belépés∆

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

iMDB

Mint a Hooked on You ajánlójának elején írtam, a Milky Way Image Company minden évben előáll Johnnie To triádos/rendőrös filmjei mellett 1-2 romantikus hangulatú filmmel is. Ráadásul ezeket eleinte még maga To rendezte Ka-Fai Wai segítségével, relatíve állandó szereplőgárdával. A sorozat még a ’96-os A Moment of Romance III-mal kezdődött, majd némi szünet után 2000-ben a Needing You, 2001-ben a Love on a Diet, 2002-ben a most tárgyalt My Left Eye Sees Ghosts, 2003-ban a Love for All Seasons, 2004-ben pedig a Yesterday Once More követte, To csak ezután hagyott fel a műfajjal és bízta az újabb próbálkozásokat fiatal, feltörekvő rendezőkre.

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

A címből következően evidens, hogy ebben a filmben szellemeket fogunk látni. Ez így is van, sőt, még az ázsiai horrorok elmaradhatatlan szellemlánya(i) is megtalálható(ak), ám senki ne számítson egyetlen pillanatra sem ijesztgetésre, vagy félelmetes hangulatra. Egyrészt a főszereplő kísértet egy férfi (nesze neked szellemlány sablon), továbbá az egész abszolút poénra van véve, a kísértetek finoman szólva is lököttek, abszolút nem félelmetesek (sőt, némelyikük egészen szánalomra méltó).

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

A történet dióhéjban annyi, hogy May Ho, egy fiatal hölgy néhány napos ismeretség után feleségül megy egy gazdag cégtulajdonoshoz, aki a nászutukon elhalálozik. A hölgy azonban így is bekerül a családba, ahol nem igyekszik túlzottan megkedveltetni magát, gyakorlatilag egyfajta emberi roncsként vegetál. Egy éjszaka a halott férj imádott oldtimer autójával aztán balesetet szenved, aminek következtében különleges képességnek jut birtokába, a bal szemével látja a halottakat. Igaz, a halottak közül leginkább egy valaki foglalkozik vele egyfajta groteszk mentőangyalként, mégpedig a lány egykori általános iskolai osztálytársa, a 13 évesen elhalálozott Ken Wong. A furcsa páros számtalan különös kalandba keveredik, amit egy meglepő fordulattal megcsavart végjáték zár le.

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

A film műfaját tekintve egyfajta fekete komédiaként fogható fel, a „horror” részek is inkább parodisztikusak, mint félelmetesek. A kísértetek gyakorlatilag sültbolondként vannak ábrázolva (a kedvencem a dagadt nő, akinek minden vágya, hogy a férfiakat az ujja köré csavarja) és To, valamint a forgatókönyvíró csapat igyekezett minél több apró poént beszúrni a történetbe. Sajnos a poénok színvonala igencsak hullámzó, többségük ugyan ötletes és aranyos, de van néhány szerfelett idegesítő is közöttük (a lány újkeletű rokonságának egyik tagja például szinte folyamatosan csak sikítozik). A vígjátéki elemek mellett a túlvilág röpke bemutatása is stílusos (a reinkarnációval kapcsolatos mitológiai részt, ahogy a lelkek átkelnek egy hídon, kifejezetten meghatóan sikerült leforgatni), a romantikus szál pedig talán túlzottan is csöpögős lett, elég sok a sírás-rívás a filmben.

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

Technikailag is a Milky Way-től megszokott színvonalat hozza a film. Szép, stílusos kinematográfia, jól eltalált, hangulatos zenék (a női főszereplőnek, Sammi Cheng-nek több dala is elhangzik a történet során), de úgy általában is látszik rajta, hogy az átlagos hongkongi filmekhez képest egész magas költségvetésből forgatták.

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

A színészi játék a hongkongi vígjátékokban elvárt szintet hozza, azaz a kicsit kisarkított figurákat eltúlzott játékkal formálják meg a színészek. To ebbe a stílusba tartozó alkotásainak állandó női főszereplője, Sammi Cheng igazi testhezálló szerepet kapott, mert a helyenkénti drámai részekben megcsillanthatja színészi játékának komoly oldalát is, ám a sztori nagy részében a komikai képességei kerülnek előtérbe. A karaktere a sztori elején meglehetősen idegesítő, aztán szép lassan átesik némi jellemfejlődésen (persze nem kell semmi komolyra gondolni). Az őrangyal szerepében To másik nagy kedvence, Lau Ching Wan látható, akinek elsősorban a komikusi oldala kerül előtérbe, hiszen szinte a film elejétől a legvégéig egy jó nagyra nőtt 13 éves gyereket kell játszania. A kicsit egyoldalú szerep miatt keveset kell megmutatnia tudásából, de azt a keveset jól használja ki. A kisebb szerepekben a Milky Way filmek állandó szereplői láthatóak, egy egy perces jelenet erejéig Simon Yam, May apjaként Lam Suet, May anyósaként Bonnie Wong, az autószerelő papájaként Tian-Lin Wang, a családból May-jel egyedül jó viszonyba keveredő Tina szerepében pedig Cherrie Ying. Mindegyikük megfelelőt produkál, alakításuk semmi extra, egyedül az eddig nem említett Miss HK 1996, Lee San-San lóg ki a sorból, ő alakítja a sikítozós, felettébb idegesítő hölgyeményt.

My Left Eye Sees Ghosts (Ngo joh aan gin diy gwai) (2002)

A My Left Eye Sees Ghosts tehát a horrorfilmek rajongóinak abszolút nem ajánlott, inkább a jópofa, aranyos vígjátékok kedvelői körében arathat némi sikert. To filmjeitől megszokottan a sztoriba valószínűleg ezúttal is bele lehet kötni és a poénok minősége is hagy kívánni valót maga után helyenként, véleményem szerint azonban mindezekkel együtt is egy szerethető, ám könnyen felejthető, szolíd filmecske.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Vital (2004)

Vital (2004)

Nagyon erős, szomorkás-elgondolkodtató gyönyörű film, olyan őszi, kitartó eső hangulatú, ami egyszerre teszi merengővé az embert és tölti fel lassan valami titkos energiával, ami annyira felfrissíti a szellemet (nem véletlen, hogy a filmben is sokat...

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

iMDBMint már annyi másik filmjéből is kiderült, Johnnie To a lehetőségekhez képest mindig is igyekezett az újabbkeletű filmjeiben a karaktereket a középpontba helyezni, sokszor még a történet rovására is. 2001-ben érkezett el az az...

Bullet In The Head (1990)

Bullet In The Head (1990)

John Woo filmjei közül van jó néhány remek darab, mind a pre-hollywoodi korszakából. Nagyon jellemzőek rá a végletesen ábrázolt érzelmek, a nagyon tiszta jellemek (jószívű bérgyilkos, önfeláldozó barát stb) és a pátosszal...

Murder, Take One aka The Big Scene (Baksu-chiltae deonara) (2005)

Murder, Take One aka The Big Scene (Baksu-chiltae deonara) (2005)

Nem is olyan rég az egész világban tombolt a valóságshow-láz. Sorra jöttek a furcsa és szokatlan ötletek a műsorokra, ahol persze aztán mindent bevetettek a nézők megtartásáért. Ezesetben sem hétköznapi elképzelésről van szó. A kormány...