belépés∆

Triangle (Tie saam gok) (2007)

Triangle (鉄三角) (2007)

Triangle (Tie saam gok) (2007)

iMDB

Minden valószínűség szerint a Triangle az év egyik leginkább várt filmje lett, miután felröppentek az első híresztelések arról, hogy kik is állnak a project mögött. Johnnie To filmes cége, a MilkyWay Image ugyanis egy nem mindennapi vállalkozásba fogott, ugyanis egy játéknak is felfogható próbálkozás erejéig összehozta ugyanabba a produkcióba a 80-as évek két nagyágyúját, Tsui Hark-ot és Ringo Lam-et, valamint a cégtulajdonost, az utóbbi 10 év talán legstílusosabb hongkongi rendezőjét, Johnnie To-t. A felfokozott várakozások azonban túlzott elvárásokat is szültek, így az elkészült film jócskán megosztja a nézőket.

Triangle (Tie saam gok) (2007)

Hogy miért is írtam azt a filmre, hogy valójában egy játék? Valószínűleg diákként mindenki szórakozott legalább egyszer azzal a játékkal, hogy valaki elkezdett egy történetet mesélni, aztán a többiek folytatták, ki-ki a maga szájíze szerint és a végén összeállt egy nagyjából kerek történet a dologból. A három rendező ugyanezzel próbálkozott, mindegyikük természetesen a saját forgatókönyvíróit hívta segítségül és mindhárman nagyjából ugyanannyi időt kaptak az ötleteik kivitelezésére. Az elkészült film első 30 perce Tsui Hark, a közepe Ringo Lam, a vége pedig Johnnie To munkája, az egységességet pedig az mutatja, hogy (legalábbis nekem) nem tűnt fel, hogy melyik jelenetnél váltottak.

Triangle (Tie saam gok) (2007)

A sztoriban is jelen van szinte mindenhol a hármas szám. A főszerepet három barát, vagy inkább üzlettárs alakítja, akik kapnak egy fülest, hogy egy épület alagsorában egy óriási értéket rejtő kripta található. Persze a zsákmányra mások is fenik a fogukat, ráadásul a rendőrség is gyakorlatilag első kézből kap információkat az egyik főszereplő felesége révén.

Triangle (Tie saam gok) (2007)

Talán leginkább a sztori az, ami miatt sokak számára csalódást nyújtott film, ugyanis a három nagy név hallatán sokan valami nagyon nagy, lenyűgöző filmre számítottak, a Triangle azonban a fentebb már írt „játék” miatt nem erről szól, hiszen a lényeg azon van, hogy a gyakorlatilag három különböző stáb hogyan képes egy egységes egészet kihozni a sztoriból. Aki azonban a történet mellett az egyéb jellegzetességeket is figyeli a film során és ismeri az egyes rendezők jellegzetességeit, annak számos apró részlet fog feltűnni a film során. Én a magam részéről To munkásságát ismerem leginkább, ezért a film záró fél órája volt számomra a leginkább szórakoztató, mert messziről ordít róla, hogy Johnnie To rendezés. Persze a Tsui Hark által rendezett szegmensben is megtalálhatóak a jellegzetességek a tipikus helyzetkomikumtól kezdve a nyomokban fellelhető brutalitásig, illetőleg a Ringo Lam filmjeire jellemző előre kiszámíthatatlan csavarokig.

Triangle (Tie saam gok) (2007)

Mivel a MilkyWay Image keretein belül készült a film, így sem a költségvetésre, sem a technikai kidolgozásra, sem az elsőosztályú színészi teljesítményekre nem lehet panasz. A három főszereplőt Simon Yam, Louis Koo és a kínai Sun Honglei alakítja, mindhárman hozzák a korábbi filmjeikben már tapasztalt magas színvonalú játékot. Egyedül Sun Honglei volt zavaró, hogy végig mandarin dialektusban beszél, de ő is érti a kantonit, meg őt is értik a többiek. Ez valami újkeletű jelenség a hongkongi filmekben, talán a kínai kormány nyomására (akiknek a célja a mandarin nyelv mindenhol előtérbe tolása) kerül minden új filmjükbe egy-egy ilyen szereplő? A mellékszereplők között is a Johnnie To korábbi filmjeiből már ismerős arcokat láthatjuk. Simon Yam feleségét Kelly Lin alakítja, de feltűnik még You Yong és Gordon Lam is, azonban egyértelműen Lam Suet alakítása viszi el a pálmát, őt mindenképpen látni kell!

Triangle (Tie saam gok) (2007)

A Triangle tehát mindenképpen egy jó film és ami ennél sokkal fontosabb, egy jó játék. Hogy mégsem kap öt csillagot, az csak amiatt van, mert az eleje (legalábbis számomra) nagyon unalmas volt, illetve azért, mert ha ennyi nagy név összefog, abból lehet, hogy akár egy igazi, komoly, sokáig emlékezetes film is kisülhetett volna. A Triangle pedig a sztoriját tekintve nem több, mint egy „átlagos” Johnnie To film. Ennek ellenére mindenképpen ajánlott néznivaló, csak előtte nem árt az elvárásokból egy kicsit visszavenni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

One Nite in Mongkok (Wong gok hak yau) (2004)

One Nite in Mongkok (Wong gok hak yau) (2004)

  A One Nite In Mongkok egy figyelemre méltó hongkongi krimi. Többféle zsáner jegyeit is magán viseli a romantikus egymásra találós történetektől kezdve a krimiig és a moralizálós drámáig, ahogy azt a hongkongi filmek esetén sokszor...

The Bird People in China (Chugoku no chojin) (1998)

The Bird People in China (Chugoku no chojin) (1998)

  imdbA Lynch-rajongók lepődhettek meg ennyire, amikor megnézték a Straight Storyt. Takashi Miike életművének eddig csak azt a részét ismertem, ahol az emberi lélek legsötétebb bugyrainak kíméletlen leltárját ábrázolja vérben, belsőségekben és spermában tocsogva (Ichi the...

Loving You (Mo mei san taam) (1995)

Loving You (Mo mei san taam) (1995)

Loving You (Mo mei san taam) (1995)iMDBAz utóbbi idők egyik leghíresebb hongkongi rendező-színész párosa minden valószínűség szerint Johnny To és Lau Ching-Wan kettőse. Olyan nagyszerű filmeket készítettek együtt, mint az A Hero Never Dies, a...

Swiri (1999)

Swiri (1999)

Az Észak-koreai 8. speciális hadtest, a legjobban kiképzett északi hadosztály elrabolja a déliek által kifejlesztett legújabb és legfélelmetesebb robbanószert, a CTX-et. A déliek ráállítják a keresésre a két legjobb ügynöküket, akik mindig egy lépéssel az...