, hogy bemenjen a legközelebbi játékboltba és megvegye a gyereknek a sorozatgyártott változatot. Ezt nehezen veszi be egy 14 év feletti férfiember, de el kell ismernem, hogy tesztközönségemnél – egy felnőtt és egy fiatalkorú hölgyeménynél - igenis hatásos volt, úgyhogy fejet kell hajtanom a kreatív csapat előtt.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

A cukifaktort egyébként még tovább növelte a gyerek főszereplő, egy kislány, aki érdekes módon fiú szerepben sziporkázott. Sokat gondolkoztam, hogy ennek mi lehetett az oka, és az én verzióm az, hogy ezzel a transzneműséggel egyrészt mindkét nem képviselőit szerették volna megfogni, másrészről pedig magát a fiú szereplőt akarták minél aranyosabbá és szerethetőbbé tenni. Mindemellett a lányka hatalmas tehetség, és jóval több játékidőt is kapott, mint a Főnök, ami minden más esetben megbocsáthatatlan lett volna.

S hogy ezekből a gondolatokból hogyan vontam le Chow korára tett következtetéseimet? Először is egyértelmű, hogy az öreg szentimentálissá vált, ezt tisztán igazolja a gyerekfilm ténye. Másrészről a nyugdíjas éveit is be akarta biztosítani, hiszen a film felfogható egy hatalmas reklámként is. Végül pedig az igényesség is átüt, a rászánt idő és a törekvés, hogy túlszárnyalja magát, s majdnem sikerült is neki. De a CJ7 nem lett jobb, mint a korábbi filmjei (de azért hangsúlyoznám, hogy megüti azok színvonalát), ennyi munka és várakozás után többet vártunk volna. Nem lehetne ismét évente készíteni egy mozit, Mr. Chow?

(imdb

 

Hozzászólások   

#12 Barabasi Beatrix 2009-09-30 20:08
Imadom ezt a pasit, szeretem a filmjeit is , ezt is... es a polcomon itt van Qizai is :)
#11 YEZy 2008-05-28 09:20
"elnézést a kirohanásomért, kicsit felbosszantotta k a kommentek.. "

Nincs semmi gond, erre valók a hozzászólások, hogy mindenki megossza a többiekkel a véleményét. Így idekerült a tiéd is, ami lehet, hogy többek számára is meghozza a lelkesedést, hogy megnézzék a filmet. 8) Stephen Chow legjobbja egyébként a Love on Delivery, úgyhogy ha szereted a humorát, akkor azt mindenképpen érdemes beszerezni valahonnan. :-)
#10 Guest 2008-05-28 02:13
Hmm..lehet, hogy engem azért érintett mélyebben a film, mert volt hasonló élményem..nem tudom..(nem idegen űrlénykuityát kapatam, mielőtt megkérdeznéd) :-) De..hmm...én nagyon rég sírtam el magam filmen, és most ez a helyzet állt elő...nyilván, ez én vagyok.
elnézést a kirohanásomért, kicsit felbosszantotta k a kommentek..
ÉS persze, igaz, Chow maga egy érdekes ..hmm.. mondjuk, "skatulya".
De ezzel szerintem valami szépet csinált...
a kung fu hustle, csak egy jó poénos, látványos mozi volt..nekem legalábbis...de ez a film..több volt..sokkal több..
nos,csak ennyit akartam.
Tisztelettel:
Kain
#9 fea 2008-05-27 01:49
Igazad van, Chow-t beskatulyáztuk/ tam, de nem abba a kategóriába, amit te leírsz. Chow saját maga skatulyája. :-)
Túlzottan sok vagy mély mondanivalót nem találtam a filmben, de természetesen tiszteletben tartom a véleményed. Mint írtam, nem rossz film ez, de nem is olyan átütő, hogy megérte volna a várkakozást. Ennyi problémám volt vele.
#8 Guest 2008-05-27 01:26
Lehet, hogy meg leszek kövezve, de senkivel nem értek egyet,aki eddig hozzászólt a filmhez.Szerint em nagyon jó film lett.Végfre valami értelmes is,nem csak a kung-fu baromságok.Félr eértés ne essék, sztem Chow többi filmjét is,de ez a legjobb véleményem szerint.Szerint em nektek azért nem jött be annyira,mert elkövettetétek azt a hibát,mint általában:Chowt beskatulyáztáto k kungfus akciós verekedős szuperfaszis rendezőnek és kész.
A trailerekből is látni lehetett, ez másfajta film lesz. Szentimentalitá s...az hogy van valami mondanivalójava lója a filmnek, nem szentimentalitás.
Ez az én véleményem.Tisztelettel:
Kain

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

All the Wrong Clues (Gwai ma ji doh sing) (1981)

All the Wrong Clues (Gwai ma ji doh sing) (1981)

Ez a film volt Tsui Hark második próbálkozása a komédiák terén, már persze ha a We're Going to Eat You nevezetű horrorparódia vígjátéknak számít. Ugyan alig 1 évvel készült korábban, mint a korszakalkotó...

All for the winner (Du sheng) (1990)

All for the winner (Du sheng) (1990)

All for the winner (Du sheng) (1990)iMDBEgy fiatalember, bizonyos Sing Hongkongba érkezik a nagybátyjához, azonban az állomáson senki sem várja. Némi zökkenőket követően végül megtalálja a házat, ahol a rokon lakik, azonban a szerencsejáték függő...

Retribution (Sakebi) (2006)

Retribution (Sakebi) (2006)

IMDb  Kiyoshi Kurosawa filmjeiről szerfölött nehéz feladat írni. Mutassam be a cselekményt? Kevés. Írjam le, miről is akar szólni? A fene tudja. Magasztaljam a színészeket és a rendezőt? Felesleges.

Oda Nobunaga (1992)

Oda Nobunaga (1992)

  Főszereplők: WATANABE Ken; SANADA Hiroyuki; WAKAYAMA Tomisaburo; MATSUKATA Hiroki; CHIBA Shinichi; TANBA Tetsuro Rendező: NAKAJIMA Sadao (TBS TV, 1992, 260 perc) 1548. Az évtizedek óta tartó polgárháború egyik csatája zajlik az Oda klán és ellenségei között. A vesztes...