belépés∆

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

iMDB

A „hongkongi gagyi” filmek világába tett utazásunk következő állomása egy friss darab, mégpedig a Contract Lover. Ez a film igazándiból egyetlen egy dolog miatt érdekes, mégpedig amiatt, hogy az „állatorvosi ló” szerepét tölti be, azaz minden olyan hiba és bénaság benne van, amit nem lenne szabad egy jó filmrendezőnek és stábjának elkövetnie.

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

Már maga a sztori is olyannyira erőltetett és elcsépelt, hogy nehezen lehetne felülmúlni. Egy modern életet élő, fiatal pár szembekerül azzal az egetrengető problémával, hogy a férfinak be kellene mutatnia a barátnőt odahaza, a szülőknek. Azonban úgy okoskodnak, hogy a nyugatias életfelfogású és életstílust követő nőt a szülők nem fogadnák el, így felbérelnek egy fiatal tanárnőt, hogy játsza el a férfi „feleségjelöltjét” olyan módon, hogy iszonyú idegesítő legyen és miután a kedves papa tiltakozik a fiánál, ő már bemutathatja az „ehhez képest” visszafogott barátnőt. A kezdetben simának látszó feladat azonban nehezebbnek bizonyul a vártnál, az egyébként botcsinálta harcművészként ténykedő papa ugyanis minden galiba ellenére is szimpatikusnak találja a „csere” hölgyet.

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ez a nyakatekerten erőltetett sztori nagyon is „amerikaiasnak” tűnt, az ott szinte futószalagon készülő tinivígjátékok szoktak hasonló alapszituációkra épülni. Sajnos nem csak a történet, hanem a humor is az amerikaiaknál már „bevált” sablonokat követi, azaz elsősorban azzal próbál operálni, hogy a női főszereplő „szexissége” micsoda „botrányokat” okoz a falusiak körében. Mindez természetesen még nem elég, az „amerikaias” hatást tovább fokozták azzal, hogy az ál-barátnőt elkíséri a szobatársa, a kissé „meleg” fehér bőrű Alex is, akinek már a puszta jelenléte is galibák forrása lesz.

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

Véleményem szerint már ez is óriási hiba, hogy a történet túlságosan is „amerikaias”, de ez még nem minden. A forgatókönyv mindamellett, hogy nagyon erőltetett, ráadásul még részleteiben nagyon elnagyolt is. Sok-sok jelenet minden átmenet nélkül, gyakorlatilag csak a poén kedvéért került bele a filmbe, azonban maga a „poén” szinte minden ilyen esetben rettentő gyenge és nincs kellőképpen „elmagyarázva”. Példa: az ál-barátnő este alszik és egy „vámpírfogsort” visel, a főszereplő férfi pedig amikor meglátja, kiált egy nagyot, hogy „júj”. Ez egy poén akart lenni, de hogy miért viseli és a továbbiakban ennek lesz-e bármilyen szerepe, az nem derül ki.

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

Az erőltetettség és az elnagyoltság mellett további probléma a forgatókönyvvel, hogy abszolúte kiszámítható, a néző előre tudja a főbb fordulatokat. Ezzel pedig még azt a néhány jól sikerült poént is lerontják, amik amúgy a film fénypontjait adnák. Sajnos nem sok ilyet lehet megemlíteni, de azért azok a pillanatok, amikor a falusi öregasszonyok először szembesülnek az erotikus fehérneműk látványával, illetve amikor a kedves papa tanítványai a „pole fighting” helyett a „pole dancing”-ot kezdik el gyakorolni, az azért nem rossz. Mindössze ez az összesen mintegy 2 percet kitevő néhány jelenet az, amit érdemes megnézni a film másfél órájából, a többin gyakorlatilag csak felidegesíti magát a néző.

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

A színészi játék finoman szólva is csapnivaló, pedig a nevek alapján többre lehetett számítani. Az ál-barátnőt a már több filmben is korrekt alakítást nyújtó Fan Bingbing játszotta, ezúttal elsősorban nem a színészi képességeire, hanem az erotikus kisugárzására kellett támaszkodnia. Ezzel nem is lenne semmi gond, de annyira idétlen és idegesítő a karaktere, hogy az összkép mégis csapnivaló. A barátnőjét bemutatni nem merő férfiút a tajvani popsztár, Richie Ren alakította, aki korábban (többek között) Johnnie To Breaking News-ában már bizonyította, hogy ha akar, akkor egész jól is tud játszani. Ezúttal azonban tőle is csak látványosan megjátszott megdöbbenésekre és némi ripacskodásra futotta, illetőleg popsztárként reklámozza magát a film vége felé előadott dalaival. Az apát Wah Yuen játszotta, aki úgy látszik, öregkorára elment bohócnak, ezúttal ugyan egy kicsivel jobban teljesít, mint a Twins Mission-ben, de ez minden, amit érdemes róla elmondani. Hasonlóképp csalódást okoz az Eye in the Sky-ban startolt Kate Tsui is, aki szintén a nőiességét próbálja előtérbe helyezni, de a 2 kiló smink talán túlzás, színészi játékot pedig gyakorlatilag egyáltalán nem produkál... Fura módon a legjobb karakter a meleg szobatárs, akit a „civilben” kaszkadőr Ian Powers személyesít meg. A figurájának még kungfuznia is kell és hát a „meleg” kungfu finoman szólva is érdekes.

Contract Lover (Hup yeu ching yan) (2007)

Összességében azonban a film a 2-3 jól eltalált geg ellenére is csapnivaló, elsősorban az erőltetett és elnagyolt forgatókönyv, valamint a gagyi humor miatt, továbbá nem vált előnyére az „amerikaias” hatás sem. Hongkongnak megvan a saját filmes kultúrája, ha pedig mégis ötlethiányban szenvednek, akkor inkább Kínából kéne ötleteket toborozni, nem pedig az Egyesült Államok leggagyibb tinivígjátékaiból, mert így a végeredmény gyakorlatilag nézhetetlen.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bleak Night (Pasookkoon) (2010)

Bleak Night (Pasookkoon) (2010)

  Az egyre nagyobb tekintélyt szerző koreai filmfesztiváloknak köszönhetően (mint például a puszani nemzetközi szemle, ahol a független filmesek is bemutatkozhatnak) az utóbbi években az indie filmek is olyan zajos sikereket értek el az ottani mozikban,...

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

    IMDb Főszereplők: Katsu Shintaro; Fujimura Shiko; Shimada Ryuzo Rendezte: Yasuda Kimiyoshi (1963, 85 perc)  A Zatoichi sorozat elején az alkotók a hagyományos történetfelépítés és a kalandfilm készítés között egyensúlyoztak. Eleinte inkább az első kapott nagyobb hangsúlyt, de lassanként mind...

The Bullet Train (Shinkansen daibakuha) (1975)

The Bullet Train (Shinkansen daibakuha) (1975)

新幹線大爆破 (Shinkansen Daibakuha) imdb  A rendőrség telefonon értesítést kap, hogy az egyik reggeli Shinkansen vonaton bombát helyeztek el. A bomba robbanni fog, ha a vonat 80km/h sebesség alá lassít és csak abban az esetben mondják el, hogy...

Azumi 2 (2005)

Azumi 2 (2005)

 IMDb Hát végre itt van megnéztem... és hát nem valami nagy szám. Sőt. Ha nem lennék nagyon elfogult azt mondanám, hogy egy tökéletes B kategóriás alkotás. Igen, azt is mondom. Minden momentumáról látszik, hogy nagyon...