belépés∆

The Detective (C+ jing taam) (2007)

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a dilemmámmal, mely a mai hongkongi film két fontos figurája, a Pang testvérpár kapcsán merült fel bennem. A kérdés egyszerű: most szeressük őket, vagy sem? Minden új filmjük egy-egy lehetőség, hogy feloldozást nyerjünk kételyek közt tipródásunk alól, úgyhogy vegyük szemügyre közelebbről az egyik tesó, Oxide új művét, a The Detective-t.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Menjünk lépésről lépésre, s kezdjük a címmel! Az angol fordítás bizony nem hagy sok teret a találgatásnak a film stílusát illetőleg. Rövid, frappáns, macsó. Az eredeti cím (C+ Private Detective) a rövidségen kívül magában hordozza angol társa pozitív attribútumait, tehát a film eddig plussz pontot érdemel a megnevezésre, ötletes, figyelemfelkeltő.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Következzenek a poszterek, melyek magukban hordozzák a Pang testvérek, főleg Oxide védjegyévé vált underground látványvilágot. Erőteljes, sötét színek, és kíváncsiságra okot adó beállítások. Mindenképp kiemelkedő, főleg a hongongi felhozatalt illetőleg – még egy plussz pont.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Jöhet a sztori. Krimiként nem sokat kell agyalnunk, hogy kitaláljuk a lényeget. Van egy nyomozó, van felderítésre váró gyilkosság, és nem árt, ha egy kicsit összerázzuk az egészet a végére. Ennek megfelelően Tam magándetektívet felbéreli egy igen züllött, s kétes egzisztenciájú figura, hogy az keressen meg egy fiatal, csinos hölgyet, aki meg akarja őt ölni. Elég roskatag história, de hősünk jobb híján nekilát a munkának, s nem kell sokat várnia, hogy kénytelen legyen komolyan venni az ügyet, Innentől kezdve néha az akciófilmek, néha a misztikum, néha pedig a horror eszközanyagával gazdagodva gördül előre a történet, hol jobban, hol kevésbé lekötve a néző figyelmét. Bár jó az alapanyag, sajnos nálam itt minuszt érdemel a film, mert nem tudott teljes egészében lekötni, s az időközben generálódó lyukakat is elég hirtelen összetákolt megoldással tette helyre a rendező. Maga a dramaturgia is szedett-vedett volt, hiszen a izgalmasabb részeket, néhány remek pillanatot és csúcspontokat össze-vissza durrogtatták el, valahogy nem volt az egész felépítve, kicsit hullámvasútban éreztem magam.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

És jöjjön a film legerősebb része, Aaron Kwok. Az öreg Áron színészi talentumát már nem egyszer megcsillantotta nekünk, de mindenképpen kiemelkedő volt legutóbbi alakítása, melyet a tavalyi After This Our Exile-ben nyújtott. Ott kellően magasra állította a lécet magának ahhoz, hogy egy ilyen, művészileg kevésbé nívós filmben is kénytelen legyen produkálni valamit. Nem lehetett könnyű dolga, hiszen karakterét a forgatókönyvíró korántsem dolgozta ki, minden mélység, ami felfedezhető benne az a színésznek köszönhető. Emellett az egész mozi gyakorlatilag körülötte forog, egyszemélyes parádét mutat be nekünk, a vásznat a film 90%-ában ő birtokolja.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Azt kell mondjam, hogy a The Detective egy jó film, de nem segít pontot tenni a kérdésre, amit a bevezetőben tettem fel. Nyilván a Pang testvérek neve segített leszerződtetni egy ilyen profi operatőrt, aki egyedivé és izgalmassá tudta tenni a látványt, illetve egy ilyen istenadta tehetséget és elhivatott színészt, mint Aaron Kwok. Minden, ami nem Oxide-on múlt, az jóra sikeredett, sajnos azonban a rendezés hagyott kívánnivalót maga után.

imdb

Hozzászólások   

#3 YEZy 2007-12-10 19:36
A rendezés valóban kicsit elnagyolt volt benne és pont emiatt nem durrantak a kulcsmomentumok akkorát, mint amit ki lehetett volna hozni belőle. Kicsit olyannak érzem, mint a Kidnap-et. Korrekt, jellegzetesen "Pang-es", de felejthető munka, hiányzik belőle az a plusz, ami igazán emlékezetessé tesz egy filmet. Aaron Kwok nagyot játszott benne, Shing Fui-On szintén (ő volt a nagydarab muki, kicsit megöregedett a Perfect Girls óta), az elején az a thai zene meg egészen szenzációs volt. :D A végjáték is jellegzetesen "Pang-es" és pont emiatt nem hozott igazán újat, bár kétségtelenül hatásos volt.
#2 kisho 2007-11-26 19:38
Szerintem jó film, a fickót is bírtam, de néha tényleg egy kicsit kaotikus volt az egész.
#1 YEZy 2007-11-26 19:30
Ezt a filmet még nem láttam, de Pang-ék megpróbálkozhat nának valami más műfajjal is a misztikus/horro r/thriller helyett. Hátha az új terepen kicsit feltöltődnének és utána, ha megint misztikusat gyártanak, már komolyabb eredmény sülne ki belőle. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Gods Must Be Crazy In China Too (Fei jau chiu yan) (1994)

The Gods Must Be Crazy In China Too (Fei jau chiu yan) (1994)

Azt szokták mondani, hogy felnőtt fejjel ne vásárolja meg senki sem a gyerekkori álomautóját, bármennyire rajongott is érte fiatalon, mert óriási csalódás fogja érni, hiszen a kor hangulata már nem jön vissza vele. Ez persze...

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)iMDBA rettenetesen rosszul sikerült The Haunted School-lal kapcsolatban merült fel bennem, hogy ezeket a kommersz, a horror és a misztikum határán ingadozó filmeket Hongkongban meg kellene hagyni a Pang testvéreknek,...

2000 AD (Gung yuen 2000 AD) (2000)

2000 AD (Gung yuen 2000 AD) (2000)

A viszonylag nevesebb hongkongi filmrendezők között három nagy Hollywood-mániást találhatunk könnyedén. Benny Chan a rettenetes Connected-del még az első hivatalos remake-t is leforgatta, Stanley Tong a Jackie Chan amerikai befutásának megágyazó Balhé Bronxban mellett a...

L'amant (2004)

L'amant (2004)

iMDBHa úgy vesszük, a L'amant is egy tinédzserfilm, de a műfaj sötét oldaláról. A magam részéről azonban egyáltalán nem sorolnám ebbe a kategóriába, még azzal együtt sem, hogy egy 17 éves lány egy évéről szól....