belépés∆

A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)


A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)

Négy évvel a nagyszerű A nagy balhé után Jackie Chan leporolta a sztorit és elkészítette a folytatását (állítólag az inspirálta ezt az ötletét, hogy az első részről még az akkori japán császár, Hirohito is úgy nyilatkozott, hogy a kedvenc filmjeinek egyike), ami ugyan nem sikerült rosszul, ám mint szinte minden folytatás, jóval gyengébb, mint az eredeti. Ettől függetlenül azonban mindenképpen érdemes róla megemlékezni, hiszen akárcsak az első rész, ez is egy igazi klasszikus, amit a magyar tévécsatornák is gyakran műsorukra tűznek.

A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)

A történet elején megismerhetünk néhány ütődött kalózt, akik az első részben történtek miatt szeretnének bosszút állni Dragon Ma-n. Ma közben a haditengerészet tisztjeként dolgozik, ám a nem teljesen tiszta módszerekkel dolgozó rendőr, Chun „megfegyelmezése” miatt a felettesei Chun társának nevezik ki. Dragon Ma persze a maga kicsit naív módján azonnal munkához is lát, hogy kisöpörje a rá osztott körzetből a bűnözőket, ám ebben sem az ottani rendőrök, sem a bűnözők nem igazán partnerek, Chun-ról nem is beszélve. A szálakat tovább bonyolítják a lányok, akik amikor csak lehet, a forradalom eszméjét próbálják a lakosokkal megértetni, viszont a nyomukban vannak a manchu „titkosrendőrök” is. Ahogy lenni szokott, a szálak teljesen egymásba csavarodnak és csak Dragon Ma tudja megoldani a helyzetet.

A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)

Mint írtam fentebb, a folytatás gyengébb az első résznél. Ennek több oka is van, az első és egyben legfontosabb, hogy a Három Sárkányból csak Jackie maradt meg, Sammo és Yuen Biao felszívódott. Hogy mi történt vajon a többiekkel, arra még utalás sincsen a történet során (hiba!) és sajnos a legtöbb mellékszereplő is lecserélődött. További probléma a filmmel, hogy az a tökéletes összhang, ami az első részben az akció, a kaszkadőr és a vígjátéki elemek között megvolt, az ezúttal nem lett az igazi. Ugyan mind a három elem bőséggel helyet kapott itt is, külön-külön kicsit talán elnyújtottak lettek. A túlhúzott helyzetkomikumra tökéletes példa a virágárus lány házában játszódó jelenet, ami már-már kínosan hosszasra sikerült és ugyan jó, de mégis hiányzik belőle az a frissesség, ami például az első rész biciklis jelenetét jellemezte. A verekedős jelenetekről is ez volt a benyomásom, ugyan látványosak, de kicsit öncélúak lettek, főleg az, ahol a rendőrök megpróbálják a mulatóban letartóztatni a körzet főgonoszait. Gyakorlatilag végeláthatatlan bunyó kezdődik ott is (és ami külön érdekesség, hogy igazából a film további részeire nincs is hatással), de a film vége felé is a három „klón” ellen. Szintén zavaróan hosszas az a jelenet is, ahol Jackie „példabeszédet” tart arról a forradalom eszméjét hirdető lázadóknak, hogy mi is az ő hitvallása.

A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)

Ugyan az itt felsorolt hibák mennyisége soknak tűnhet, azonban természetesen ezúttal is akad jópár olyan elem, ami emlékezetessé teszi a filmet. Az egyik ezek közül az ütődött, baltás kalózok szerepeltetése, akik mind-mind jól eltalált, humoros figurák, akiknek a karakterén keresztül Jackie „népnevelést” tart, azaz rajtuk szemlélteti, hogy megéri jó útra térni. Szintén nagyon tetszett az, ahogyan megvalósították a korabeli világot (a film nagyjából a 20. század elején játszódhat). Látszik rajta, hogy a korábbi részhez képest sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a korabeli ruhák, a korabeli járművek (bár az egyik hintó oldalán látható Florist felirat kicsit zavaró volt) és természetesen a történetben kulcsszerepet játszó korabeli báli hangulat bemutatására.

A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)

Akinek pedig mindez nem elég, Jackie a „Wong Jing” trükköt is bevetette, azaz telerakta a filmet gyönyörű lányokkal. Maggie Cheung Man, Rosamund Kwan, Carina Lau és Regina Kent szerepeltetése ugyan nem feledteti a Három Sárkány hiányát, de mindenképpen figyelemreméltó. A film végén látható bakiparádéból pedig az is látszik, hogy bizony a hölgyek saját maguk hajtottak végre jónéhány kaszkadőrjelenetet, akárcsak korábban a Rendőrsztori-ban.

A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)

Az első részhez hasonlóan a folytatás is elnyerte a HKFA-n a legjobb akciókoreográfiáért járó díjat, nem érdemtelenül, mert igaz ugyan, hogy a bunyók túl lettek húzva, de ettől függetlenül nagyon látványosak. Jackie halált megvető kaszkadőrmutatványa ezúttal egy „őrlőgépben” való tartózkodásban merül ki a bunyókon kívül. Ez is látványos, ám azért nem éri el a templomtoronyból leesés vakmerőségét.

