belépés∆

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

iMDB

Arra a kérdésre, hogy vajon melyik volt Brigitte Lin legemlékezetesebb filmszerepe hosszas és sikeres pályafutása során, a legtöbb ázsiafilm rajongó valószínűleg Asia the Invincible karaktere mellett ezt a kínai fantasy világba beültetett Rómeó és Júlia történetet említené meg, amiben a színésznő a címszerepet játszotta. Nos, Shakespeare lehet, hogy forgott a sírjában, amikor bemutatták a filmet, ám mindez ne tartson vissza senkit sem attól, hogy megnézze, hiszen ez még véletlenül sem egy drámai monológokkal telezsúfolt, vontatott tempójú szerelmi történet, hanem egy pergő ritmusú, lenyűgöző hangulatú wuxia film.

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

A történet főhőse Cho Yi-Hang, akit a Wu Tang klán gyerekkorától kezdve arra nevel, hogy ő vegye át a Wu Tang és egyúttal a Nyolc Klán vezetését. Élete azzal együtt is sínen van, hogy sokszor megbotránkoztatja elöljáróit (akik persze nem bánnak vele kesztyűs kézzel), hiszen várja a „trón” és a szerelem, ám a férfit mindez egy jottányit sem érdekli, főleg azután, hogy ismét összetalálkozik a farkasok által felnevelt lánnyal, aki még gyerekként egy éjszaka megmentette az életét. Apró gond, hogy a lányt a Nyolc Klán elpusztítására törő sziámi ikerpár vette a szárnyai alá és képezte ki gyilkológépnek. A kérdés pedig csak az, hogy vajon beteljesülhet-e a két főhős szerelme egy ilyen helyzetben?

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

A film megtekintése után mindenki számára világossá válik, hogy miért is mondják sokan kínai Rómeó és Júlia történetnek a filmet, többek között maga a rendező, Ronny Yu is. A forgatókönyv forrásául ugyan Yusheng Liang regénye szolgált, ám a téma környezettől, történelmi helyzettől és időtől függetlenül is örök. Persze a filmet nem csak a történet miatt érdemes megnézni, sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy nem elsősorban a sztori fogja meg benne a nézőt.

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

Már a kezdő képsorokból is kivehető a nagyszerű kinematográfusi és operatőri munka. Ugyan a legtöbb jelenetet láthatóan műteremben forgatták, ám a korabeli wuxia filmekben megszokott,  magas színvonalú játék a fényekkel gyönyörű látványvilágot eredményez, nem is beszélve a remekül „berendezett” terekről, ahol a kulcsjelenetek játszódnak. Ennek legfőbb példája az, ahogy a gyerek Cho Yi-Hang gyakorol a lenyugvó „nap” fényénél, de a két főhős jelenete a vízesésnél is tökéletes munka. Mindenképpen ide kívánkozik a nagyszerű aláfestő zene megemlítése is, ami szintén nagy szerepet játszik a hangulat fokozásában. Nem véletlen tehát, hogy a film a HKFA-n elnyerte a legjobb művészeti rendezés, a legjobb kinematográfia és a legjobb kosztümök díját (a „főgonosz” sziámi ikerpár megvalósítása is zseniális, az első megjelenésükkor még úgy is tűnik, hogy ezúttal is egy „nemváltó” karaktert láthatunk), valamint jelölték a legjobb vágás és a legjobb filmzene kategóriában is.

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

Az akciójelenetek kivitelezése terén elsősorban a látványra helyezték a hangsúlyt olyan értelemben, hogy magukat a harcokat gyakorlatilag nem is látjuk, csak az éppen aktuális csapás kezdetét, majd az eredményét. A „tradicionális” kungfu és kardozós filmek rajongói számára tehát minden bizonnyal hatalmas csalódást fognak okozni, azonban a történet élvezhetőségéből véleményem szerint mindez mit sem von le, a lerepülő fejek, vagy éppen a kettéhasított lovas látványa ugyanis sokkal inkább kiemeli a brutalitást, mint egy több perces kungfu koreográfia. A harcokat egyébként a Hardboiled akciójeleneteit is jegyző Jacky Yeung/Philip Kwok páros jegyzi.

