belépés∆

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

iMDB

Bizonyára mindenki teljesen tisztában van azzal, hogy kicsoda Jim Chim. Aki véletlenül nem ismerné, annak annyit az úriemberről dióhéjban, hogy ő egy ismert és közkedvelt hongkongi színházi ember, mellékállásban pedig komikus. Az ő nevéhez fűződik a „Pleasure in Play” színi iskolák megalapítása, amikben nem csak a színészetre, hanem a PiP-nek megfelelő életstílusra is próbálja nevelni a nebulókat. Mindezek mellett már évek óta jópár filmben vállalt apróbb szerepeket, míg végre megérkezett számára egy igazi, testhezálló főszerep is.

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

A színészek színpadon kívüli életéről már rengeteg filmet készítettek világszerte. Az ázsiai filmművészetből szemezgetve olyan drámákat láthattunk már ebben a témában, mint a japán W’s Tragedy vagy a hongkongi Center Stage, míg a könnyedebb műfajokból elsősorban Stephen Chow King of Comedy-jét érdemes megemlíteni. Jim Chim első főszerepe több elemében is erre a mára már klasszikussá nevesedett Chow blődlire emlékeztet.

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

A történet a hongkongi filmek egyik leginkább elcsépelt kliséjének, a beépített rendőrök kalandjainak paródiájaként is felfogható, erre nyilvánvaló utalások is történnek rögtön a film legelején. A főhős Chan Man-Long, egy rendőr, akinek gyerekkora óta az az álma, hogy színész legyen. Ennek megfelelően, amikor egy beépített rendőr halála után a vezérkar kitalálja, hogy a botrányosan rosszul színészkedő „undercover” ügynökök helyett ezen a téren is kiképzett embereket küldenek majd a bűnözők közelébe, a kísérleti nyúl szerepét Chan-re osztják. A mindent betegesen túljátszó rendőr aztán a színitanodában új barátra lel a szoftpornó filmek sztárjaként tündöklő Dani Dan-ban, aki szintén ebben az iskolában szeretné a képességeit fejleszteni. Kettejük barátsága a lány új erotikus filmjének leforgatásába torkollik, ami miatt a rendőr lebukik (mert a kollégák is Dani Dan rajongók), így ott kell hagynia a tanodát. Ám hamarosan össze kell fognia a többi volt diákkal, hogy közösen mentsék meg az egyikük apját.

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

A film alapötlete jópofa, helyenként a poénok is egész jók, ráadásul egy rakat híresség cameo szerepe is színesíti a történetet. Mindezekkel együtt is számomra csalódást hozott a film, több okból is. A legfontosabb az, hogy túl hosszú, mintegy 120 perces, a tempója pedig vígjátékhoz képest eléggé lassú, így sok benne az üresjárat és eléggé vontatottnak hat. A másik fő ok pedig maga Jim Chim játéka, aki lehet, hogy színházi színésznek nagyszerű, de ebben a filmben (igaz, valószínűleg a szerepe miatt) rettenetesen túljátszik mindent. Ez persze lehet, hogy hongkongi szemmel nagyon vicces, számomra azonban az első 20 perc után már inkább fárasztóan hatott. Hasonlóképpen csalódást okozott az is, hogy a készítők láthatóan nem tudták eldönteni, hogy milyen műfajú filmet akarnak készíteni. Ugyan a vígjátéki elemek dominálnak, de azért tettek bele némi lelkizést, meg drámát is (a kérdés csak az, hogy minek), valamint némi útmutatást is azzal kapcsolatban, hogy hogyan válhat valaki színésszé. Ez utóbbi még érdekes is lenne, de nem ebben a filmben…

