belépés∆

Don't Play with Fire aka Dangerous Encounters: 1st Kind (Dai yat lui ying aau him) (1980)

Don't Play with Fire - Dangerous Encounters: 1st Kind

Tsui Hark nevét főképp a 90-es években készült munkái miatt ismerjük (Once Upon a Time in China sorozat, Green Snake, The Blade), de akarva-akaratlanul már jóval hamarabb is magára vonta a figyelmet karrierje során. Nem sokkal 1979-es rendezői debütálása után ugyanis leforgatta a Don't Play With Fire című filmet, amivel sok embernek okozott akkoriban fejfájást. Hogy miért?

A válasz: az erőszak kifejezőeszközként való használata. Nem csoda, hogy Tsui egyszerre a cenzorok célkeresztjében találta magát, a téma ugyanis kényes és aktuális volt.

Paul, Lung és Ko, a három jóbarát fogadásból csinálnak egy bombát, amit nem sokkal később ki is próbálnak. Az akció sikerrel jár, de "természetesen" akad egy kis bibi: egy szemtanú. A srácok szerencséjére(?) a lány azonban nem jelenti fel őket, inkább szeretne velük bandázni. Pearl ugyanis nem az az ártatlan lányka, aminek nézné az ember, hanem egy szereplési vággyal "megáldott" szadista pszichopata, ráadásul egy rendőr húga. Rögtön egyértelművé is teszi, hogy ki a főnök és jópár őrültségbe belerángatja a szabadulni próbáló fiúkat. Egy nap értékes banki papírokhoz jutnak és ezzel egy veteránokból szerveződött fegyvercsempész-bandának is keresztülhúzzák a számításait...

Ami leginkább zavarta a cenzorokat, hogy Hongkongban akkortájt több robbantásos eset történt, valamint, hogy Tsui a szereplőket rossz útra tért, de szerethető figuráknak ábrázolta. Attól féltek, hogy ez a film tovább fogja rontani az amúgy sem rózsás helyzetet, így gondosan megvágtak, illetve kicseréltek pár jelenetet (állítólag a cenzúrázott verzióban cserbenhagyásos gázolás van a robbantás helyett).

A végeredmény ettől függetlenül egy nihilista alkotás maradt. Senki se mondható nyugodt szívvel pozitív figurának, még a rendőr is csak egy alkoholista tahó benyomását kelti. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek érdekes karakterek. Pearl a legkiemelkedőbb egyéniség a filmben, Chen Chi Lin remekül alakítja az őt ért sérelmeket azonnal és kegyetlenül megtorló lányt. Tetszett a triádvezér karaktere is, aki mellékállásban lemezlovasként dolgozik (úgy látszik a bűn tényleg nem kifizetődő,). A három barát közül Paul hiába származik tehetős családból, ugyanúgy nem tud kezdeni magával semmit, éppúgy, mint szegényebb társai. Nem tudatosul bennük a veszélyérzet és lelkiismeret-furdalásuk sincs. Bombát is csak a hecc kedvéért készítenek, számukra mindenki élete egy játék és csak akkor döbbennek rá a valóságra, amikor már késő.

A zenéket jól eltalálták, nagyon passzolnak a jelenetekhez, hallhatjuk például Jean Michel Jarre-től az Oxygene-t is!

Végszó: ez a film nem való mindenkinek. Jóval megelőzte a korát, durván átlépve az akkoriban alacsonyabb ingerküszöböt, nem lehet szó nélkül elmenni mellette.

imdb

Hozzászólások   

#4 Guest 2007-12-17 03:50
Kész. 8)
#3 kisho 2007-12-12 16:01
Sajnos nem, de talán mostanában tudok majd neki időt szentelni.
#2 Blackpanther 2007-12-12 12:17
Idézet:
© kisho 2007. nov. 01. 23:41 | Válasz | #1502
Nekiállok a Don't Play with Fire fordításának. Ahhoz a verzióhoz készül, aminek az elérhetőségét már írtam az #1488-as hozzászólásban.
A fordítással haladsz?
#1 Guest 2007-12-05 10:59
Baromi jól hangzik. 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sammi Cheng Sau-Man

Sammi Cheng Sau-Man

Sammi Cheng Sau-Man (鄭秀文) Sammi Cheng 1972. augusztus 19-én született Hongkongban, szülei eredetileg Twinnie Cheng-nek nevezték. A szórakoztatóiparba még diákként került bele, amikor is a TVB New Talent Singing Awards nevű énekversenyén vett részt,...

Ike Reiko

Ike Reiko

Ike Reiko 1953 május 25-én született Tokyo-ban. Még diák volt, amikor 1971-ben egy bárban „felfedezte” őt a Toei egyik producere, valamint Suzuki Norifumi filmrendező (más források szerint modellként szúrt szemet nekik). Hamarosan már első filmes...

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akats…

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akatsuki no shito) (1982)

Magányos hősünk, a hegyvidéket járó „Tél-tavasz-nyár-ősz” nevű roninunk újra felbukkant, és ismét belekeveredik az események  sűrűjébe. Neki baj, nekünk viszont szerencse, mert  ebből izgalmas történet alakul ki.

Nemuri Kyoshiro 12 - Castle Menagerie (Akujo-gari) (1969)

Nemuri Kyoshiro 12 - Castle Menagerie (Akujo-gari) (1969)

IMDb Főszereplők: RAIZO Ichikawa; KUBO Wakao; FUJIMURA Shiho Rendezte: IKEHIRO Kazuo (1969, 81 perc) Előbb-utóbb minden sorozat véget ér, a sportban és a filmvásznon egyaránt. A különc ronin kalandjainak búcsúepizódja méltónak bizonyult az addigra már híressé lett filmfolyamhoz. Ál-Nemuri követ...