belépés∆

Beast Cops (1998)

Beast Cops (1998)

Beast Cops (1998)

iMDB

Az általában meglehetősen középszerű filmeket forgató Gordon Chan eddigi talán legnagyobb sikere az 1998-ban forgatott Beast Cops volt, amit leginkább úgy tudnék jellemezni, hogy ez a rejtélyek filmje. Egy zsarus thriller esetében ez nem is volna meglepő, azonban ez esetben nem a sztori rejtélyes, hanem az, hogy vajon miért is lett ez 1998 legsikeresebb hongkongi filmje.

Beast Cops (1998)

A Beast Cops ugyanis a HKFA-n nem kevesebb, mint 5 díjat zsebelt be különféle kategóriákban és még további 3 jelölést kapott (ezekről majd később), a hongkongi filmkritikusok nemes egyszerűséggel az év filmjének választották, míg a Fant-Asia fesztiválon egész Ázsiát figyelembe véve az év második legjobb filmje lett. Meglehet, hogy talán ezek miatt is túlzott elvárásokkal ültem le megnézni, de érzésem szerint a készítőknek nem sikerült kihozni teljes mértékben a történetben rejlő potenciált.

Beast Cops (1998)

A beszédes angol címhez méltóan a film három rendőr kalandjait mutatja be, akik közül ketten már régóta Hongkong legzűrösebb negyedében teljesítik a szolgálatukat és a környezetnek is köszönhetően nem igazán lógnak ki a zűrös alakok hosszú sorából. A munkahelyükre ritkán járnak be (leginkább fizetéskor), viszont ismerik a helyi nagykutyákat és tudják, hogy nem igazán célszerű zavarni a köreiket, mert csúnyán megjárhatják. Egy napon aztán új főnököt kapnak a keménykötésű, nem csak kínai felmenőkkel rendelkező egykori SDU csapattag, Tung személyében, aki naiv kötelességtudattal lát neki a munkájához, ám hamarosan ő is nyakig merül a környezet mocskába. De vajon van-e mindebből kiút?

Beast Cops (1998)

A sztori alapvetően jó és érdekes, ám a rendezők az akció és thriller elemek helyett, illetve ezek rovására kicsit túlzottan is előtérbe tolták a drámai részeket. Hőseink a kelleténél többet moralizálnak és szövegelnek, továbbá igencsak hosszasan időzik el a történet a nőügyeikkel, ezzel megtörve a film lendületét és feleslegesen megnövelik a játékidőt, ami a véleményem szerint optimális másfél óra helyett így majdnem két órára növekedett. Akciójelenetek is akadnak benne azért, érdekes módon azonban nem különböznek túlzottan a néhány évvel korábbi Young & Dangerous-ben látható csetepatéktól, a résztvevők itt sem használnak tűzfegyvereket (illetve csak dramaturgiailag indokolt helyzetben), inkább csak a „szablyákkal” (vagy mik azok) csépelik egymást.

Beast Cops (1998)

Mint fentebb említettem, a készítők nem igazán használták ki mindazt a potenciált, ami benne rejlett lehetőségként a történetben. Az ex-SDU tiszt szerepére a már több Gordon Chan filmben is hasonló figurákat alakító Michael Wong-ot (elsődlegesen a New Option filmekre gondolok itt) szerződtették, akinek a gyengécske színészi képességeit lazán ellensúlyozhatták volna egyfajta „terminátoros” karakterként ábrázolva. Erre tettek is kísérletet egyetlen jelenet erejéig, amikor is megérkezik a „terepre” egy óriás Hummer terepjáróval, ám hamarosan kiderül, hogy főhősünk valójában egy madárlelkű hősszerelmes... A prímet így aztán elsősorban a lezüllött, rutinos zsarut alakító Anthony Wong viszi, aki sikeresen érzékelteti, hogy valójában eredetileg ő is egy jóravaló valaki volt, csak mára „elrontotta” a világ, amiben mozogni kénytelen, így aztán drogozik, iszik, szerencsejátékozik, kurvázik, de néha azért nyomozgat is. Elsősorban azután, hogy a környéken regnáló triádok berkein belül nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan az neki tetszik.

Beast Cops (1998)

A két Wong mellett érdemes megemlíteni még a harmadik rendőrt alakító Sam Lee-t, aki a munka helyett inkább csak a csajozással foglalkozó fiatal tisztet játsza, Roy Cheung szokás szerint a rosszfiú, azaz a triádfőnök szerepében látható (nagy kár, hogy csak kis szerepe van), míg Patrick Tam is meggyőző a triádfőnök helyére törő fiatal szerepében.

Beast Cops (1998)

Mint a fentiekből is kitűnik, a film alapkoncepciójával nincs gond, leszámítva azt, hogy nem eléggé akciódús. Remek a színészi játék Anthony Wong a HKFA legjobb színész díja mellett még két másik hasonló díjat is kapott érte, de Patrick Tam-et és az egyik prostituáltat alakító Stephanie Che-t is jelölték az alakítása elismeréseként, Michael Wong esetében pedig megjegyezhető, hogy ezúttal nem annyira béna, mint általában), a képi világ is átélhetővé teszi azt, hogy milyen kilátástalan és szürke az élet a történet színhelyéül szolgáló városrészben. Hiába azonban a legjobb rendező díj, a sok drámai rész és moralizálás miatt nem igazán pörgős tempójú film a fentiek ellenére is unalmassá válik egy idő után. Ha 20-25 perccel rövidebb lenne és több akciót tartalmazna, akkor egy igazi nagy klasszikus lett volna belőle, így azonban egy igencsak túlértékelt, közepes zsarus thriller/dráma. Aki él-hal az ilyen filmekért, az azért jól fog rajta szórakozni, de sem Johnnie To, sem Andrew Lau zsarus filmjeinek színvonalát nem éri el.

Hozzászólások   

#1 Guest 2007-11-21 14:55
Anthony Wong itt kicsit Jo Shishidora hasonlít, nem? :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Moonlight whispers (Gekkou no sasayaki) (1999)

Moonlight whispers (Gekkou no sasayaki) (1999)

Moonlight whispers (月光の囁き) (1999)   iMDB  

Sweet Rain (Suwiito Rein: Shinigami no seido) (2008)

Sweet Rain (Suwiito Rein: Shinigami no seido) (2008)

A Death Note-ban megismerhettük a shinigami-kat, azaz a halálisteneket, viszont azt is megtudtuk róluk, hogy nem csinálnak semmit, elvégre a piszkos munkát ott Kira-ra és követőire bízták. A Sweet Rain-ből viszont kiderül, hogy egyrészt Ryuk...

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)YesAsiaPlay-AsiaNapjaink egyik leghíresebb és leginkább közkedvelt fiatal japán sztárja, Ueto Aya sok más egykori idolhoz hasonlóan a színészet mellett a zene világában is igyekezett befutni. Énekesi karrierjét...

Stop the Bitch Campaign Again (Enjo kousai bokumetsu undou: jigok…

Stop the Bitch Campaign Again (Enjo kousai bokumetsu undou: jigoku-hen) (2004)

Stop the Bitch Campaign Again (援助交際撲滅運動:地獄変) (2004)iMDBMiután a 60-as és 70-es évek pink filmjeinek divatja leáldozott, a nagyközönség számára készített exploitation filmek eltűntek a piacról. A helyüket átvették az inkább a pornográfiát előtérbe helyező úgynevezett...