belépés∆

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

iMDB

Az igencsak változó minőségű filmekkel jelentkező Marco Mak harmadik rendezésével kapcsolatban a téma megemlítése már elég ahhoz, hogy megossza a leendő nézőközönséget. A főszereplő ugyanis egy, a triádok kötelékébe beépített zsaru, aki azt a küldetést kapta, hogy letartóztassa a triádfőnököt. A film tehát egy már ezerszer megfilmesített történet, ám annyit mindenképpen a javára lehet írni, hogy talán a rendező legjobbja.

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

A történet kiindulópontját valószínűleg mindenki kívülről fújja anélkül, hogy látta volna a filmet. A főszereplő Mike, egy fiatal rendőr, akit egy tűzharc után pihenőre küldenek, mert a gyanú szerint indokolatlanul használta a fegyverét. Nem sokkal később a felettese megbízza azzal, hogy épüljön be a triádok közé és szerezzen bizonyítékokat Brother Tin, a triádfőnök ellen. Mike nagyon hamar halad felfelé a triádszervezet hierarchiájában és egy idő után egyre kevéssé érzi magáénak a felettesétől kapott küldetést. De vajon át lehet-e állni gond nélkül a „másik oldalra”?

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

Ez utóbbi kérdést rögtön a film elején, a nyitójelenetben megválaszolják, így a néző túl nagy izgalmakra nem számíthat, ám nem is a feszültségkeltés volt a rendező szándéka, hanem annak bemutatása, hogy hogyan válik a főszereplő azzá, amivé és hogyan jut el a nyitójelenetig. A filmnek ez a része egész jól össze van rakva, kis túlzással még akár hihetőnek is lehetne mondani, persze ebben nem kis szerepe van a rendezőnél jóval profibb színészi gárdának is, továbbá az alacsony költségvetést a nagyszerű kinematográfiai munkával próbálták „leplezni”.

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

A takarékosság jegyében akciójelenet sincs túl sok, ám ami végül elkészült, azt igyekeztek „megbecsülni” és a lehetőségekhez képest a leglátványosabban megvalósítani. Már a film elején a rendőr balsorsát hozó tűzharc sem rossz, a csúcspont azonban egyértelműen a macaui kajáldában lezajló lövöldözés. A kevés akciót a fentebb már említett, hihető lélektani részekkel igyekeztek pótolni, valamint az efféle történetektől szokatlan módon egy csipetnyi erotikával fűszerezték az egészet. Ezzel természetesen egyrészt a nézőcsalogatás, másrészt az ekkoriban igazi sztárrá váló Daniel Wu „bemutatása” volt a céljuk a készítőknek (biztos a menedzsere is beleszólt a forgatókönyvbe). Így aztán a férfi nézők Suki Kwan átöltözős jelenetében gyönyörködhetnek, a hölgyek pedig Daniel Wu-t láthatják meztelenül a zuhany alatt.

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

Persze nem csak emiatt érdemes a színészek játékát megemlíteni. Daniel Wu remekül hozza az eredetileg jóravaló, ám a hatalomtól és a rengeteg pénztől „megszédülő” figurát, aki nem tudja kezelni saját nagyravágyását. Suki Kwan-t sem elsősorban az idomaiért szerződtették, ő is nagyszerűen játsza a triádfőnök feleségét, aki ingadozik a hűség és a feltörekvő exrendőr vonzereje között. A triádfőnök ki más is lehetne, mint Eric Tsang, akit gyakorlatilag az ilyen szerepekre találtak ki és ezúttal is egy, a saját morálja szerint tisztességes embert játszik, azonban ebbe a morálba a gyilkolás lazán belefér. A mellékszereplők közül természetesen elsősorban Lam Suet-et érdemes megemlíteni, aki szokás szerint egy szánalmas idiótát játszik, aki be akar kerülni a triádok közé és a többszöri felbukkanása egyrészt a komikumot, másrészt Mike helyzetének rosszabbodását szolgálja.

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

Ha önmagában vizsgáljuk a filmet, a végeredmény mindenképpen jónak mondható, átlag feletti krimi. Ha viszont a témát nézzük, már nem ennyire szép a helyzet, ezek a beépített zsarus filmek egyre inkább unalmasak, még azzal együtt is, hogy akárcsak az On the Edge-ben, ezúttal sem egy idealizált, túlzottan is menő főhőst láthatunk. Akinek nincs még elege ezekből a történetekből, annak mindenképpen ajánlom a filmet, mert jól fog rajta szórakozni, aki viszont unja már a beépített zsarukat, az kerülje el minél messzebbre.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Godzilla Against Mechagodzilla (2002)

Godzilla Against Mechagodzilla (2002)

 IMDb Ez az eddigi utolsó Mechagodzilla film. Habár eltelt közel harminc év az előző óta, s az amerikaiak megcsináltak egy nagyköltségvetésű, CG Godzilla filmet, a japók úgy gondolták nem rontják el, amit már kigyakoroltak, megszoktak és...

The Warlords (Tau ming chong) (2007)

The Warlords (Tau ming chong) (2007)

Amikor először aktuális lett volna, hogy írjunk 2007 legsikeresebb hongkongi produkciójáról, vagy ha úgy jobban tetszik, az évenkénti szokásos, világot elkápráztató kínai blockbusterről, akkor elmaradt, de most a magyar mozibemutató kapcsán újfent időszerűvé vált, hogy...

The Way We Are (Tin Shui Wai dik yat yu ye) (2008)

The Way We Are (Tin Shui Wai dik yat yu ye) (2008)

  Szinte hihetetlen, de a hongkongi filmkritikusok legnagyobb kedvencének számító rendezőnő, Ann Hui 1979 óta, azaz kerek 30 éve van a pályán. Főként az újabbkeletű filmjei állandó disputákra adhatnak okot, hiszen egyre inkább elfordul a...

Jun Ji-Hyun

Jun Ji-Hyun

Jun Ji-Hyun (전지현)Jun Ji-Hyun még Wang Ji-Hyun néven 1981. október 30-án született Szöulban a család második gyermekeként, egy bátyja van. Tanulmányait az Unbuk általános iskolában, az Unju és a Jinsun középiskolában (a koreai iskolarendszer hasonló...