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

A színészi játékra sem lehet panasz, hiszen a világból kiábrándult, hősszerelmes Cho Yi-Hang-ot a zseniális Leslie Cheung alakította, míg a lányt a wuxia filmek királynője, Brigitte Lin Chin-Hsia. Kettejük közül Brigitte játéka az erőteljesebb, bár ez valószínűleg az általa alakított figura jellemének is köszönhető, hiszen a lány kettősségének bemutatása igencsak bonyolult feladat lehetett. Mindenesetre mind a jéghideg tekintetű gyilkos, mind a szerelmes lány megformálását remekül oldotta meg, arról nem is beszélve, hogy egy csipetnyi erotikát is sikerült belecsempésznie a történetbe. A mellékszereplők között is nagyszerű színészeket lehet felfedezni Eddy Ko-tól kezdve Francis Ng-n keresztül egészen Lam Kit Ying-ig.

The Bride with White Hair (Baak faat moh lui chuen) (1993)

Összességében tehát a The Bride with White Hair egy nagyszerű wuxia film, amiben minden benne van, ami ehhez a stílushoz szükséges, ráadásul mindezt gyönyörű technikai kivitelezéssel tálalja. A stílus rajongóinak feltétlenül kötelező darab, de a wuxia-val való ismerkedéshez is kitűnő kezdést nyújthat.

Hozzászólások   

#6 Z 2009-04-05 21:36
Az egész filmet műteremben forgatták, a fő gonosz ikerek végig idegesítő hangon visonganak meg „nagyon gonoszan” nevetnek benne, a harcjelentek kidolgozatlanok ráadásul a főszereplő nő ronda! Azt kell, hogy mondjam, hogy már majdnem olyan rossz, hogy jó (lásd pl.: The Sword of Alexander) – DE sajnos NEM AZ. Lehet, hogy alapmű, meg hogy annak idején jó film lehetett, és esetleg nosztalgiával tekint rá vissza az, aki akkor látta, de szerintem mai szemmel nézve emészthetetlen zagyvaság.
#5 kisho 2007-10-30 22:05
Most néztem meg, és szerintem is a műfaj egyik legjobbja.
#4 fea 2007-10-23 12:34
Csak hevesen bólogatni tudok. Alapmű.
#3 Guest 2007-10-23 11:11
Mindenképp nézd meg. Sőt, mindenki nézze meg.
#2 Ramiz 2007-10-22 15:04
Az egyik leghíresebb wuxia, mindenképpen szeretném megnézni, bár nem vagyok a műfaj fanja. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Bells of Death (Duo hun ling) (1968)

The Bells of Death (Duo hun ling) (1968)

  Biztos pénzügyi helyzet esetén a még oly szigorú mozi mogulok szíve is engedékenyebbekké válhat. A The One-Armed Swordsman annyi jövedelmet hozott a Shaw fivérek pénztárába, hogy néhány kísérletezőbb kedvű rendező is lehetőséghez jutott. A nemrég tárgyalt The...

Hiroshi Inagaki (1905-1980)

Hiroshi Inagaki (1905-1980)

IMDb A tokiói születésű művész már korán kapcsolatba került a szórakoztató iparral. Gyermekként édesapja társulatában lépett fel és filmszínészként is igen fiatalon debütált. (Pl.: Kenji Mizoguchi filmjeiben is feltűnik. Már maga is rendező volt, amikor még...

Gördülő kungfu (Wheels on Meals) (Kwai tsan tseh) (1984)

Gördülő kungfu (Wheels on Meals) (Kwai tsan tseh) (1984)

Gördülő kungfu (Wheels on Meals) (Kwai tsan tseh) (1984)iMDBMi kell egy jó kungfu vígjátékhoz? Ezt már régen kitalálták, természetesen sok-sok poénra vett kungfu jelenet, valamit rengeteg helyzetkomikum. Azonban az egészet az Aces Go Places ...

Zebraman (2004)

Zebraman (2004)

  imdbÚgy néz ki Miike öregszik, vagy mostmár úgy gondolta, keres egy kis pénzt is. A Zebraman szokványos szuperprodukció szuperemberrel, s bármennyire szerettem volna belelátni egy kicsivel többet, vagy mást, sajnos nem sikerült. A főszereplő, sok...