belépés∆

The Reincarnation of Golden Lotus (Pan Jin Lian zhi qian shi jin sheng) (1989)

The Reincarnation of Golden Lotus

 

Nos, igen, akinek ismerős a név, nem téved. A "Csing Ping Mej", vagyis hát a "Szép asszonyok egy gazdag házban" című híres-hírhedt regény egyik szereplője a film főkaraktere. De ez egy másik történet, viszont nem kevésbé érdekes a maga módján.

 

A kínai Pokolba került Aranylótusz újjászületési lehetőséget kap. Bár figyelmeztetik a veszélyekre, a lelke nem képes szabadulni az egykori veszélyes, kéjvágyó nőszemély alantas természetétől. Ám az a világ, amelyet ismert, már odavan, ő maga pedig még csak gyermek, akit időnként érthetetlen látomások kínoznak. Ugyanis a 60-as évek kulturális forradalmától sújtott Kínájában született újjá. Hamarosan rá kell döbbennie, a Pokol jobb hely volt, mint Mao elnök "népi demokráciája"...

 

A hongkongi tömegtermeléses filmgyártás ritkán szolgál meglepetésekkel, de íme, itt az üdítő kivétel. A makaói születésű rendezőnőnek valószínűleg lehet saját tapasztalata a "létező szocializmus" világáról, mert hátborzongató ügyességgel fogja meg a vörös könyves forradalmi gárdisták uralta Kína lidércnyomásos valóságát. De aki Európa keleti felén élte át a szocializmusnak nevezett társadalmi szörnyszülemény hétköznapi valóságát, az is egyszerre fog csodálkozni, milyen ismerős világba csöppent vissza, és elismerően bólintani a mesterségbeli tudásra.

The Reincarnation of Golden Lotus (Pan Jin Lian zhi qian shi jin sheng) (1989)The Reincarnation of Golden Lotus

A film több szálon és idősíkon fut. A misztikus bevezetést a 60-as évek Kínájának realisztikus, mesteri ábrázolása követi, ahol a hétköznapok világának bemutatásával ledöbbentően hatásos ábrázolását kapjuk, miért és hogyan lett embertelenné a nemes célok társadalma. Egy gyermek és egy kétszínű párttitkár kapcsolata az egész társadalom kritikájává emelkedik. A vidékre kényszerült értelmiség és a babonás, megnyomorított parasztság viszonya pedig a "kulturális forradalom" teljes képtelenségét mutatja be. Ez a film legjobb része, olyasmit ábrázol, és kiválóan, amit alig-alig lehet filmvásznon látni. Pusztán ezért a részért is érdemes megnézni a filmet.
Majd a laza 70-es évek hippis hangulata következik, ahol néhány boldog és humoros pillanat egyaránt jut a csinos hősnőnek. Az angol WC-vel történő találkozás, vagy a nászéjszaka elemi erejű, bár rövidke jeleneteit képtelenség nem végigröhögni. Végül eljutunk az akkori "mába", a 80-as évek szabados világába. Az egyfajta időutazást a jellemváltozás követi.

The Reincarnation of Golden LotusThe Reincarnation of Golden LotusThe Reincarnation of Golden Lotus

Közben ugyanis Aranylótusz természete erősen változik. Visszatér az érzéki, veszélyes szépasszony, aki saját jobbik esze ellenére sem képes uralkodni a vágyain. Egyre gyakoribbak a múltat idéző látomásai, és ahogy várható volt, feltűnik a színen a reinkarnálódott szerelme, majd az egykori szerető is. A film eddigi szakaszaiban igazán kiválót teljesített a stáb. Ügyes, lényegretörő jelenetek, hatásos képi világ, gazdag rendezői fantázia. (A 80-as évek megjelenítésénél gondoltam először, hogy a fantáziadús beállítások helyett jól jött volna a "pőre valóság" bemutatása. Tessék csak megnézni férfitársak a főszereplő hölgyet, és biztos vagyok benne, nem leszek egyedül a véleményemmel.)

The Reincarnation of Golden LotusThe Reincarnation of Golden LotusThe Reincarnation of Golden Lotus

A végére sajnos nem sikerült átmenteni az ötletgazdagságot. Szokványos melodráma lett belőle, nem túl hihető tálalásban. Kiderül, nincs mit tenni, a múlt erősebb, mint a józanész. (Na, itt vették el a kedvem az egész újjászületéstől! Ki akarja újra átélni úgy az összes ostobaságát, mikor tudván tudja, csak baj lesz belőle, de azért csak halad a végzetes úton? Tiszta ellenpropaganda!)

Kár az utolsó - szerencsére rövid - részért. Rontja a film eddigi értékeit. A másik, ami feltűnő végig a mozi során, az, amit más, ugyanitt készült alkotásoknál is tapasztalhatunk. Egyrészt a szűkös forgatási lehetőségek, az igazi nagyformátumú megjelenítés hiánya. A kung-fu, triád stb. mozikban már százszor látott, ismerős tájak, helyszínek bizony néha zavarólag hatottak. Az is érződött, hogy az összes rendezői lelemény sem képes pótolni a középkori gazdagság, látványvilág leredukált képi megjelenítését, ami pedig nagymértékben javíthatta volna a mozit.

The Reincarnation of Golden LotusThe Reincarnation of Golden Lotus

A film a hibákkal együtt is igazi kis gyöngyszemnek mondható, messze felülmúlja a szokvány alkotások világát, mind tartalmilag, mind képileg. Kifejezetten stílusos a rendezői munka, jók a főszereplők. Azoknak ajánlom, akik kedvelik az olyan tartalmas, gondolatokat hordozó alkotásokat, amelyek nem igazodnak az aktuális trendhez.

(imdb)

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Fulltime Killer (Chuen jik sat sau) (2001)

Fulltime Killer (Chuen jik sat sau) (2001)

Fulltime Killer (Chuen jik sat sau) (2001) iMDB Johnnie To egyik legjobb akciófilmjének főhőse két bérgyilkos. Egyikük, a japán O (Sorimachi Takashi), aki a bérgyilkosok legjobbja, rejtőzködő életmódot folytat, szinte egyetlen kapcsolata a...

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)  iMDB     A film főhőse Fekete Főnix (Cecilia Cheung), aki békésen éli a diáklányok életét egészen addig, amíg a rettegett vak harcos, a jellegzetesen hongkongiasan kikarikírozott Zatoichi-szerű hős, Csirketoll...

Karaoke Terror (Shouwa kayou Daizenshuu) (2003)

Karaoke Terror (Shouwa kayou Daizenshuu) (2003)

Ugyan a cím és a poszter önmagáért beszél, ez a meglehetősen abszurd sztori talán mégis elsősorban a forrásául szolgáló regény miatt érdemes figyelemre. Elsőre talán kevesek figyelmét kelti fel, de a Karaoke Terror ugyanabból a...

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

Következzék egy újabb példa arra, hogy a japán ifjúsági irodalom mekkora hatással van a helyi filmiparra. Nashiki Kaho, az idén 50. életévét betöltő írónő, aki mindmáig élénk emlékeket táplál Angliában cserediákként eltöltött idejéről, 1994-ben jelentette...