A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)A nagy balhé 2 - Project A 2 (A gai waak juk jaap) (1987)

Zárszóként még annyit, hogy ha önmagában nézzük, a film egyáltalán nem rossz, de az első rész színvonalától azért messze van. Mindettől függetlenül a hongkongi akcióvígjátékok és nem utolsósorban Jackie Chan kedvelői számára feltétlenül megtekintésre érdemes (ha még van olyan, aki nem látta), azt a mintegy 105 perces könnyed szórakozást mindenképpen megéri.

(iMDB)

Hozzászólások   

#2 Guest 2008-06-24 15:55
Sztem Jackie Chan hihetetlen jelenetre képes a humora mellett is, azért nagyon tetszik nekem Jackie, hogy humorizál is a komédiát, nagyon sok kínai kaszkadőr nem jeleníti meg, a készségét nagyon oda teszi. Minden filmében van humor.
Na de, ha olyan filmekre gondolunk, mint pl. a Rendőrsztori, ott azért harcol keményen, humor nélkül, mert a története drámai, Danny Ku megöli Mao őrmester-t, és rákenni Jackie-re, na azért ezek után tréfát senki nem érezhet, pont ezért nem teszi tönkre az örökös humorral a drámai esemény dűs akciófilmeket Jackie.

Gondoljatok, arra amikor Ku lerúgja Maggie Cheungot (May-t) Chan barátnőjét egy lépcsőn, akkor semmiféle képpen nem lehet komédiát tenni egy, tragikus esemény után, nagyon bepöccen rá jackie és a végén, amikor megsorozza, az marha nagy:D

a Balhé Bronxban amikor egy Bevásárlóköszpo ntot rombolnak le miatta, pedig a tulaj semmit nem ártott a huligánoknak, na akkor sem a tréfa, hanem a bosszű vágy fűti az örökös bunyó vágú komédiás jackie-t, bár mivel nancy a bandához tartozott, akivel szoroskapcsolat ba kezdett Chan, a bandát egy ép verekedssel észhez téríti, és az FBI-nak kiadó maffiózokat teszik tönkre.

Jó az olyan komédiás, aki tud harc közben is hülyéskedni, mert hiába való a kaszkőr jelenetek senki nem meri utánozni, mégis humorrzsák srác ez a Jackie és nem árt, ha nem mindi azokat a hűvös kedélyű kaszkadőröket utánoza, hanem a maga feje, jókedve után megy.

Bruce Lee utódjának lehet mondani őt, hiszen, hiába, de ha egy Jet Li-t, vagyegy Chow Yun-Fat-et nézek harcolni, akkor semmilyen élethű dolgoz nem látok abban amikor, egyszerűen egyik házról a másikra ugrálnak, Jackie pedig az ilyen élethűtlen szamárságokat lehagyja, és sokkal brutálisabb dolgokat tesz a filmekbe, mert mégis az modható a legjobb filmjeinek, amiket ő rendezz.
És az ő filjeiben nagyon sok humort tesz bele, ami külön válgatja őt a zord hideg emberektől és harcosoktól vagy Bruce Lee-től.
Valamint, a produceri és énekesi munája sem utolsó rangú!
#1 user1 2008-03-17 11:48
Nekem valahogy sosem sikerült megbarátkoznom Jackie Chan -el. Mindíg az veszi el a kedvem a filmjeitől, hogy a kétséget kizáróan ügyes verekedős jelenetek közben elkezd bohóckodni... :roll:
Tudom én hogy ezek akció vígjátékok, de azért egy hangyányival több komolyság szorulhatna az alkotókba néha. Mindemellett az is igaz, hogy rajtam kívül szerintem mindenki szereti ezt a stílust, így valószínűleg nem kapok most sem egyetértő hozzászólásokat ..

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Renegade Ninjas (Sanada Yukimura no bouryaku) (1979)

Renegade Ninjas (Sanada Yukimura no bouryaku) (1979)

  Az 1970-es évek vége felé némi tetszhalott állapot után a nagyszabású csambara mozik újra éledezni kezdtek Japánban. Ekkortájt készült például a Yagyu Conspiracy, a nálunk is vetített "Öld meg a sógunt." Ebbe a sorozatba illik...

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)   iMDB  

Dostana (2008)

Dostana (2008)

 Kiadó lakást keresve melyik férfi ne hazudná gondolkodás nélkül azt a gyanakvó házinéninek, hogy az ő szíve bizony a lakásra szintén pályázó vadidegen riválisért dobog, ha ezzel rögtön az észbontó Priyanka Chopra lakótársává avanzsálhat?! Filmbéli...

House of Fury (Jing mo gaa ting) (2005)

House of Fury (Jing mo gaa ting) (2005)

A kommersz, kungfu jelenetekben bővelkedő akciófilm mind a mai napig az egyik legnépszerűbb műfaj Hongkongban, azonban a trendek folyamatos változása remekül látható, ha az ember találomra kiválaszt néhány címet a 70-es, 80-as, 90-es évekből és...