belépés∆

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

God of Gamblers’ Return (Du shen 2) (1994)

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

iMDB

A Stephen Chow-val közösen leforgatott két God of Gamblers paródia után Wong Jing úgy érezte, hogy az eredeti karakterrel is kellene még egy folytatást készíteni, mert igazán nagy bevételt csak Chow Yun-Fat szerepeltetése hozhat a konyhára. A folytatásra végül három évet kellett várni és az elkészült film természetesen minden ízében tipikus Wong Jing film lett, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

A sztori javára írható, hogy néhány elejtett megjegyzéssel a két Stephen Chow filmet is szervesen beillesztették az „elődök” közé az eredeti God of Gamblers mellett. Ko Chun ugyanis öt éve él távol Hongkongtól, mégpedig Franciaországban, ahol meglátogatja jóbarátja, Lung Wu. Nemcsak ő talál rá persze, hanem egy taiwani őrült is, aki egyrészt ráteszi a kezét a Ko Chun-nak szánt 16 milliárd dollárra, másrészt tönkreteszi Ko Chun családi életét (hogy finoman fogalmazzak). Miután igéretet tesz haldokló feleségének, hogy egy évig nem játszik és nem fedi fel kilétét, Ko Chun elindul, hogy bosszút álljon az őrült taiwani szerencsejátékoson.

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

Amíg az eredeti God of Gamblers tulajdonképpen a heroic bloodshed filmek paródiájaként volt felfogható, addig a folytatást igyekezte Wong komolyan venni és amennyire lehetett, utánozni a műfaj nagyjainak, John Woo-nak és Ringo Lam-nek a hasonló munkáit. Wong képességeit ismerve ez természetesen lehetetlen vállalkozás volt és a végeredmény is ennek megfelelő lett. Sajnos elég kevés benne a gambling rész, bár ami belekerült, az vitán felül fantasztikus. A szerencsejáték helyett kapunk egy közepes kalandfilmet, amiben szép sorban megidéződnek Woo és Lam filmjei a Prison on Fire-től a Hardboiled-ig.

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

Amíg azonban Wong vígjátékaiban ezek a megidézések működnek, addig ebben a (Wong-hoz képest) komolynak szánt filmben szánalmasan hatnak. Akárcsak a Casino Tycoon-ban, a drámai részek bénák, a szereplőknek pedig életszerűtlen reakciókat kell bennük bemutatniuk, így az egész teljesen hiteltelen. Az akciók egy az egyben próbálják Woo stílusát utánozni, hatalmas tűzijátékokat rendeznek a szereplők, azonban folyamatosan érezhető, hogy nincs meg ezen jelenetekben az a mélység, ami a legendás heroic bloodshedeket jellemezte. Wong igazán vígjátékban és a gambling részekben erős, természetesen ezúttal is ezek a legjobb jelenetek a film során. Chingmy Yau kungfu trükkjei a kaszinóban, Little Trumpet hipnotizálása, valamint a szép hosszú záró parti megvalósítása egyértelműen a film csúcspontjai.

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

Mindezzel együtt is leszögezhető, hogy az egész film nem érne semmit Chow Yun-Fat nélkül. Nem számít, hogy helyenként hiteltelen reakciókat kell bemutatnia, nem számít, hogy sokszor saját maga paródiáját alakítja, az sem számít, hogy néha bohóckodnia kell, minden pillanatban zseniális, egyértelműen ő viszi a hátán az egész filmet. A többi szereplő szinte csak azért van jelen, hogy ne egy egyszemélyes filmet kelljen végignézni. Tony Leung Ka-Fai, aki a Prison on Fire-ben volt Chow társa, ezúttal egy ütődött balekot játszik, akinek helyettesítenie kell a God of Gamblers-t, Chingmy Yau-nak mindössze két emlékezetes jelenete van a filmben (a kaszinós „kungfu” és az ál God of Gamblers lebuktatása), a kínai rendőrt játszó Elvis Tsui is teljesen bolond karakter, még leginkább a gyerekszereplő, a több Wong Jing filmben is feltűnő Miu Tse (pl. Jet Li fiát játszotta a New Legend of Shaolin-ban) nő fel Chow mellé.

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

Számomra a film egyértelműen csalódást okozott, mert nem az, mint aminek lennie kellene. Wong túlságosan is komoly filmet akart kihozni belőle, ám mivel ebben a műfajban képtelen megfelelőt alkotni, így a végeredmény nem is lehetett kétséges. A hongkongi nézőket mindez persze nem zavarta, egy iMDB-s komment szerint hatalmas sikerrel vetítették a mozikban. Valószínűleg ők is úgy voltak vele, hogy ha Chow Yun-Fat játszik benne, már miatta érdemes megnézni a filmet. Ez így is van, néhány másik apró jelenettől eltekintve csakis miatta nézhető.

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-05-17 19:11
Én a kivágott magzat jeleneten teljesen kiakadtam. Nem tudtam hova tenni annyira keveredtek a stílusok a filmben, hogy káosz. Azé egyszer nézhető volt, de többször úgy voltam vele lelövöm a francba.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Honey and Clover (2006)

Honey and Clover (2006)

 iMDB   Lassan teljesen felesleges lesz odaírni a japán mainstream mozik ismertetőjéhez, hogy „ez egy anime adaptáció”, mivel az utóbbi időben szinte nem tudok olyan filmet említeni, - legalábbis a népszerű kategóriából - ami ne...

Mennydörgés (Pik lik feng) (1995)

Mennydörgés (Pik lik feng) (1995)

1995 volt az az év, amikor Jackie Chan mindent megmozgatott azért, hogy betörhessen filmjeivel az amerikai piacra. Ugyan korábban szerepelt USA produkciókban (először talán 1980-ban), ám a 90-es évek első felére odahaza tulajdonképpen mindent elért,...

Rampo Jigoku (Rampo Noir) (2005)

Rampo Jigoku (Rampo Noir) (2005)

   iMDB Az extrém ázsiai filmek kedvelői most igazán örülhetnek. Föld bolygónk ezen oldalán is elérhetővé vált a híres-hírhedt japán író, Edogawa Rampo műveiből készült film-körkép. Természetesen az alkotók az alkalomhoz illő szereposztással kápráztatnak el minket,...

Tokyo Friends: The Movie (2006)

Tokyo Friends: The Movie (2006)

東京フレンズ: The Movie (2006)iMDBAz utóbbi időben Japánban is divatba jöttek a popsztárok által készített, zenével kapcsolatos filmek. Az, hogy egy zenész színészi pályára lép, természetesen már régóta megszokott dolog a szigetországban is, azonban kifejezetten (pop)zenei...