belépés∆

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)
 
A nagy balhé is azon klasszikusok közé tartozik, amiket jó eséllyel mindenki látott már és néha-néha szívesen újranéz. Ráadásul sok szempontból stílusteremtő alkotás, valamint ez volt az első olyan produkció, amiben teljes egészében megvalósult mindaz, ami máig jellemzi Jackie Chan filmjeit. Ebben a kalózos sztoriban volt először élvezhető az a tökéletes akció és vígjáték keverék, ami az elkövetkező évek során a legismertebb és leghíresebb ázsiai sztárrá tette Jackie-t.

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)

Persze Jackie stílusa nem „csak úgy” keletkezett, hanem jópár, már korábban is népszerű és bevált műfaj elemeit gyúrta egybe és ez a „mixtúra” vált végül a védjegyévé. Nem sokkal korábban került a hongkongi mozikba Albert Au és Sam Hui vígjátéka, az Őrült küldetés, aminek jellegzetes hangulata visszaköszön ebben a filmben is. Már akkoriban is közismert volt, hogy Jackie két, még a némafilmek korából ismert amerikai színészt tart példaképének, Buster Keaton-t és Harold Lloyd-ot, akik mindketten híresek voltak arról, hogy halált megvető bátorsággal vetették bele magukat a legőrültebb kaszkadőrmutatványokba is. Jackie az egyik jelenetben például Lloyd talán leghíresebb jelenetének, a templomtorony órájába kapaszkodásnak állít emléket, ahogyan ő maga is végrehajtja a mutatványt. Ahogyan a történet során, valamint a stáblista mellett látható bakiparádé során észrevehető, a jelenetet legalább háromszor vették fel és úgy vonult be a köztudatba, mint hogy Jackie ennek leforgatásakor járt talán legközelebb a halálhoz.

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)
 
A fentiek mellett nem hagyható szó nélkül, hogy számtalan olyan pillanattal színesítették a sztorit, amik a régi fekete-fehér burleszkek legjobb darabjaihoz méltóan viccesre sikerültek. A biciklis üldözés a sikátorban igazi klasszikus és Jackie legjobb pillanatainak egyike, a lánnyal együtt menekülés is amellett, hogy jópofa, még látványos is, de mindez még nem minden. A csendőrök és a haditengerészek civakodásaiban (és az öreg kapitány karakterén) egyértelműen látszik, hogy Jackie szerette a francia csendőrfilmeket és a felejthetetlen Louis de Funes-t, míg a Sammo-Jackie páros bunyói távolról a Bud Spencer-Terence Hill mozikra hasonlítanak. A nyaktörő mutatványok és a sokszor vicces bunyók elegyét pedig természetesen a hongkongi specialitásnak számító tökéletesen megkoreografált kungfu jelenetek segítségével tették eltéveszthetetlenül "hongkongiassá".

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)

A történet elején kiderül, hogy a rendőrség és a haditengerészet nem igazán szíveli egymást, főleg azért, mert a tengerészek sokba kerülnek és ehhez képest meglehetősen ügyetlenek, minden akciójuk balul sül el. A későbbiek során viszont úgy alakulnak a dolgok, hogy belőlük is rendőrök lesznek és megkapják kiképzőnek a szigorú Chi-t (Yuen Biao). Közben egy éjszaka meghiúsul egy fegyverüzlet a haditengerészet és a brit hadsereg között, az „ellopott” fegyverekre pedig a kalózok is pályáznak. Miután egy brit hajót elrabolnak a kalózok, amin egy magas rangú tiszt is szolgált, az Admirális elhatározza, hogy lepaktál a kalózokkal, hogy kiszabadíthassa a túszt. Ezt azonban kihallgatja Dragon Ma (Jackie Chan), akinek nem tetszik az ötlet és alternatív megoldást eszel ki, a végeredmény pedig borítékolható.

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)

Fentebb már sok szó volt arról, hogy a nagy balhé mitől jó Jackie Chan film, azonban jónéhány egyéb dolog is emlékezetessé teszi. A legfontosabb ezek közül, hogy együtt szerepel benne a Három Sárkány, azaz Jackie, Sammo Hung és Yuen Biao. Hármójuk egymás elleni bunyói, a jól eltalált poénjaik és a három eléggé különböző karakterű főhős, akiket alakítanak, tökéletes alap egy nagyszerű akcióvígjátékhoz. Az akciókoreográfiáért és a kaszkadőrjelenetekért Sammo és Yuen Biao felelt, a végeredmény pedig olyan remek lett, hogy szinte magától értetődően járt érte az 1985-ös HKFA Legjobb Akciókoreográfia díja. Jackie-t a legjobb színész kategóriában jelölték, ez utóbbi sem meglepő, hiszen a komikus jelenetekben is remekel, elsősorban a történet vége felé, amikor bemerészkedik a kalózok szigetére.

