belépés∆

The Big Heat (Sing si dak ging) (1988)

The Big Heat
 

A 80-as évek utolsó éveiben a heroic bloodshed vérmaszatos hősiességének elsőszámú megéneklője mellett néhány ígéretes tehetség is lehetőséget kapott saját triádfilmjének elkészítésére, ennek az egyik példája az Andrew Kam és Johnnie To rendezte The Big Heat. Tsui Hark produceri kezei ekkor már kellemetlenül nehezedtek Woo mester vállaira (már a Szebb holnap 2 vágásánál eléggé összerúgták a port), az előbb említett két úriember viszont bizonyára nagyon örülhetett, hogy ekkora névvel a hátuk mögött készíthetnek filmet egy olyan zsánerben, amely még ekkor jócskán felívelő szakaszában leledzett.

The Big Heat
 Wong felügyelő (Waise Lee) zsákutcába futott

Waipong Wong felügyelő (Waise Lee) a hongkongi rendőrség kiváló zsaruja, aki egészségügyi problémája miatt (a jobb keze gyakran csütörtököt mond) a jelvénye benyújtását fontolgatja. Még mielőtt munkaképtelenné válna, elvállal egy új ügyet, amely személyesen érinti: volt társát Malájziában egy látszólag zsarolási ügy miatt hidegre tették (pontosabban felgyújtották, melynek tetejébe még el is ütötték). Wong a mellé helyezett fiatal nyomozóval (Matthew Wong), jelenlegi partnerével (Philip Kwok) és egy malájziai kemény zsaruval (Lionel Lo) kiegészülve vág bele a bűnösök felkutatásába. A szálak hazai területre vezetik a kopókat, akiknek minden mozdulatát figyelteti egy Ching Han (Paul Chu Kong) nevű minden hájjal megkent üzletember. Mint már bizonyára kitaláltátok, ez a Han nevű csóka tökig sáros az ügyben, és amikor Wongék egyre közelebb jutnak annak megoldásához, a rosszfiú durvább eszközökhöz folyamodik, amellyel a zsaruk hozzátartozói (Wong menyasszonya, valamint a fiatal zsaru nője, akit a cukorfalat Joey Wong alakít) is mint szenvedő alanyok lesznek érintettek az ügyben.

The Big Heat
Hősök UV lámpa alatt

A sztori, talán ennyi bevezetőből is jól látható, jóindulattal sem nevezhető valami iszonyatosan eredetinek (Gordon Chan tollából), klisés megoldásokra bőven tudnék példát hozni (SPOILER pl. a kórházban lábadozó koronatanú elleni „mérget-injekciózok-a-fiz.sóoldatodba” merénylet SPOILER VÉGE). A jól kivitelezett akciókra támaszkodik inkább a film, melyek elsőrangú energiabomba-adagokat nyújtanak, és a kevesebb belassításnak és a - tényleg - nagyon gyors vágásnak hála nem mondható, hogy „akcióbalett-előadásra” vált jegyet az egyszeri néző. Túszszedés, pörgős tűzpárbajok, menekülések, autósüldözés, robbantások, meg minden ilyesmi, ami az ilyen filmekben lenni szokott, csak, és itt jön a lényeg, sokkalta durvábban, mint azt megszokhattuk. Még az én sokat látott szemem is elkerekedett időnként a brutális gyilkosságok láttán, szóval ezt, aki akarja, akár pozitívumnak is veheti. A vágatlan változat beszerzése nagyon ajánlott, ugyanis elsősorban az erőszakábrázolás terén teljesít jobban a film, mint hasonszőrű társai.

The Big Heat
Hopp! Valaki kezében felrobbant a puska...