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

Azért a vígjátéki részek között vannak jól eltalált jelenetek. A hatalmas színészi rutinra szert tevő főhős első valódi „bevetése” telitalálat, ahol annyi lenne a feladata, hogy mahjongozzon egy klubban és az első vereség után jöjjön is ki, azonban a lapjárás közbeszól… A szoftpornófilm leforgatása az elejétől a végéig nagyon poén (túl sok minden „lelövése” nélkül, arról szól, hogy wc-t tisztítanak), akárcsak az, hogy hogyan is bukik le emiatt a főhős. Itt érdemes megjegyezni, hogy aki category III hangulatot vár ettől, az ne ezt a filmet válassza, Dani Dan-t ugyanis a Twins „bevállalósabbik” fele, Charlene Choi alakítja, aki azért valószínűleg sosem fog „valódi” szoftpornóban szerepelni. Mondjuk így is remek eye candy karakter és ami jóval fontosabb, hozza a tőle megszokott játékot. Azt viszont nem nagyon értettem, hogy miért beszél szinte végig mandarin dialektustban. Egyébként az ő szerepeltetése a filmben nem véletlen, mert a hírek szerint sokat tanult a színészetről Jim Chim-től.

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

A fentieken kívül a rengeteg cameo szereplő miatt lehet még érdemes megnézni a filmet. Anthony Wong egy színházi takarítót játszik, aki olyan, mint Stephen Chow a King of Comedy-ben, mindent tud a színészetről, de nincs alkalma bemutatni. Hibátlan angolsággal szavalja Shakespeare-t és az utcán arra hívja fel hősünk figyelmét, hogy bárhol találhat drámát, amiből tanulhat. A nagyon menő gengsztert Chapman To játsza (akitől szájbarágósan azt is megtudhatjuk, milyennek kell lennie egy vérbeli beépített rendőrnek), az egyik tanárt Eric Tsang (a pantomim jelenete nagyon ütős), de feltűnik néhány pillanatra sok-sok ismert arc mellett Sandra Ng Kwan-Yue, Fiona Sit, Shiu Hung Hui, Lam Suet és a filmrendező Alan Mak is.

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

Összességében azonban a film jóindulattal is maximum közepest kaphat, mert sajnos nem elég szórakoztató. Főleg a közepe unalmas, amikor a színitanodán belüli eseményeket mutatják be jó hosszasan, továbbá személy szerint a végjátékot is kicsit gyengusznak éreztem. Charlene Choi rajongóknak kötelező, mivel a fiatal színésznő kellőképpen előtérbe van helyezve, de aki színészekről szóló vígjátékot szeretne nézni, az inkább a King of Comedy-t válassza ez helyett.

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

Hozzászólások   

#2 YEZy 2007-09-14 00:02
Charlene-nel kapcsolatban ezt a kicsit "felfújt" dolgot elsütötték már a Twins Mission-ben is. 8)
#1 arnold 2007-09-13 20:29
az a rózsaszín felső... huh! :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Hard luck hero (2003)

Hard luck hero (2003)

Hard luck hero (2003) iMDB  

Scrap Heaven (2005)

Scrap Heaven (2005)

  iMDBMint az közismert, Japán társadalma nem kevés problémával küzd, ezek közül az egyik legnagyobb az elfolytott feszültség. Túl sokan vannak túl kis helyen, túl nehéz az előrejutás, s mindez szélsőséges magatartást szül. Ez leginkább a...

Double Suicide at Sonezaki (Sonezaki shinjuu) (1978)

Double Suicide at Sonezaki (Sonezaki shinjuu) (1978)

Ami Európában Shakespeare Rómeó és Júliája, Kínában a Butterfly Lovers, az Japánban a Sonezaki shinjuu.

Twins - Our Love 6th Anniversary (2007)

Twins - Our Love 6th Anniversary (2007)

Twins – Our Love 6th Anniversary (我們相愛6年) (2007)YesAsiaKorábban már több Twins film kapcsán is megemlítettük, hogy az adott film részben azért is készülhetett el, hogy az egyébként elsődlegesen popsztárként ismert lányokat, valamint az éppen aktuális...