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)

Akárcsak többi klasszikusát, egyben legjobb filmjeit (pl. Rendőrsztori, Istenek fegyverzete), úgy A nagy balhét is maga Jackie rendezte (bár ebben segített neki Sammo is). Ennek megfelelően az elkészült munka valóban olyan, amilyennek a Három Sárkány szerette volna, hiszen nem akadékoskodott nekik ott egy rendező a saját elképzeléseivel (ez tette tönkre Chan amerikai filmjeinek többségét egyébként). Ugyan a dramaturgia helyenként nem tökéletes és bizony eleinte több olyan jelenet is van, amikor a nézőnek olyan érzése van, hogy gegparádét lát egy összefüggő történet helyett, de kis túlzással ez az egyetlen olyan dolog, amit hibaként lehet felhozni a rendezéssel kapcsolatban.

A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)A nagy balhé - Project A (A gai waak) (1983)

A nagy balhé tehát nem véletlenül tartozik az ázsiai mozi nagy klasszikusai közé. Mai szemmel nézve sem veszített semmit a sodró lendületéből, a látványos kaszkadőrmutatványok most is lélegzetelállítóak, a burleszkes humor pedig mindig is időtálló volt, bár nem mindenkinek szokta elnyerni a tetszését. Véleményem szerint Jackie legjobbjainak egyike és így 25 év távlatából visszatekintve egyértelmű, hogy ez volt az egyik olyan korai alkotás, ami megnyitotta a hongkongi filmek aranykorának nevezett korszakot.

(iMDB)

Hozzászólások   

#4 Balogh Janos 2008-07-10 22:25
The Best! Kedvenc filmem, vagy 30-szor lattam nemetul VHS-en, ami nagy szo, mert nem beszelek nemetul, es pocsek szinkronja volt.
#3 Guest 2008-07-03 13:14
Az egyik legjobb filmje. Lendületes, pörgős, poénos, látványosabb mint egy agyon animált Marvel film (persze azok is jók :-)). A legjobb filmjei a 80-as években és a 90-es évek elején készültek.
#2 Guest 2008-06-23 15:40
Amikor a kalózoknak és az egyéb bünözőknek bajszos álemberként adta ki magát az is humoros volt.
Ebben a filmben nagyon sok balhé van tényleg.:D
de a 3 sárkány, úgy az ellenségét, ahogy a maguk helyét is taposták.
#1 Guest 2008-06-23 14:35
Sziasztok
A Rendőrsztori előtt talán ez a másik legjobb ásziaifimje Jackie Chan-nek, Sammo Hung-nak és Yuen Biao-nak.
Régen láttam, de a biciklis jelenetek, mindig emlékesztetnek a filmre, amikor egy hosszú bottal (dárdával) harcolt biciklin száguldva, vagy azon sikátórból kiérve két lábát a falnak támasztva biciklivel megsuhintja az ellenségét.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A Shaolin 36 próbatétele (Shao Lin san shi liu fang) (1978)

A Shaolin 36 próbatétele (Shao Lin san shi liu fang) (1978)

Egy személyes kijelentéssel kezdeném az ismertetőt: A Shaolin 36 próbatétele nálam a numero uno kungfufilm. Ezért a magával ragadó harcművészeti remekműért nem más vállalta a jótállást, mint Lau Kar Leung (Liu Chia-Liang, kinek hogy tetszik),...

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)  iMDB

Deadly Outlaw Rekka (2002)

Deadly Outlaw Rekka (2002)

Takashi Miike extravagány jakuzafilmje ezúttal a szokásosnál jóval több kikacsintást és jakuzafilmeken való élcelődést tartalmaz, mégis jakuzafilmnek is jó. A film Ryuhei Kitamura stílusára emlékeztető jeleneteknek bőviben van. Főleg a film vége felé uralkodik el...

Spring in a Small Town (Xiao cheng zhi chun) (1948)

Spring in a Small Town (Xiao cheng zhi chun) (1948)

Ez a 60 éves, fekete-fehér dráma is azon alkotások egyike, amik esetében a figyelem felkeltéséhez bőven elég volna egy mindössze egymondatos ajánló, így kezdjük is ezzel a cikket. A Spring in a Small Town-t 2002-ben...