A színészek jól alakítják a nem túl összetett karaktereket; a jók szimpatikusak, a rosszak meg nem. Waise Lee-vel mint főszereplővel kapcsolatban eleinte voltak kétségeim, de ezek gyorsan szertefoszlottak. Tsui Hark jópofa cameo szerepben látható a stáblista legördülése előtti percekben.
Néhol kellően sötét képek gondoskodnak az elborult hangulatról (pl. liftes lövöldözés), ami a film előnyére válik. Egy éjszaka játszódó jelenet különösen emlékezetes maradt számomra, ebben egy sikátor piros megvilágításában bújnak meg hőseink, és farkasszemet kénytelenek nézni a kék fénybe burkolózó rájuk törő fegyveresekkel. Ilyen stílusosan fazonírozott helyen, még a golyók is sokkalta szebben süvítenek.
A zene Woo filmjeit idéző témákat variál, és ezek az előbb említett vizuális megoldásokkal hangulatos keveréket alkotnak összességében. Akciófilmes hülyeségektől természetesen a The Big Heat sem mentes, de az agytekervényeket amúgy sem ilyen filmekkel kell izmosítani.
Lehet, hogy ennyiből nem derült ki, de nekem kifejezetten tetszett a film, mert baromira 80-as évek hangulata van, és a jól ismert kliséket is példásan mondja fel. Legalábbis szórakoztató módon. Jobban jártunk volna, ha itthon Tsui Hark gyengécske Szebb holnap előzményfilmje helyett inkább ez a múvi landolt volna végül a szupermarketek kicsi-a-rakás dvd-halmain. Mondjuk ez a film is, ahogy a többi hongkongi klasszikus is, sokkal jobb bánásmódot igényelne/igényelt volna, mint amire kicsiny hazánkban jelenleg lehetőség van. Egy a lényeg; ha már a kiadók ilyen hülyék, ti ne legyetek azok, és nézzétek meg a The Big Heat-et.


Egy kis akció a filmből

Hozzászólások   

#5 Kiss Gellért 2008-12-29 00:01
én csak röhögni tudtam ezen a filmen Szerintem borzalmas Igaz hogy herótom van a nyolcvanas évektől, és nemcsak a Hong-Kongitól
#4 Guest 2007-12-18 10:29
A harmadik képnél nem voltam túl jó formában, de Ramiz kedvéért kicsit megerőltettem magam. 8)
#3 Guest 2007-12-12 16:16
Én a képaláírásokat bírom nagyon. :D
#2 Yakuza 2007-12-12 11:37
Köszi! Nem tudom, hogy mennyit írtam a szerzői értékelésre, mivel már pár napja beteg vagyok, aztán lázasan előfordul, hogy kihagy a figyelmem, de 4 csillagosra ítélném a filmet.
#1 fea 2007-12-11 23:57
Rohadt jó kis cikk lett!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sex is Zero (Saekjeuk shigong) (2002)

Sex is Zero (Saekjeuk shigong) (2002)

Rendezte: Je-gyun YunIMDb A lúzer Eun-shik (Chang Jung Lim) reménytelenül beleszeret Eun-hyo-ba (Ji-won Ha), az iskola egyik népszerű, csinos lány tanulójába. Eun-hyo viszont összejön a sármos Sung-ok-kal (Min Jung). Persze Eun-shik nem adja fel, és...

Tange Sazen: Hyakuman ryo no tsubo (2004)

Tange Sazen: Hyakuman ryo no tsubo (2004)

  iMDBTange Sazen nem mai figurája a Japán chambaráknak. Az első filmet 1933-ban forgatták a félkezű, félszemű, lecsúszot szamurájról, s ez a 2004-es feldolgozás, annak szinte képről-képre történő újraforgatása. Sazent egy utcai harc során sebesítik meg...

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun – Ji siu lam ng jo) (1994)iMDBWong Jing filmjei mindig is megosztották a közönséget. Aki csak könnyed szórakozásként akart megnézni egy filmet, az általában nem csalódott a...

The Mighty Peking Man (Xing xing wang) (1977)

The Mighty Peking Man (Xing xing wang) (1977)

ANOTHER SHAW PRODUCTION     Ha olvastátok néhány korábbi ismertetőmet, tudhatjátok, hogy a Shaw Brothers nem kizárólag a harcművészeti filmjei révén érdemes a figyelemre; rengeteg más műfajban is kipróbálták magukat. Látva a japán kaiju-filmek...