belépés∆

Trivial Matters (Por see yee) (2007)

Trivial Matters (Por see yee) (2007)

Kevéssé ismert tény, hogy a feltörekvő hongkongi filmrendezők talán legtehetségesebbje, a 2003-as HKFA-n a legjobb új rendező díjat is elnyert Edmond Pang Ho-Cheung novellaíróként kezdte karrierjét. Az évek során szépen felgyűltek írásai és 2007-ben úgy döntött, hogy néhányat közülük, természetesen saját rendezésében megfilmesít. A döntést pedig tett követte, a több különálló rövid történetből álló, Trivial Matters címet viselő alkotást pedig az elmúlt év decemberében kezdték vetíteni a mozikban.
Trivial Matters (Por see yee) (2007)Trivial Matters (Por see yee) (2007)

Igazi novelláskötethez méltóan itt sincs összefüggő sztori, hanem mind témájukban, mind terjedelmükben különböző történetekből áll össze a mintegy másfél órás film. Sajnos az egyes epizódok minősége is hullámzó, vannak közöttük kifejezetten ötletesek és szórakoztatóak is, de ha jól emlékszem, két gyengébb rész is akad közöttük. A témák között jópár jellegzetesen Pang-es akad, hiszen a fiatal rendező korábbi munkái között is volt olyan, ami a szexualitást járta körül (pl. A.V.), vagy éppen a bűnözést parodizálta ki (pl. You Shoot I Shoot) sajátos módon.

Trivial Matters (Por see yee) (2007)Trivial Matters (Por see yee) (2007)

Rögtön az első, eléggé hosszasan taglalt rész egy házaspár szexuális életével foglalkozik, okos és elgondolkodtató humorral tálalva a problémáikat. A második, nagyon rövidke szösszenetben Edison Chen próbál eredeti csajozós dumával felszedni egy hölgyet egy bárban, majd Eason Chan következik, aki szintén a testi szerelemre próbálja rávenni barátnőjét. Ez a sztori kissé morbid véget ér. A negyedik agymenés egy diákszerelmet mutat be ugyancsak kifacsart módon, az ötödik pedig két, hasonló helyzetbe kerülő barátnő teljesen különböző sorsát taglalja. Ez a történet valahogy nem illett bele a többi közé, unalmasra és túlságosan hosszúra sikeredett, ráadásul a csattanó is elmaradt belőle. Egy újabb erotikus fejezet után pedig zárásképpen egy pihent agyú bérgyilkosos sztorit is megnézhetünk.

Trivial Matters (Por see yee) (2007)Trivial Matters (Por see yee) (2007)

Aki ismeri Pang korábbi munkáit, annak már ismerős lesz a rendező sajátos, szarkasztikus humora, aminek segítségével a leghétköznapibb cselekményeket is képes teljesen megbolondítani és egyfajta görbe tükör segítségével bemutatni. Külön kiemelném a nagyszerű aláfestő zenéket, amik szintén hozzájárulnak a hangulat fokozásához. Annak ellenére, hogy ez egy hongkongi vígjáték, nyoma sincs a Stephen Chow, vagy éppen Ronald Cheng által előszeretettel alkalmazott harsányságnak és kisarkított karaktereknek. Pang intelligens humora nem a szimpla röhögtetésre, hanem a színvonalasabb szórakozásra próbál építeni, véleményem szerint sikerrel. Az első, szinte dokumentumfilm jellegű történetben egy kép segítségével hirtelen teljesen más megvilágításba kerül az addig még akár komolyan is vehető beszélgetés, a záró epizódban látható ügynök tevékenysége pedig tökéletes kifigurázása korunk marketinges munkájának.

Trivial Matters (Por see yee) (2007)Trivial Matters (Por see yee) (2007)

A Trivial Matters tehát nyugodt szívvel ajánlható mindazoknak, akik kedvelik az igényes filmeket, valamint az intelligens vígjátékokat. Pang Ho-Cheung nevét pedig érdemes megjegyezni, ugyanis minden valószínűség szerint hamarosan Hongkong legjobbjai között fogják számontartani, főleg abban az esetben, ha megtartja jellegzetes stílusát. A 2008 januárjának végén kitört hongkongi celebrity szexbotránynak köszönhetően pedig Edison Chen egyik mondata, az „I’m a model citizen” külön hatalmas poént képez, amit a forgatáskor még nem is sejtettek.

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Faithfully Yours (Zui jia nu xu) (1988)

Faithfully Yours (Zui jia nu xu) (1988)

Faithfully Yours (Zui jia nu xu) (1988)iMDBEgy kis utcában új fodrászszalon nyílik, soraiban tudva a “sztárfodrászt”, a nők kedvencét, Happy Chan-t. A megnyitóünnepségnek azonban a szalon közvetlen szomszédjában levő másik, hagyományos, régimódi fodrászat személyzete nem...

Radio Star (2006)

Radio Star (2006)

IMDb Manu már többször is kifejtette, hogy miért haragszik a koreai filmiparra. Valóban tény, hogy sokszor nem mernek letérni a jól ismert, bár alaposan megkoptatott "útról". Viszont az is igaz, hogy ügyesen bánnak a megszokott klisékkel,...

The Last Samurai (Okami yo rakujitsu o kire) (1974)

The Last Samurai (Okami yo rakujitsu o kire) (1974)

    iMDB   Rendező: Kenji Misumi Főszereplők: Takahashi Hideki; Ogata Ken; Matsuzaka Keiko (1974; színes; 159 perc) Sughi Toranasuke gyermekként fölöslegesnek érzi magát a családjában és öngyilkos akar lenni. Egy szamuráj megmenti, magához veszi, felneveli és megtanítja a kardforgatásra. Az öreg...