belépés∆

Perhaps Love (Ru Guo) (2005)

alt

Negyven évvel az utolsó Kínában forgatott musical után a Perhaps Love tarolt a 2006-os Hong Kong Film Awards-on. Szerelmi háromszög, erős sminkek, francia parfümök, feslett utcalányok harinyakötőben, a századfordulós Sanghajt idéző díszletek, tangó, túlcsordult érzelmek, a félvér Takeshi Kaneshiro a medencében nagyon vizesen, aztán énekel, rikító színek, érzelmes kanto-pop balladák, tánckar esernyővel. Mégis, a rendező Peter Chan kikéri magának, ez nem musical. Hanem?

 

alt

 

Mivel ez egy "film a filmben" típusú mozi, így ha Chan mester mindenképpen szőrszálhasogatni akar, akkor ez valóban nem musical, hanem egy romantikus szerelmi dráma, mely egy musical forgatásán játszódik. Látjuk mind a két filmet, egyik a valóság, másik a forgatott zenés darab. A valóság színei sokszor életlenek, néha szürkék, de tudnak lágyak és gyengédek is lenni - a zenés darab erős színekkel operál, tűélesek a képek, csiricsáré színorgia az egész - le a kalappal az operatőr Peter Pau (Tigris és sárkány) előtt. A filmbéli színészek élete és a megfilmesítésre váró forgatókönyv  pedig kísértetiesen hasonlít egymásra, a musical felfogható akár a valóság groteszk karikatúrájának is.

 

alt

 

Maga a drámai rész erősre sikerült, remek hátteret ad hozzá a lepusztult Peking 1994-ből. A mostanában folyó építkezések miatt csoda, hogy egyáltalán még találtak hozzá megfelelő helyszínt. Sikerült egy olyan világot elővarázsolni, ami pár év múlva végleg eltűnik Kína fővárosából, bár gondolom érthető okokból kevesen sírják majd vissza.
A musical részt már jóval nehezebb értékelni. Egyrészt, mivel errefelé nincs hagyománya, nincs viszonyítási alap. Ha nyugati példát veszünk, akkor pedig hibás képet kapunk. Először is, ha így teszünk, akaratlanul is beugrik a Moulin Rouge, az áthallás a két film között már-már arcpirító. (De még vagy féltucat musicalból mazsoláztak)
A koppintások, a bécsi keringő és a tangó ellenére teljesen kínai lett a film, főleg a kanto-pop balladákra oly jellemző dagályos, szentimentális dalszövegek miatt.

 

alt

 

Erős drámához illő alakítások születtek. A főszereplőnő Xun Zhuo (The Banquet és a - igaz, francia film - Pekingi bicikli) mind a HKFA mind a Golden Horse legjobb női alakításáért járó díját bezsebelte. Takeshi Kaneshiro (House of Flying Daggers, Confession of Pain) pedig díj nélkül is van legalább ilyen jó. A díjeső nem állt meg, rendezésért és fényképezésért is járt egy-egy Golden Horse + még 5 HKFA díj.

alt

Peter Chan tiltakozása ellenére a Perhaps Love-ra ráaggatták a musical cimkét. A kínai filmgyártástól meglehetősen életidegen műfaj inkább a szomszédos Indiára jellemző, olyannyira, hogy a koreográfust is a szomszédból hozatták. Farah Khan nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Don, a Krrish, vagy Bluffmaster táncos jelenetei. Munkái mindig nívósak, de nehezen hiszem, hogy Kínának ne lenne koreográfusa.
És hol vannak a géppuskalábú kínai fiatalemberek? (A géppuskagyárban? = rossz vicc)
Ugyanis nem csak koreográfust hozattak, hanem rögtön egy egész tánckart. A kínai férfiak nem tudnak táncolni? Vagy csak szégyenlősek? Gondolom lasszóval kellett azt a párat összefogdosni, mert a filmből és a bevezető felsorolásból egyedül ők hiányznak.

 

alt

 

Zenés filmek kedvelőinek és ázsiai csemegékre nyitottaknak kötelező. A többieket idegesíteni fogja a szentimentális zene és a két liter műkönny. Bár néhol mintha CG-zték volna... De komolyan!

iMDB

Hozzászólások   

#7 antaru 2010-07-17 23:02
köszi.
#6 Gianni 2010-07-15 21:05
A wikipedia "Kínai nevek átírása" vagy még inkább a "Pinjin" szócikke egész használható.
Xun Zhuo - Hszün Cso/vagy Csuo. (a'sszem)
#5 antaru 2010-07-15 16:21
Tud valaki valami latin betűs átírásra és kiejtésre vonatkozó útmutatót?
Hányszor volt már, hogy olvasom a feliratot a kínai szöveghez, de nem hallom vissza a neveket.
Egyetlen kivétel talán a Yip Man...:D

Xun Zhuo. sun dzsuó? vagy mi lehet?

Előre is köszi.
#4 katka50 2010-07-12 20:30
Hogy ez milyen szép film. Főleg ezzel a tökéletes felirattal.Gian ni dobnál nekem egy emilt okt4@freemail.hu-ra? Köszönöm
#3 Gianni 2008-07-23 23:49
Melyik karaktert játszotta? Így hirtelen nem tudom hová tenni. Ki volt ő?

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Nemuri Kyoshiro 5 - Sword of Fire (Enjoken) (1965)

Nemuri Kyoshiro 5 - Sword of Fire (Enjoken) (1965)

   IMDb Az elzárkózó Japánban a csempészés és a kalózkodás mindig jó üzlet volt, mert nagy volt a kereslete a külföldi holmiknak. A gyors gazdagodás reménye sokakra hatott csábítóan, de a Shógunátus kalózt és szamurájt egyformán büntetett...

Miao Miao (2008)

Miao Miao (2008)

Úgy látszik, a tajvani filmeseken eluralkodott a gay láz, mert egy újabb romantikus drámát sikerült kifogni onnan, amiben ilyen felhangok is előkerülnek [bár a releasegroup-ból is gondolhattam volna]... 

Highway Star (2007)

Highway Star (2007)

iMDB   Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek a „trot” nevű zenei stílus nem mond semmit, legalábbis ebben a hitben életem eddig. A Highway Star c. film kellett hozzá, hogy rádöbbenjek,...

Tai Chi 2 (Tai ji quan) (1996)

Tai Chi 2 (Tai ji quan) (1996)

  A '90-es évek első felében ismét nagy kereslet mutatkozott Hongkongban a harcművészeti filmek iránt, Yuen Woo-ping és a Yuen klán többi tagja pedig új fokozatba kapcsolt, amely olyan szórakoztató wire-fu filmeket eredményezett, mint a {ln:Once...