belépés∆

Princess-D (Seung fei) (2002)

Princess-D (Seung fei) (2002)

Princess-D (Seung fei) (2002)

iMDB

A 70-es és 80-as évek egyik felkapott színésznője, Sylvia Chang az idők folyamán a kamera túloldalán is igyekezett eredményeket felmutatni és rendezőként, valamint forgatókönyvíróként is több jól sikerült, nem hétköznapi témákat bemutató film fűződik a nevéhez (lásd Tempting Heart és 20 30 40). A Princess-D is ezek közé tartozik, a modern kor fiataljainak életét és problémáit bemutató történet emlékezetessé tételében pedig nagy segítségére volt felfedezettje, Angelica Lee Sum-Kit.

Princess-D (Seung fei) (2002)

A történet főszereplői egy testvérpár, akik közül az idősebb fiú játékprogramokat és számítógépes animációkat készít, valamint az öccs, aki még(?) nem képes beilleszkedni a felnőttek munkával teli életébe, emiatt elveszíti futár állását. Apjuk egy jóravaló, ám kissé régimódi tánctanár, aki sorra veszíti el tanítványait egy Angliából érkezett fiatal konkurencia miatt. A programozó srác a munkahelyén szembekerül a többiekkel, mert a legújabb játék főhősnőjét (egyfajta Tomb Raider-t) túlzottan tökéletesnek és emiatt unalmasnak tartja, ezért úgy dönt, hogy saját maga készít egy játékot egy hitelesebb főhősnővel. A modellt hamarosan meg is találja egy diszkó bárpultosa személyében, de a lány eleinte nem nagyon akar kötélnek állni, ráadásul elsőre nem is tűnik igazi „hercegnőnek”. A játék fejlesztése mindettől függetlenül megkezdődik.

Princess-D (Seung fei) (2002)

A Princess-D tulajdonképpen egy romantikus filmként is felfogható, de az efféle filmektől szokatlanul komplex karaktereknek köszönhetően jóval több azoknál. Még a mellékszereplők is saját karakterrel bírnak, nagyon emberiek. A legjobb karakter közöttük az apa, akinek egyetlen rossz szava sincs senkihez, de a kamaszkor vége felé tartó, magával mit kezdeni nem igazán tudó öccs karakterét is nagyszerűen eltalálták. A prímet azonban egyértelműen a játék modelljének felkért Ling karaktere viszi, aki a nem éppen irigylésre méltó családi hátterének terheit cipeli a vállán (apja börtönben, öccse rengeteg pénzzel adósa egy piti gengszternek, anyja kezd becsavarodni), így a megélhetéshez kissé meredek dolgokat is elvállal (drogot árul a diszkóban, de a többi idejét is igyekszik pénzkeresési alkalomként felhasználni). A programozó srácot leszámítva eleinte senki sem tudja róla elképzelni, hogy lehet belőle „hercegnőt” faragni.

Princess-D (Seung fei) (2002)

A jól eltalált karaktereket remek és híres szereplőgárda személyesítette meg. A játékbeli „énje” hatásait saját magán érző Ling-et Angelica Lee Sum-Kit alakította, aki valósággal szárnyal a szerepében. A két testvért Daniel Wu és Edison Chen játszotta, Daniel adta a romantikus szálat a sztorihoz, Edison pedig az öccs szerepében a komikumot és a felnőtté válás nehézségeinek bemutatását. A tánctanár apát Anthony Wong formálta meg, szokása szerint zseniálisan, alakításáért két filmfesztivál Legjobb Mellékszereplő díját is elnyerte, valamint a HKFA-n is jelölték ugyanerre az elismerésre. Rajtuk kívül még a lány anyját játszó Pat Ha nevét érdemes megemlíteni, aki fiatal korában jópár filmben játszott és 13 év után e film erejéig tért vissza a filmvászonra.

Princess-D (Seung fei) (2002)

Érdekes a film technikai kivitelezése is, Sylvia Chang sajátosan használta fel a számítógépes grafikákat céljai eléréséhez. A CG látványosan valószerűtlen, például a lecsapott légy „szelleme” kiszakad a testből és tovaszáll, valamint a chatelés közben egy rajzolt figura „bújik elő” a monitorból, stb. Ugyancsak erőteljesen igénybevették a CG segítségét Ling akciójeleneténél is, amiben a nem kifejezetten harcművészeti tudásáról ismert Angelica Lee gyakorlatilag úgy intézi el az öccsére támadókat, mint egy anime főhősnője. Ez is hozzáad az akkor éppen bedrogozott állapotban levő programozó elképzeléséhez, hogy őt tegye meg a játék főszereplőjének. Apropó, drog. A drogos állapot bemutatását is a CG segítségével oldották meg, egész látványosan.

Princess-D (Seung fei) (2002)

A Princess-D tehát egy abszolút nem átlagos dráma, némi romantikus felhanggal higítva. A remekül eltalált, árnyalt karaktereknek és a lány sötét hátterének köszönhetően messze kiemelkedik a romantikusnak titulált történetek közül, amihez további adalék a programozó öccse által bemutatott dolgok a felnőtté válással kapcsolatban (amikor a lánnyal, akivel karaokezni szokott, elmegy egy „love hotelbe”, az szenzációs rész). Jó kis film, aki szereti a komolyabbra vett, ám így is elsősorban szórakoztató hongkongi filmeket, az nem fog csalódni benne.

Hozzászólások   

#3 arnold 2007-08-26 13:56
azt néztem ki magamnak én is, csak senki sem seedeli. :cry:
#2 YEZy 2007-08-26 13:10
Igen, az Echizen féle változatot. :-) Sylvia Chang tud valamit, eddig az összes filmje, amiben részt vett rendezőként, vagy forgatókönyvíró ként, nagyon tetszett!
#1 arnold 2007-08-26 13:06
feljegyeztem a címét... ;-) ahogy látom, van rendezői változatai is. azt nézted te is?

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sugar & Spice (Sugar & Spice: Fuumi zekka) (2006)

Sugar & Spice (Sugar & Spice: Fuumi zekka) (2006)

Sugar & Spice (シュガー&スパイス 風味絶佳) (2006)iMDBA film egy 17 éves diák, Yamashita Shiro találkozását mutatja be a Szerelemmel. Shiro a gimnázium elvégzése után nem akar egyetemre menni, hanem inkább egy benzinkútnál kezd dolgozni, aminek a szülei...

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)iMDBEz a film valahogy úgy készülhetett, hogy a népszerű cantopop duót, a Twins-t menedzselő Emperor Entertainment Group-nál valakinek kipattant a fejéből az ötlet, hogy ha már úgyis éppen most...

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (盲獣) (1969)iMDBEdogawa Rampo, a japán misztikus irodalom megteremtőjének regényei jópár filmest megihlettek az évek folyamán, az ötvenes években elsősorban legnépszerűbb detektívregényhősének, Akechi Kogoro kalandjait filmesítették meg, a közelmúltból a több rövid történetből összeállított...

Welcome to the Quiet Room (Quiet Room ni youkoso) (2007)

Welcome to the Quiet Room (Quiet Room ni youkoso) (2007)

Matsuo Suzuki egy a sok japán filmszakmában tevékenykedő „mindenes” közül. Az egykori irodai alkalmazott, aki hamar megcsömörlött munkatársai céltalanságának légkörétől, a 80-as évek vége felé otthagyta állását és egy színjátszó kört alapított, aminek egyik darabjával...